Wij vermeerderen thuis een cactus

Ik heb een cactus van mijn grootmoeder gekregen, ik weet de exacte naam niet. Het is al heel oud en gewoon enorm, maar het is jammer om het weg te gooien – het bloeit heel mooi. Ik wachtte op kinderen om een ​​jonge bloem te planten, maar om de een of andere reden zijn ze er niet. Waarschijnlijk is dit mijn cijfer. Vertel eens, op welke manier kun je nog een cactus vermeerderen? Ik ben bang dat mijn “oude man” de pot omgooit.

Cactus Bloemisten die cactussen kweken weten dat dit een zeer interessant bedrijf is, zij het behoorlijk lastig. De reproductie van dergelijke planten is niet minder interessant, omdat ze, in tegenstelling tot de meeste kamerbloemen, geen bladeren hebben in onze gebruikelijke zin. Deze nuance staat echter helemaal niet in de weg aan het verkrijgen van nieuwe kopieën met behulp van zowel algemeen aanvaarde methoden als speciale benaderingen..

Je kunt een cactus dus op twee manieren vermeerderen:

  • zaad;
  • vegetatief.

Kenmerken van zaadreproductie van cactussen

zaailingcactus

Je kunt de hele lente cactuszaden zaaien, en sommige van hun variëteiten zelfs in augustus (met name Zuid-Amerikaans). Giet hiervoor een voedingsbodem bestaande uit een gelijkwaardig mengsel in een ondiepe schaal met drainagegaten:

  • lommerrijke grond;
  • grasland;
  • grof zand.

Bovendien moet een beetje houtskool aan het substraat worden toegevoegd (niet meer dan 0,5 delen), eerder geplet.

Zaden moeten vóór het zaaien worden voorbereid: een nacht in warm water weken en vervolgens 10 minuten in een oplossing van kaliumpermanganaat. Droog na desinfectie.

Maak met een stokje ondiepe groeven en leg de zaadjes erin, met een tussenruimte van 1 cm. In plaats van oppervlaktewater te geven, moet de kom in een kom met water worden geplaatst. Wanneer de aarde vocht opneemt, bedek de container dan met folie of glas en zet hem op een lichte vensterbank, waar hij warm is. In de toekomst wordt water gegeven door te sproeien. Na het verschijnen van zaailingen kan de kas worden geopend en wanneer de eerste doornen erop verschijnen, kunnen de cactussen in aparte potten worden gedoken.

Niet alle soorten cactussen vormen zaden, dus voor de meeste wordt nog steeds vegetatieve vermeerdering gebruikt..

Methoden voor de vegetatieve teelt van cactussen

Deze methode wordt vaker gebruikt door bloemenkwekers. Het bestaat uit rooten:

  1. Kinderen. Dit is de naam van de scheuten – volwaardige jonge planten die worden gevormd op de volwassen bloem van sommige soorten cactus. Ze hebben bijna altijd hun eigen wortelstelsel, waardoor ze goed en snel wortelen. Bij de meeste soorten verkruimelen kinderen zichzelf, maar er zijn ook zulke cactussen waar ze afgescheurd moeten worden.cactus baby's
  2. Tsjerenkov. Het wordt gebruikt voor de vermeerdering van zuilcactussen en plantensoorten met lange, niet-gesegmenteerde scheuten. In het eerste geval moet u een stengel tot 15 cm lang afsnijden en het onderste deel “afronden”, zodat de wortels vanuit het midden groeien. Bij de meeste soorten is het drogen van de stekken nodig, maar sommige cactussen kunnen direct worden beworteld (ripsalis, epiphyllums). Bladcactussen planten zich voort met behulp van bladstukken.cactussteel

De meest levensvatbare zijn kinderen en stekken uit het bovenste deel van de cactus, en het is beter om deze methode van bloemreproductie te starten vóór het groeiseizoen of na het einde ervan..

Naast de genoemde methoden is er nog een zeer interessante methode voor het vermeerderen van cactussen – het enten van twee verschillende planten. Meestal wordt het gebruikt voor die soorten die moeilijk zelfstandig te kweken zijn of voor experimentele doeleinden om een ​​origineel exemplaar te verkrijgen. Deze methode is ook heel acceptabel als je dringend een bloem moet redden die zijn wortels heeft verloren. Als onderstam is het noodzakelijk om rassen te kiezen met een snelle groei en de afwezigheid van kinderen..

Kenmerken van het rooten van cactussen – video

Adblock
detector