Wie zijn plantenallelopaten en wat is allelopathie?

Vertel me, wat zijn allelopathische planten, is dit een soort speciaal of groep? De zoon schrijft een essay over biologie, daar moet je het onderwerp op zijn minst kort onthullen. En mijn man en ik zijn niet alleen “techneuten” en ver van de plantenwereld, maar we horen ook voor het eerst over dergelijke planten. Hoewel dit bloemen of bomen zijn en wat hen verenigt?

planten allelopaten Misschien weten gewone tuiniers en tuiniers niet wat het verband is tussen vruchtwisseling en een concept als allelopathische planten. Maar het is precies allelopathie die ten grondslag ligt aan de teelt van alle gewassen, of het nu bloemen, tomaten en zelfs grote bomen in de tuin of in het bos zijn. Welke soort de plant ook vertegenwoordigt, als gevolg van zijn, om zo te zeggen, “vitale activiteit”, groeit hij niet alleen, maar geeft hij ook verschillende stoffen af. De geur van bloemen, verdamping van vocht uit de bladeren, stoffen die vanuit het wortelstelsel de grond binnendringen … Dit alles is de essentie van allelopathie, de natuurlijke competitie van planten om “een plek in de zon”. Het is vanwege allelopathische invloeden dat sommige culturen overleven. En anderen verdorren hardnekkig en verdwijnen zelfs op de meest voedzame grond..

Wat is allelopathie?

wat is allelopathie? Allelopathie verwijst naar de invloed van planten op elkaars ontwikkeling, die optreedt als gevolg van de opname van uitgescheiden stoffen. Chemisch actieve stoffen die vrijkomen via het bladersysteem en vooral via de wortels kunnen de groei van sommige planten stimuleren. Maar onderdruk andere soorten of de cultuur die ze voortbrengt.

Aanvankelijk werden alleen agressorplanten allelopaten genoemd, waarvan de stoffen een deprimerend effect hadden. Tijdens het bestuderen van deze reactie werd echter ook een positief effect bewezen, dat bestaat uit het stimuleren van de ontwikkeling van naburige planten..

Tot op heden is gebleken dat allelopathie zich op drie manieren kan manifesteren door de invloed van planten onderling:

 1. Neutraal, waarbij planten elkaar op geen enkele manier beïnvloeden.
 2. Negatief: onderdrukking van naburige gewassen, verminderde opbrengst en winterhardheid, en zelfs volledige dood. In dit geval treedt het allelopathische effect niet onmiddellijk op. Werkzame stoffen hopen zich geleidelijk op in de bodem. En wanneer hun niveau kritieke waarden bereikt, manifesteert zich onderdrukking.
 3. Positief: verhoogde productiviteit, winterhardheid, immuniteit tegen plagen en ziekten.

Allelopathische invloed ligt ten grondslag aan de principes van vruchtwisseling en de selectie van de “juiste” buren. Dit geldt zowel voor tuinieren als voor vrachtwagens. Zelfs in het wild vormen grassen, struiken en bomen hun groeigebied juist vanwege allelopathische effecten..

Plantenallelopaten – voorbeelden van gewascompatibiliteit

compatibiliteitstabel voor plantenDe nuance van een negatief allelopathisch effect is dat het zich meestal niet onmiddellijk manifesteert. Gewassen die in de buurt worden geplant, kunnen zich gedurende meerdere jaren normaal ontwikkelen. Maar zodra de door hen uitgescheiden actieve stoffen zich in grote hoeveelheden ophopen, vooral in de bodem, sterven planten waarvoor een dergelijke concentratie onaanvaardbaar is, af.

Daarom is het belangrijk om compatibiliteit te overwegen en te bestuderen hoe culturen op elkaar zullen reageren, bijvoorbeeld:

 1. Abrikozen onderdrukken kersen, dus ze mogen niet in de buurt worden geplant.
 2. Berk heeft een positief effect op oude kersen en appelbomen, maar is absoluut onverenigbaar met dennen..
 3. Kersen zijn slechte buren voor peren, appels en abrikozen.
 4. De spar helpt de groei van hazelaar, lijsterbes en frambozen. Maar het zal de sering, paardenkastanje, viburnum, berberis verdringen en vernietigen.
 5. De viburnum zelf is een echte allelopathische agressor, omdat hij andere culturen onderdrukt. Paardenkastanje en walnoot zijn hetzelfde..
 6. Courgette onderdrukt tomaten, maar is goed te combineren met selderij, uien, bonen, maïs.
 7. Kool zal een goede buur zijn voor aardappelen, uien, bieten. Heeft een deprimerend effect op aardbeien, bonen en tomaten.
 8. Wortelen zijn “niet op vriendschappelijke voet” met mierikswortel, bieten en selderij. En het heeft een positief effect op tomaten, erwten, bonen, uien en peterselie..
 9. Komkommers fungeren als agressors voor aromatische kruiden en aardappelen. Maar ze zijn compatibel met kool, tomaten, maïs en radijs..

Allelopathie of plantenrelaties

Adblock
detector