Wat te doen als vriezia is vervaagd?

Voor mijn verjaardag kreeg ik een bloeiende vriezia. Nu is de bloeiwijze bijna droog en bederft alleen het uiterlijk. Vertel me wat ik nu moet doen met de vervaagde vriezia-bloem? Mag ik het knippen??

vriezia na de bloei Vriezia behoort tot de Bromelia-familie en is een sierplant. Van nature is Vriesia een epifyt die inheems is in tropische bossen. Daar groeit hij voornamelijk aan bomen, met kleine wortels aan de bast vastgeklampt..

In de thuiskweek wordt de bloem al heel lang gebruikt vanwege het responsieve karakter en heeft ze niet veel nodig. Het belangrijkste is om de tropische schoonheid voldoende te “drinken” en rekening te houden met enkele van haar kenmerken tijdens haar verzorging.

Wat is er speciaal aan Vriezia?

vriezia bloeit

De plant is een grote rozet van lange gladde bladeren, waarvan de kleur afhankelijk is van de variëteit en zowel monochromatisch groen als bont (strepen of vlekken) is, soms worden er variëteiten met geschubde bladeren gevonden. Het blad zelf kan tot 80 cm lang worden, terwijl de breedte niet meer dan 8 cm is. Het blad is vrij stug, naar beneden gebogen en met gladde randen.

In het midden van de rozet zit een diepe trechter. Zij is het die het belangrijkste “hoogtepunt” van de plant is, omdat het een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling ervan. Vriezia “drinkt” water niet via de wortels, maar direct met behulp van deze trechter. Net als andere epifyten dienen de wortels van een bloem alleen voor ondersteuning en stabiliteit (waarmee hij zich vastklampt aan het substraat). Daarom is het bij het besproeien noodzakelijk om water rechtstreeks in het midden van de uitlaat te gieten..

In natuurlijke omstandigheden kan de vriezia-trechter meer dan 4 liter water bevatten.

Vriezia bloeit heel mooi – een lange steel groeit vanuit het midden van de uitlaat, in sommige variëteiten kan deze tot 1 m hoog worden. Op de steel worden veel bloeiwijzen gevormd in de vorm van een kolos, en deze is plat. De bloemen zelf worden in de schutbladen geplaatst. Vooral de variëteiten waarin deze schutbladen in verschillende kleuren zijn geverfd, zien er prachtig uit..

In tegenstelling tot bloemen, die snel vervagen, behouden schutbladen hun decoratieve uiterlijk enkele maanden..

Wat te doen na het einde van de bloei?

droge steel vriezia

Zodra de kleur van de schutbladen vervaagd is en de schubben slap en dood zijn, betekent dit dat de vriezia vervaagd is. Vervolgens kun je twee dingen doen met de bloem:

  1. Laat de steel staan ​​tot de zaden volledig rijp zijn, als je van plan bent ze te verzamelen.
  2. Snijd de steel zo laag mogelijk.

Het is opmerkelijk dat de bladrozet van vriezia ook geleidelijk afsterft na de bloei, maar er worden jonge rozetbaby’s gevormd. De plant plant zich met hen voort, maar het is niet mogelijk om de kinderen van de uitlaat van de moeder te scheiden totdat ze een derde van de hoogte van de oude vriezia hebben bereikt en hun eigen wortels vormen.

Dit proces is vrij lang en kan meer dan een jaar duren. Gedurende deze tijd hoeft u de bloem niet langer water in de centrale uitlaat te geven, u hoeft alleen maar de kinderen te besproeien en de grond in de pot licht te bevochtigen. Als de kinderen opgroeien, moeten ze worden gescheiden en in aparte potten worden geplant om een ​​nieuwe plant te krijgen..

Thuis voor vriezia zorgen – video

Adblock
detector