Winterharde peer Severyanka roodwang – heeft ze een bestuiver nodig voor hoge opbrengsten? – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

Je vraagt: “Heeft de roodwangpeer Severyanka bestuivers nodig en wanneer rijpt hij? Bij het kopen van een zaailing verzekerde de verkoper dat het ras zelfvruchtbaar was, hoewel het voor ons belangrijker was om een ​​peer te vinden met een hoge winterhardheid. De boom heeft goed wortel geschoten, hij overwintert ook goed, maar nu voor het zesde jaar, en er zijn geen vruchten. Vorig jaar bloeide de peer, maar de eierstok is nog niet gevormd. Dus ik denk, of ze is ziek, of ze moet een bestuiver planten. Wat denk je?”

peer noordelijke roodwang

We antwoorden: Tegenwoordig worden hybride peren van jonge selectie steeds vaker aangetroffen in tuinen, die geleidelijk oude soorten vervangen. En niet verwonderlijk, want moderne rassen zijn resistenter, waardoor ze makkelijker te kweken zijn. Severyanka-peer met rode wangen is een van de relatief nieuwe hybride variëteiten, die in 1998 werd getest. Zijn ouders waren twee variëteiten met dezelfde naam, waarvan de hybride een hoge koude- en winterhardheid erfde, evenals goede opbrengstindicatoren.

Severyanka peer met rode wangen – kenmerken van de variëteit

perenboom noordelijke roodwang

De boom zelf is vrij compact van formaat en wordt zelfs op volwassen leeftijd niet hoger dan 6 m. Maar dankzij takken die bijna haaks uitlopen, groeit er een brede kroon. De top is smaller en geeft de boom de vorm van een piramide. Maar de diameter van het onderste deel is gelijk aan de totale hoogte van de boom.

Het perenras Severyanka roodwang is zeer vorstbestendig. De boom verdraagt ​​vorst goed tot min 30° . Het heeft ook weerstand tegen korst en septoria.

Vrucht- en smaakkenmerken

vruchten peer noorder roodwang

Qua rijping behoort de Severyanka roodwangpeer tot de zomersoort. Het begint zijn eerste vruchtvorming in het vijfde jaar na het planten. De boom bloeit vroeg, al in april, maar door zijn hoge koudebestendigheid hebben de bloeiwijzen geen last van terugkerende vorst. Daarom is de opbrengst van de hybride stabiel en redelijk goed. Met goede verzorging kan een volwassen peer tot 100 kg fruit aan.

Hoewel de hybride niet zal verrassen met bijzonder grote maten fruit – het gemiddelde gewicht is 100-120 g. En in bijzonder vruchtbare jaren zijn peren zelfs kleiner, niet meer dan 80 g. Hun vorm is klassiek peervormig, de kroon is versmald. De schors is glad, glanzend, vrij dun. De hoofdkleur van de peren is geelgroen, aan de zonzijde verschijnt een wazig gestreepte rode blos. Dit gaf het ras zijn naam..

Ondanks het feit dat de hybride als zelfvruchtbaar wordt verklaard, is een overvloedige oogst niet te verwachten zonder bestuivers. Het beste van alles met de bestuiving van de Severyanka-perenboom met rode wangen ter nagedachtenis aan Yakovlev. Ook hiervoor zijn de rassen Fairy en Tikhiy Don geschikt..

Smaakkenmerken zijn niet erg opvallend – gewone peersmaak, met een goed gevoelde zuurheid. Maar peren zijn erg geurig en sappig. Het is waar dat ze na het verzamelen niet langer dan twee weken worden bewaard, zoals de meeste zomervariëteiten..

Kenmerkend voor het ras is de neiging van rijpe vruchten tot vervelling. Daarom moet het gewas onmiddellijk worden geoogst, of zelfs beter – iets eerder..

Voor- en nadelen van een zomervariëteit

voor- en nadelen van peren noordelijke roodwang

Een van de voordelen van de Severyanka-peer met rode wangen, noteren tuinders:

  • winterhardheid;
  • stabiele opbrengstindicatoren;
  • weerstand van bloeiwijzen tegen vorst in de lente;
  • korst immuniteit;
  • compact formaat van de boom zelf;
  • vroege rijping.

De vruchten zelf konden echter geen hoge cijfers halen, en dit wordt als het grootste nadeel van de hybride beschouwd. Kleine zoetzure peren, hoewel sappig, zijn niet voor iedereen geschikt. Bovendien zijn ze ook vatbaar voor verharing..

Overzicht van de peer Severyanka roodwang