Welke eieren leg je onder een kip, hoeveel en hoe herken je een kakel tussen leghennen

Je vraagt: “Vertel me wat voor soort eieren ik onder de kip moet leggen en hoeveel eieren kan ik op één vogel leggen? Ik merkte dat een van de kippen begon te overbruggen naar het nest, maar er zijn maar een paar eieren, ik neem ze elke dag. Een deel van de “oogst” staat in de koelkast. Maar aangezien ik veel lagen heb, moet ik de rest gewoon in een emmer in de voorraadkast bewaren. Ik weet dat je eieren niet uit de koelkast kunt zetten, maar hoe oud kunnen eieren zijn?”

welke eieren onder de kip leggen?

We antwoorden: De laatste tijd maken pluimveehouders steeds meer gebruik van broedmachines om nakomelingen te produceren en geld te besparen op de aanschaf van jonge dieren. De meest betrouwbare manier was en blijft echter om kippen te incuberen. Het belangrijkste is om te weten welke eieren ze onder de kip moet leggen, en de rest doet ze zelf. En geen noodstroomuitval zal het broed kunnen verstoren, in tegenstelling tot het gebruik van een couveuse. Vrede is alles wat een kip nodig heeft. En natuurlijk hoogwaardig “verplantingsmateriaal”, maar dit kan vooraf al geregeld worden.

Hoe te begrijpen dat een leghen klaar is om een ​​hen te worden?

hoe herken je een hen tussen leghennen

Het is heel gemakkelijk om een ​​kip te “berekenen” die goed gaat uitkomen. Ze moet uit het nest worden verdreven, dat ze weigert te verlaten. Bovendien probeert hij te beschermen, veren opblazen en luid verontwaardigd. Het gedrag van de leghen verandert in het algemeen. De voorheen rustige vogel begint te kakelen als je dichterbij komt en op zoek bent naar een nestplaats. En nadat ze een comfortabel nest voor zichzelf heeft gevonden, begint ze het uit te rusten, veren en pluisjes uit te plukken.

De beste tijd om eieren te leggen is de lente. Dan hebben de uitgekomen kuikens de tijd om sterker te worden door het begin van koud weer, bovendien krijgen ze een gevarieerd dieet. Als uw broedhen het seizoen heeft “verward” en zich in de late herfst op het nest nestelt, is het beter om haar dit niet te laten doen. Winterkuikens zullen het niet overleven, omdat je ze niet in huis houdt. Je kunt het broedinstinct bestrijden door de kip in koud water te dompelen. Of door een bevroren waterfles te plaatsen in plaats van eieren.

Welke eieren onder de kip leggen?

hoe eieren te kiezen

Het is niet ongebruikelijk dat een kip zich volledig overgeeft aan het moederinstinct en, nadat hij eieren heeft gelegd in een afgelegen hoekje, erop gaat zitten. Als je vogel geen tijd had of de eieren niet kon “bereiden”, of het instinct werd plotseling in haar wakker, de zorg voor de voering valt op je schouders.

Alleen verse eieren die niet langer dan een week op een koele plaats zijn bewaard, kunnen op de kip worden “gegoten”. Bovendien moeten ze bemest worden. Dat wil zeggen, je boerderij moet een haan hebben, en minstens één man voor een dozijn dames. Eieren kunnen niet worden gewassen, de kip mag niet op zo’n voering zitten. Bovendien bestaat het risico van beschadiging van de schaal, wat tot onbruikbaarheid zal leiden. Maar als het erg vuil is, kun je het met een doek afvegen.

Vergeet niet de eieren te controleren met een ovoscoop en de volgende exemplaren af ​​te wijzen:

  • te groot (er zitten 2 dooiers in, maar er zal er geen zijn);
  • met beschadigde schelpen;
  • onregelmatige vorm;
  • met gezwellen;
  • waarin troebele eiwit- of bloedvlekken zijn;
  • met te grote luchtkamer.

Het aantal eieren in een legsel wordt bepaald door de grootte van de kip zelf. Als je een kleine kip hebt, plaats dan niet meer dan 12 stuks, je kunt maximaal 17 stuks onder grote rassen leggen. Het belangrijkste is dat de kip ze allemaal kan bedekken en opwarmen..

Hoe de juiste eieren voor incubatie te kiezen?

Adblock
detector