Wat zijn de smaakeigenschappen van het aardappelras Lileya en wanneer rijpt het?

Je vraagt: “Kookt het aardappelras Lileya goed en van welke soort, vroeg of niet, hoort het? Mijn man heeft een paar variëteiten gekocht om te testen, we willen ons plantmateriaal veranderen. Onder hen is dit ras gevangen, dit hebben we nog niet gehad. Hoeveel dagen duurt het om volledig te rijpen en hoe wordt het in de winter bewaard?”

aardappel variëteit lelie

We antwoorden: Wil je grote, smaakvolle, gelijkmatige en mooie knollen die snel rijpen, maar goed houdbaar zijn, plant dan het aardappelras Lileya. Sinds 2008 heeft dit een van de beste resultaten van de Wit-Russische fokkerij officiële erkenning gekregen in Rusland. Het ras wordt niet alleen gewaardeerd om zijn hoge smaak en opbrengst. Vanwege de verhoogde weerstand tegen ongunstige groeiomstandigheden kan Lilya in elke regio worden gekweekt, zowel in het zuiden als op de noordelijke breedtegraden. Een kort groeiseizoen, zelfs in risicovolle landbouwgebieden, zorgt voor een goede oogst.

Aardappelras Lileya – karakteristieke kenmerken

beschrijving van de aardappellelie:

Ook bekend als Lileya, behoort de Belorusskaya-variëteit tot de vroege tafelsoorten. In het zuiden rijpt het een van de eerste in 65 dagen. In koudere streken wordt het gewas na 90 dagen geoogst. Rechtopstaande struiken zijn niet erg lang, zijn bedekt met middelgrote grote donkere bladeren, bloeien met witte bloemen. Onder elke struik worden maximaal 15 knollen gebonden.

Het ras Lileya is bestand tegen ongunstige groeiomstandigheden qua weer. Maar het is erg kieskeurig over de voedingswaarde van de bodem. Op schrale gronden wordt de opbrengst aanzienlijk verminderd en worden de knollen zelf kleiner. Maar de Wit-Russische aardappelen zullen je verrassen met immuniteit tegen vele ziekten van de cultuur. Het ras is resistent tegen aaltjes, kanker en Phytophthora.

Kenmerkend voor het Wit-Russische ras is dat het niet degenereert. Nadat u eenmaal plantmateriaal hebt gekocht, kunt u in de toekomst al uit uw oogst knollen selecteren om te planten.

Productiviteit en smaak

knolgewas aardappel lelie

De hoogste opbrengsten worden opgetekend in de zuidelijke regio’s en op vruchtbare gronden. Daar kunnen vanaf 1 hectare meer dan 700 knollen geoogst worden. Maar dit is eerder een record, want de gemiddelde opbrengst is zo’n 400 kwintalen, wat echter ook erg goed is. De knollen zelf zullen ook genieten – in Lilia zijn ze bijna uniform, groot, met een gewicht tot 200 g per stuk. Aardappelen hebben een ronde ovale vorm en een egale gele schil, zonder knobbeltjes en met oppervlakkige ogen. De pulp is ook geel, bevat tot 17% zetmeel. Het aardappelras Lileya is niet erg gekookt, het behoudt zijn vorm tijdens warmtebehandeling en wordt niet donker. Het kan worden gebakken, gekookt, gebakken, salades, frites of frietjes gemaakt en zelfs ingevroren. De knollen worden ook perfect bewaard en verdragen het transport goed..

Verwar Lileya niet met Lilly-aardappelen – het zijn twee verschillende soorten, zij het met bijna dezelfde rijpingstijden. Deze laatste onderscheidt zich echter door langere en kleinere knollen met een groot aantal diepe ogen en gemiddelde smaakkenmerken..

Voor- en nadelen van de variëteit

voor- en nadelen van aardappellelie

Ondanks zijn “jeugd” zijn de Wit-Russische Lileya-aardappelen zowel bij particulieren als bij boeren in trek. Mooie, gelijkmatige knollen zijn gewoon gemaakt om te groeien voor de verkoop.

Dit ras heeft een grote toekomst, want het heeft veel voordelen:

  • vroege rijping;
  • hoge en jaarlijkse opbrengst;
  • grote handelsknollen met een uitstekende smaak;
  • veelzijdigheid, zowel teelt als gebruik;
  • weerstand tegen ziekten en ongunstige weersomstandigheden;
  • de mogelijkheid om uw materiaal te verzamelen om te planten, omdat de variëteit niet degenereert.

De Wit-Russische lelie heeft geen minpunten, behalve de veeleisende bodemvruchtbaarheid. Maar ook andere gewassen laten hogere opbrengsten zien op rijke grond..

Wat zijn nog meer de meest productieve en heerlijke soorten Wit-Russische aardappelen?

Adblock
detector