Wat u moet weten over de timing van het oogsten van bieten en wortelen?

Vorig jaar hadden we een goede oogst van bieten en wortelen, maar in januari waren alle wortelgewassen bedorven. De buurman zegt dat we ze vroeg hebben opgegraven. Vertel me wanneer ik wortelen en bieten moet plukken om ze te bewaren, zo niet tot de volgende oogst, dan in ieder geval tot de lente?

wortelen en bieten Elke tuinier kent de waarheid van de landbouw: het kweken van wortelen en bieten is nog steeds het halve werk, het belangrijkste is dat ze zo lang mogelijk bewaard blijven. Zonder dit verliest een moeilijk en lastig landbedrijf al zijn betekenis, omdat zomerbewoners meestal niet twee bedden planten, maar veel meer voor de wintervoorziening.

Om de wortels goed te bewaren en tegelijkertijd hun smaak en vitamines niet te verliezen, is het noodzakelijk om ze op tijd op te graven.

Wanneer mag je wortelen en bieten plukken? Het hangt af van een combinatie van vele factoren:

  • groeigebied (noord of zuid);
  • weersomstandigheden (regen of droge en warme herfst);
  • een specifiek ras (wond- of laatrijpende groenten);
  • rijpingsgraad.

Houd er rekening mee dat de oogsttijd voor deze wortelgewassen anders is: bieten worden eerder geoogst en na een paar weken – wortelen. In ieder geval is het belangrijk om de vruchten goed te laten rijpen, anders zullen de onderrijpe groenten snel gaan hechten en rotten in de kelder..

Om te begrijpen of de bieten of wortelen rijp zijn, moet je één vrucht uitgraven met een hooivork: als deze kleine witte vertakkende wortels heeft, is de groente volledig rijp en klaar om te oogsten.

Er is nog een nuance: in het geval dat de herfst droog en warm is, is het beter om de oogst voorlopig uit te stellen, omdat de groenten in de tuin beter zullen zijn dan in de kelder. Maar als er langdurige regenval wordt voorspeld, is het beter om de wortels uit de tuin te halen voordat ze zich voordoen. Anders zullen zowel wortelen als bieten verzadigd raken met vocht, wat hun houdbaarheid en zelfs smaak aanzienlijk zal verminderen..

Bieten oogsten

bieten oogsten

Kenmerkend voor de groei van bieten is dat het bovenste deel van de vrucht boven het grondoppervlak uitsteekt. Dit betekent een eerdere oogst in vergelijking met wortelen, want als het bietenbed wordt ingevangen door vorst, bestaat het risico op bevriezing van wortelgewassen. Dergelijke groenten zullen nog steeds nuttig zijn voor consumptie, maar ze zullen niet langer worden bewaard..

Na het oogsten moeten de bieten met een mes of schaar van de bovenkant worden schoongemaakt, zonder de vruchten te beschadigen, en gedroogd.

Wortelen oogsten

wortelen oogsten

In tegenstelling tot bieten verdragen wortelen de eerste nachtvorst goed, dus het is beter om het verzamelen uit te stellen tot ze komen. Het belangrijkste is om niet te vergeten om de toppen op de grond te “zetten”.

Ervaren tuinders beweren dat wortels die de eerste nachtvorst in de bedden hebben ondergaan, beter worden bewaard, omdat de vruchten al in de kelder zijn afgekoeld..

Maar toch is het noodzakelijk om de wortelgewassen op te graven vóór het begin van constante vorst, omdat de wortelen geen stabiele lage temperatuur verdragen. De toppen kunnen met de hand worden losgeschroefd, waardoor een klein staartje overblijft, en de groenten kunnen worden gedroogd.

Video over de tijd van het rooien van bieten en wortelen

Adblock
detector