We beslissen wanneer we thuja planten en waar het beter is

Vertel me wanneer ik thuja moet planten? Ik hou heel veel van coniferen en heb vorig jaar al geprobeerd ze te kweken. Ik kocht zaailingen en plantte ze in oktober, zoals de verkoper adviseerde. Van de vijf stukken schoot er echter geen wortel, maar de eerste nachtvorst trof ons vroeg. Misschien heb ik ze te laat geplant en is het beter om het in het voorjaar te doen.?

wanneer thuja planten Veel tuinders geven de voorkeur aan groenblijvende gewassen zoals thuja. Ze zijn minder grillig en versieren de site niet alleen in het seizoen, maar ook in de winter. En ze onderscheiden zich ook door een hoge winterhardheid, waardoor ze in elke regio kunnen worden gekweekt. Desondanks worden coniferen vaak geconfronteerd met het probleem van het overleven van jonge exemplaren. Over het algemeen tolereert thuja het planten en mogelijke daaropvolgende transplantaties goed. Net als andere planten hebben jonge zaailingen echter tijd nodig om sterker te worden voordat het koude weer begint. Wanneer thuja moet worden geplant, hangt hun verdere ontwikkeling en gezond uiterlijk echter af en op de juiste plaats.

Het planten van thuja’s kan, net als andere coniferen, in twee perioden worden uitgevoerd: in de lente of in de herfst. Elk van hen heeft zijn eigen regels en aanbevelingen, maar ze hebben dezelfde essentie: plantwerk op tijd uitvoeren. Te vroeg planten in de lente zal ertoe leiden dat jonge zaailingen “bevriezen” in de koude grond en geen wortel schieten. Bovendien kunnen ze last hebben van terugkerende vorst. Thuja die in het late voorjaar wordt geplant, zal last hebben van een gebrek aan vocht en hoge temperaturen. Het is net zo belangrijk om tijd te hebben om in de herfst plantwerk uit te voeren, anders hebben de coniferen geen tijd om sterker te worden voor de vorst.

Wanneer thuja planten: geschatte plantdata

herfst aanplant van thuja Er is geen exacte datum voor het planten van thuja’s, omdat het klimaat van de teeltregio hierin een beslissende rol speelt.. Gezien het vroege voorjaar en wanneer in de herfst een koudegolf begint, worden de volgende data voor het planten van coniferen onderscheiden:

  1. Lente – niet eerder dan maart. Tegen die tijd moet de sneeuw smelten en moet de grond opwarmen. In de centrale zone en in het noorden is het de moeite waard om tot april te wachten, maar niet meer. Laat planten zal de overlevingskans van thuja verminderen: als het warm is, beginnen de zaailingen pijn te doen.
  2. Herfst – uiterlijk oktober voor het zuiden en september voor de noordelijke breedtegraden. De bomen moeten de tijd hebben om te wortelen om hun eerste overwintering veilig te overleven..

Als de zomer niet erg heet is, kun je thuja in augustus planten. Maar in dit geval moet speciale aandacht worden besteed aan regelmatig water geven..

Waar is het beter om thuja te planten?

waar thuja te plantenBij het kiezen van een plaats voor groenblijvende thuja, moet u de voorkeur geven aan een halfschaduwrijk gebied. In de volle schaduw zullen de bomen niet kunnen bogen op een weelderige kroon, maar als ze constant in de zon staan, lopen ze het risico brandwonden op te lopen. Daarnaast overwinteren planten die aan de zonzijde groeien minder goed, zoals planten die op tocht staan. Maar met betrekking tot bodemvocht hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken. In tegenstelling tot de meeste tuinbouwgewassen gedijen thuja’s op plaatsen waar het grondwater dichtbij is..

Kenmerken van het planten van thuja in de lente, herfst en zomer – video

Adblock
detector