Zašto crni ribiz ne donosi plodove - nekoliko razloga

nema voća U prirodi je ovaj grm rasprostranjen po cijeloj Europi, europskom dijelu Rusije, Sibiru, sve do Bajkalskog jezera.

Može rasti u usamljenim grmovima ili u malim šikarama. Preferira dobro hidratizirana, rastresita tla s puno sunca.

Redovnici iz Kijevske Rusije počeli su pripitomljavati samonikli ribiz u 10. stoljeću. Zbog trpkog mirisa biljke su se počele zvati “ribizla”, što je kasnije dalo ime voćnom grmu.

Vezani članak: sadnja i briga za zlatni ribiz!

Vrijednost crnog ribiza

bobica crnog ribiza Listovi, pupoljci biljke i bobičasto voće koriste se u ljekovite svrhe. Posjeduje dezinfekcijska svojstva zahvaljujući eteričnim uljima. Koristi se kao dijaforetik, diuretik i fiksator.

Kemijski sastav:

 • Vitamini C, B, P, A.
 • Organske kiseline.
 • Šećeri, izraženi kao glukoza i fruktoza.
 • Glikozidi, flavonoidi.
 • Pektini.
 • Štavljenje i dušične tvari.
 • Minerali: natrij, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, željezo.

Farme sakupljaju do 30 kg bobica s jednog hektara ribiza. Vjeruje se da je ova biljka nepretenciozna. No, često se vrtlari žale da grmovi crnog ribiza ne donose plodove i traže razloge.

Zašto ne urodi plodom?

Ribiz je višegodišnja biljka koja svake godine donosi plodove. Svoj najveći prinos postiže 5 godina nakon sadnje..

Nedostatak plodova prve godine je normalan. No ako se to dogodi u drugoj i narednim godinama, valja tražiti razlog.

Je li mjesto slijetanja pravilno odabrano??

Grm ribizleBerba može biti ili vrlo niska, doslovno nekoliko bobica, ili je uopće neće biti. Možda je grm posađen u sjeni, gdje mu nedostaje sunca, ili, obrnuto, uz ogradu ili građevinu koja se zagrijava po velikoj vrućini i doslovno ubija ribizlu.

Tlo ne smije biti kiselo. Bolje ga je vapniti u onim područjima gdje planirate saditi grmlje. To se mora učiniti unaprijed oko godinu dana prije rada. Ako u zemlji nema dovoljno vlage, biljka može odbaciti pupoljke. Ako vaša crna ribizla ne urodi plodom – što učiniti? Još jednom procijenite mjesto na kojem raste vaš grm i prenesite ribizlu, uzimajući u obzir sve zahtjeve za sadnju.

Vrijeme

Klima možda nije pogodna za biljku. Južne sorte “probude se” ranije i pupoljci mogu patiti od proljetnih mrazeva. Takva biljka nije otporna na zimske mrazeve i svake godine trpi pa postaje očito zašto crni ribiz ne donosi plodove..

Nema oprašivanja

Postoje grmovi koji ne stvaraju jajnike bez unakrsnog oprašivanja. To je rijetko, ali se događa. Većina ribiza je samooplodna biljka. Postoji samo jedan izlaz – osigurati oprašivanje. To može biti sadnja uz grm cvijeća meda..

Bolesti mogu biti razlog nedostatka plodova

 • Obrnuta bolest je ribizla u kojoj grm prestaje donositi plodove. List postaje duži, sa šiljatim krajem. Vene su izraženije i nestaje specifičan miris ribizla. Cvjetovi mijenjaju boju u ljubičastu, a zatim se bobica ne formira. Nema iznimki, svaka biljka je u opasnosti. Nažalost, takav ribiz treba iskorijeniti i spaliti..
 • Bubrežna grinja. Utječe na mlade pupolje ribizle, razvijajući se iznutra. Ako na izdancima grma vidite povećane, okrugle pupoljke, morate ih odmah ukloniti, odnosno otkinuti. Ako je biljka potpuno zahvaćena, iščupamo je i spalimo. Za prevenciju sadimo češnjak između grmova.
 • Leptir je staklena vitrina. Teško je to primijetiti. Promatrajte biljku, ako lišće uvene, opadnu jajnici, tada taj štetnik može utjecati na ribiz. Insekt je sposoban gristi vlastite prolaze unutar izdanaka. Odrezujemo ih dok se ne pronađe zdravo, netaknuto deblo, zalijepimo ih vrtnim lakom.
 • Usput, ako na vašoj web stranici ima puno šumskih mrava, oni također mogu naštetiti ribizlu. Pojedu cijelu unutrašnjost cvijeta, ostavljajući samo čašice. Potrebno je boriti se protiv mrava biološkim metodama, ako nema rezultata, koristimo kemijske pripravke.

Naoružani znanjem, ne samo da ćete moći utvrditi čime je vaša biljka “nezadovoljna”, već ćete odgovoriti i na pitanje – zašto crni ribiz ne donosi plodove?

Video: zaštita ribizla od štetočina

Adblock
detector