U borbi protiv štetočina šljive pomoći će fotografije s opisima – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

štetočine šljive Voćke, uključujući šljive, privlače pozornost raznih insekata. Opisi izgleda štetočina šljive i borbe protiv njih, fotografije mogućih neprijatelja i raspored potrebnih mjera pomoći će vrtlaru da bude potpuno naoružan i spasiti berbu.

Šljivovi moljac

šljivikov moljac Glavno i najvidljivije oštećenje usjeva uzrokuje šljivikov moljac, točnije gusjenice malih srebrnosivih ili smećkastih leptira duljine najviše jedan i pol centimetara.

Jaja položena na cvjetne pupoljke i pupoljke, pretvarajući se u ružičasto-crvene gusjenice, kreću se unutar jajnika i rastu, hraneći se pulpom zrele šljive. Zbog toga je tlo pod drvetom prošarano nezrelim plodovima, a one koji se imaju vremena napuniti unutra pokvari proždrljivi štetnik..

Urod koji je pokvario šljivikov moljac znatno je lošije kvalitete, ne skladišti se i praktički je pogodan za kulinarsku preradu.

Gusjenice koje su ostavile plodove zimuju u pukotinama kore, a već se u lipnju pretvaraju u novu generaciju leptira..

leptir šljivovog moljcaIako samo gusjenice donose opipljivu štetu, borba protiv štetnika šljive, na fotografiji, provodi se sveobuhvatno i tijekom cijele tople sezone:

 1. U rano proljeće i u fazi zelenog stošca stabla se tretiraju insekticidima.
 2. Iz vene i prije početka hladnog vremena debla se redovito čiste i otpuštaju. Uklonite korov i odrežite rast korijena.
 3. Kako gusjenice ne bi udobno prezimile, provode sanitarnu rezidbu, čiste mrtvu koru, bjele stabljike.
 4. Opali jajnik se sakuplja i spaljuje.

Ako se prisutnost štetočina otkrije kad se šljiva već sipa, zaštitnu opremu treba primijeniti vrlo pažljivo, u skladu s uputama i vremenom raspadanja aktivne kemikalije.

Prstenasti i ciganski moljac

prstenasta svilena bubaGusjenice ovih vrsta moljaca s apetitom jedu lišće, cvatove i pupoljke. S velikom pojavom štetnika, šteta od nje može biti razorna. Stoga borba počinje unaprijed, kada leptiri polažu jaja ili u rano proljeće prije nego lišće procvjeta, sve dok se same gusjenice ne pojave.

leptir svilene bubeOd druge polovice ljeta gusjenice se pretvaraju u kukuljice, skrivajući se u pukotinama na kori ili u sušenju, valjanog lišća. Da biste spriječili proljetno širenje štetnika šljive prikazanog na fotografiji, pojednostaviti borbu protiv njega pomoći će:

 • sakupljanje i uništavanje opalog lišća;
 • dezinfekcija debla i obrezivanje grana;
 • ručno prikupljanje paukovih gnijezda s gusjenicama;
 • uništavanje jaja;
 • opsežna prerada voćaka biljnim i kemijskim pripravcima.

Šljiva se zadebljala

ličinka šljivoviceNeugledan krilati kukac, dugačak ne više od centimetra, ne ostavlja dojam strašnog neprijatelja šljive, ali njegove bijele ličinke od 5 mm mogu uzrokovati značajno smanjenje prinosa.

Ženka polaže jaja u novonastali jajnik, nakon čega ličinka aktivno raste unutar kosti, hraneći se njome i uzrokujući da nezreli plodovi otpadnu bliže sredini ljeta. Ostavite li lešinu ispod drveta, noga šljive dobro će prezimiti. A s početkom cvatnje u proljeće, počet će godine mladih insekata, spremnih za polaganje jaja..

šljiva zadebljalaZa sprječavanje napada, opali jajnik se uništava, a kao učinkovita metoda suzbijanja koristi se prerada šljive nakon cvatnje, 7-10 dana nakon pada latica. Inače, sprečavanje i suzbijanje ovog štetnika šljive nema osobitosti..

Korice na odvodu: metode borbe

šljiva štitKad se suoče s koricama ili lažnim štitom, vrtlari početnici često ne mogu na vrijeme identificirati te štetnike, zamijenivši opasne insekte za smrznute kapi žvake ili izrasline na kori.

Činjenica je da se obje vrste odlikuju niskom pokretljivošću i izvrsnom kamuflažom. Sisajući mlade izdanke i stabljike lišća, kukci doslovno izrastu na površinu i nanose štetu, aktivno se hrane biljnim sokovima. Kretati se mogu samo mužjaci i maloljetnici..

S masovnim porazom šljiva, posebno nezrele sadnice slabe, lišće im se suši i otpada, a ponekad stabla izgube plod, pa čak i odumiru. Ako se ne poduzmu na vrijeme sve mjere za borbu protiv štita na odvodu, situacija postaje složenija. Štetnik se brzo razmnožava i razvija ljepljivu medljiku na kojoj se rado nataloži čađava gljiva koja otežava disanje i ometa rast.

masovne ozljede koricaZa razliku od korica s spljoštenim štitom, lažni štit je više poput hemisfere. Istodobno, ne raste zajedno s korom, odnosno može se odvojiti mehanički i ne ispušta rosu.

Mjere za borbu protiv lažnog štita na odvodu malo se razlikuju od onih koje se poduzimaju kada su zaražene štitom. Insekte treba ukloniti četkom, a izbojke tretirati otopinom na bazi kerozina i sapuna za pranje rublja ili tekućine od alkohola u sapunu.

Ako su velika područja prekrivena štetočinama, a kućne metode ne pomažu, obratite se kemijskim sredstvima, provodeći nekoliko tretmana od insekata u tjednim intervalima..

Šljivova uši

šljivova ušUši zelene šljive su štetočina koja sisa i slabi biljke te usporava rast stabala. Prije svega, insekti se naseljavaju na mladom lišću i novim, ne lignificiranim izbojcima, stvarajući srebrnasto-zeleni sloj koji roji. Borbu protiv štetnika šljive, kao na fotografiji, komplicira:

 • brza reprodukcija;
 • sposobnost ženki da lete sa stabla na drvo;
 • šireći lisne uši mravima.

Kako bi se spriječio gubitak usjeva, u proljeće i jesen krošnja se podrezuje, redovito se uklanjaju izdanci korijena i izdanci u tovu, postavljaju se trakovi za hvatanje i bjele stabljike voćaka..

Insekticidi također igraju značajnu ulogu. Međutim, šljive od lisnih uši bolje je obraditi nakon cvatnje uz pomoć prirodnih pripravaka na bazi infuzije duhana ili sapuna, gorušičine vode ili uvarka vrhova rajčice..

Pilana crno -žuta šljiva

šljivovica piljevinaSve sorte šljive osjetljive su na šljivovicu. Ličinke insekata uzrokuju oštećenja, oštećuju lisne ploče i jajnik.

Crna pila se aktivira tijekom faze bubrenja pupova. U neotvorenom cvijetu odrasla ženka polaže jaja koja se pretvaraju u ličinke. U ranim fazama razvoja, štetnik se hrani pulpom jajnika, a zatim inficira lišće, doslovno ga pretvarajući u nježne kosture lišene zelenila..

šljivu izrezanu pilanomŽuta šljivovica, osim same šljive, ne prezire druge vrste usjeva koštičavog voća. Na lišću i plodovima vidljivi su tragovi aktivnosti insekata. Ako ne poduzmete hitne mjere i ne uključite se u prevenciju, poraz će biti ogroman.

Kao preventivna mjera koristi se otpuštanje tla oko debla ispod cijele krošnje stabla. Posebno je važno to ne zanemariti u rano proljeće i prije početka hladnog vremena. Prije cvatnje, osim prskanja insekticidima, pomoći će i mehaničko uklanjanje štetočina koje se otresaju na rašireno platno ili netkani materijal. Ljeti je potrebno nemilosrdno uklanjati i uništavati zahvaćene plodove.