Zwarte wortelen - wat is het en wat zijn de kenmerken ervan?

Toen ik zaden kocht om te planten, kwam ik een zwarte wortel tegen. Wat is het en worden de wortels echt zwart? Zaadjes gezaaid voor de lol, slechts één bedje om te zien wat de plant is. Wat is het verschil tussen zwarte wortelen en gewone, oranje??

zwarte wortel wat is het? Mollige shorty baby’s of lange ijspegels – zo’n wortel groeit meestal in onze bedden. In de meeste gevallen is het oranje, soms zijn er gele of zwarte vruchten te vinden. Over dat laatste zullen we het vandaag hebben: zwarte wortelen, wat zijn dat? Veel tuinders lopen er bewust langs als ze een tas met een bijzondere foto op de toonbank zien staan. En het is volledig tevergeefs, want de originele vruchten zijn niet slechter van smaak. En ze hebben ook veel nuttige eigenschappen..

Zwarte wortelen – wat is het?

hoe ziet scorzonera eruit? In feite is dit de populaire naam voor de vaste plant scorzonera, die tot de Aster-familie behoort. De vruchten zijn eetbare wortelgroenten in de vorm van gewone oranje wortelen, alleen zwart van kleur. Dit gaf de cultuur zo’n naam. Het wordt ook wel de Spaanse geit genoemd. Trouwens, het is in dit land dat scorzonera al lang wordt gebruikt voor medicinale doeleinden, vooral voor slangenbeten..

Zwarte wortelen groeien het vaakst als een kruidachtige struik, waarvan de hoogte afhangt van de specifieke variëteit. Gemiddeld is hij 30 cm, maar er zijn echte reuzen boven de 70 cm, sommige soorten lijken zelfs meer op een struik. Ovaal of lancetvormig donkergroen blad vormt een dichte rozet. In het late voorjaar komen er grote bloeiwijzen bovenuit. En tegen de herfst rijpen sappige cilindrische vruchten in de grond. Van boven zijn ze zwart, maar van binnen zit een heerlijke witte kern. Het is sappig, krokant, met een licht bittere afdronk, maar matig zoet. Elke wortel weegt ongeveer 200 g met een lengte van 15 tot 30 cm.

Kenmerken van landbouwtechnologie voor teelt

scorzonera-struikScorzonera groeit vaak als een onkruid in natuurlijke omstandigheden. Het was haar pretentieloosheid die het mogelijk maakte om de cultuur te “temmen”. Met minimaal onderhoud kunt u goede opbrengsten behalen. Zwarte wortelen zullen groeien waar de meeste tuingewassen niet overleven. Maar de lekkerste vruchten zullen te vinden zijn in het gebied waar vroeger tomaten, komkommers of uien stonden. En ook na de introductie van minerale meststoffen en as.

Een ander voordeel van de plant is dat de zaden bijna het hele jaar door gezaaid kunnen worden:

  1. Scorchonera geplant in het voorjaar zal dit najaar oogsten.
  2. Zomer- en herfstaanplant verschuift de oogst van wortelgewassen naar het volgende seizoen. Maar van dergelijke planten is het al mogelijk om zowel fruit als zaden te verzamelen..

Zwarte wortelen bloeien alleen als ze als tweejaarlijks worden gekweekt.

Scorzonera kan vers worden gegeten, maar ook worden gebruikt om gerechten te bereiden. En ze is ook een bron van veel vitamines en micromineralen. Zwart fruit verbetert het gezichtsvermogen, verlaagt de bloeddruk en wordt over het algemeen goed door het lichaam opgenomen..

Kenmerken van zwarte wortelen of zwarte wortel – scorzonera

Adblock
detector