Svojstva tableta sadnica kokosa

kokosove pilule Danas proizvodi od treseta više nisu popularni; zamjenjuju ih tablete sadnica kokosa. Ovaj proizvod je komprimirani kokos u obliku tableta koji je impregniran posebnim gnojivima..

Ovaj proizvod sadrži 70% kokosovog treseta i vlakana, 30% kokosovih pahuljica.

Ove se tablete koriste za klijanje sjemena. Doprinose brzom ukorjenjivanju reznica, kao i sadnji. Zahvaljujući upotrebi kokosovih tableta za sadnice, zasađene biljke imaju razvijen korijenov sustav. Prva berba počinje u pravilu jedan do dva tjedna ranije od onih biljaka na koje je primijenjen treset i mineralna vuna.

Recenzije tableta sadnica kokosa ukazuju na poboljšanje fizioloških i biokemijskih svojstava tla.

Osim toga, hortikulturni proizvod s kokosom ima sljedeće karakteristike:

  • svojstva aeracije;
  • svojstva provođenja topline;
  • strukturna svojstva;
  • zadržavanje vlage;
  • odsutnost patogena i korova;
  • otpornost na razgradnju zbog dugotrajne uporabe.

Za pripremu tla potrebno vam je 40 ml tople vode koju treba uliti u tabletu. Nakon toga morate pričekati neko vrijeme dok se voda potpuno ne upije..

Nisu rijetki rezultati koje daju kokosove tablete i kokosovi briketi, za sadnice se kupuje mineralna vuna. Međutim, ne mogu se usporediti u smislu učinkovitosti, budući da se mogu reciklirati samo sadnice kokosa..

Budući da tablete imaju poroznu strukturu i stoga su zasićene zrakom, za razliku od treseta, ne talože se, apsorbiraju vlagu u kratkom razdoblju bez stvaranja kore na površini..

Visoka razina kisika važan je čimbenik za tlo, jer o tome ovisi vitalnost biljaka. Ako kisik nije dovoljan, nastaju otrovni spojevi koji ne samo da narušavaju fizička svojstva tla, već i negativno utječu na razinu hranjivih tvari. U konačnici, s nedostatkom kisika, razvoj biljaka značajno usporava..

Uz pomoć kokosovih briketa za sadnice i tablete osigurava se optimalna ravnoteža kisika – 20%.

Drugim riječima, proizvodi od kokosa omogućuju vam uzgoj različitih biljaka bez poplave njihovog korijenovog sustava, pružajući idealnu ravnotežu hranjivih tvari i kisika u tlu..

Briketi sadnica kokosa i djelovanje supstrata

kokosovi briketi Budući da su pregledi tableta sadnica kokosa pozitivni, kokosov supstrat također je tražen. Na takvoj podlozi mogu se uzgajati sve biljke pogodne za hidroponiku, jer je to zapravo univerzalni materijal..

Možete li procijeniti ima li koristi od kokosovog supstrata za sadnice po njegovom sastavu, gdje su glavna komponenta usitnjena kokosova vlakna.

Ima niz prednosti u odnosu na sredstva koja se kupuju u slične svrhe:

  • Sadržaj elemenata korisnih za biljku;
  • Posjeduje antibakterijski učinak, koji štiti korijenski sustav od štetočina, kao i patogena;
  • Kokosov supstrat je samoiscjeljujući proizvod;
  • Omogućuje slobodno zasićenje kisikom i potrebnu količinu vlage.

Važan parametar supstrata je razina kiselosti koja varira u rasponu pH = 5 – 6, 5. Osim toga, ovaj supstrat potiče uzgoj ekološki prihvatljivih proizvoda.

Prednosti kokosovih vlakana za sadnice

Uzgajivači često za sadnice biraju kokosovo vlakno koje je napravljeno od kratkih vlakana i kokosove prašine. Budući da sastav sadrži veliku količinu lignina, razgradnja ove strukture odvija se izuzetno sporo..

Kokosovo vlakno ostaje stalno rastresito, što znači da se ne taloži nakon određenog razdoblja, što se ne može reći o tresetu..

sadnice u kokosovom supstratuOvaj vrtlarski materijal uklanja potrebu za odvodnjom. Kapilarni sustav potiče umjerenu i ravnomjernu raspodjelu vlage u tlu.

Preporuča se korištenje kokosovih vlakana za sadnice biljaka poput anturija, azaleje i fuksije. Mogu se koristiti kao gotova podloga tla, te kao jedna od komponenti tla..

Razina kiselosti proizvoda od kokosovih vlakana je pH 6 i statična je. Ne sadrži patogene gljive, pa su supstrat, tablete i kokosova vlakna pogodni za bobičasto voće, cvijeće, voće, povrće koje se uzgaja i u zatvorenom i u otvorenom tlu..

Svojstva ovog proizvoda od sadnica traju od 3 do 5 godina. Nedvojbeni dokaz ima li koristi od kokosovog supstrata za sadnice je nepostojanje potrebe za odlaganjem pri uzgoju usjeva na otvorenom tlu, jer postaje izvrsno gnojivo i prašak za pecivo za tlo..

Video: sjetva sjemena za sadnice u kokosov supstrat

Adblock
detector