Wat kan met viburnum - lekker en gezond

Gelieve te adviseren wat kan worden gedaan met viburnum? Een paar jaar geleden was een buurvrouw haar oude struik aan het planten en gaf me een deel. En dit jaar waren er al veel bloemen, wat betekent dat er veel bessen zullen zijn. Misschien vermalen met suiker? Ik heb gehoord dat viburnum erg handig is bij verkoudheid.

wat kan worden gedaan met viburnum De scharlakenrode bessen van viburnum met een zure smaak zijn dol op vogels en in de winter pikken ze ze netjes als de trossen aan de takken in het bos blijven. De struik is vaak te zien op privépercelen, omdat hij er vooral tijdens de bloei mooi uitziet. En bessen zijn ook erg handig en er zijn veel recepten die met viburnum kunnen worden gedaan. Allereerst is het een waardevolle grondstof voor de bereiding van verschillende geneesmiddelen. Ze maken ook jam en verschillende drankjes van bessen, waaronder alcoholische..

Wat kan worden gedaan met viburnum voor behandeling?

medicinale thee met viburnum Voor medicinale doeleinden worden bijna alle delen van de plant gebruikt: schors, bloemen, bladeren, bessen, zowel vers als gedroogd. Vooral fruit is nuttig, omdat het veel vitamines en mineralen bevat. Sap wordt gemaakt van bessen en bladeren, medicinale afkooksels worden gemaakt van de schors. Rode bessen worden zo gegeten en ze bereiden ook thee en tincturen. Ze worden gemalen met honing, verdund met water en gedronken met verkoudheid. En een aftreksel van bloemen gorgelt met keelpijn.

In termen van vitamine C-gehalte omzeilt viburnum zelfs citroen – het bevat 1,5 keer meer ervan.

Genezingsmiddelen gemaakt van viburnum hebben een positief effect op het werk van alle organen, namelijk:

 • lagere bloeddruk en bloedsuikerspiegel;
 • het immuunsysteem versterken;
 • stop bloeden;
 • ontsteking verlichten;
 • kalmeer het zenuwstelsel;
 • verlichten zwelling, krampen, pijn spasmen.

U kunt viburnum niet gebruiken voor de behandeling van hypotensie, jicht, verhoogde bloedstolling, nierziekte. Het is ook verboden om het tijdens de zwangerschap in te nemen, om geen miskraam te veroorzaken..

Viburnum-recepten

Rijpe bessen worden gebruikt bij het koken, waaruit ze maken:

 1. Jam. Vooral gezonde rauwe jam, het blijkt zowel smakelijk als medicinaal te zijn. De bessen worden eenvoudig ingewreven met suiker in een verhouding van 1: 1,5.rauwe viburnumjam
 2. SAP. De bessen worden geplet, de pulp wordt met water gegoten en gekookt. Zeef en voeg de bouillon samen met de suiker toe aan het sap. Neem voor 1 kg viburnum een ​​gelijke hoeveelheid water en suiker – 250 g elk.viburnum sap
 3. Wijn. De bessen worden geplet, water en een deel van de suiker worden toegevoegd en laten fermenteren. De resterende hoeveelheid suiker wordt tijdens het fermentatieproces in nog twee stappen gegoten. Voor tafelwijn is 1,7 liter water en 300 g suiker nodig voor elke liter viburnumsap. Voeg voor dessertwijn minder water toe (slechts 0,5 l elk) en 50 g meer suiker.viburnum wijn
 4. Tinctuur. Hele bessen, geoogst na de vorst, worden met wodka gegoten in een verhouding van 1: 1 (voor 1 kg – 1 l) en een maand op een donkere plaats gestaan.

  viburnum tinctuurVerwerkt door: Helicon Filter;

Als er veel bessen zijn, kunnen ze bovendien worden ingevroren, zoals krenten of frambozen. En dan in de winter, zowel voor de behandeling als voor het maken van heerlijke desserts..

Zeven recepten voor viburnum voor de winter zonder te koken

Adblock
detector