Wat is gezonder – rauwe of gekookte bieten? – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

Met de leeftijd waren er problemen met de darmen. De dokter zei dat je je aan een dieet moet houden en een vriend raadde me aan om vaker bieten te eten. Maar ik vergat te verduidelijken in welke vorm het zou moeten zijn. Vertel me wat gezonder is – rauwe of gekookte bieten?

wat gezonder is - rauwe of gekookte bieten Velen van ons herinneren zich de voordelen van bietensap sinds hun kindertijd. Niet iedereen kon op zijn minst een lepel zoetige donkerrode vloeistof drinken, zelfs niet met suiker. Maar het was niet tevergeefs dat de ouders probeerden ons water te geven en ons te voeden met dit wortelgewas, omdat bieten erg nuttig zijn. Bourgondische sappige pulp is niet alleen onmisbaar voor het koken van borsjt, rode biet of vinaigrette. Het bevat veel vitamines en mineralen die ons lichaam helpen, voeden en helpen bij het wegwerken van verschillende ziekten. In zijn rauwe vorm wordt bietensap het meest gebruikt, maar de vruchten zelf zijn veel lekkerder als ze van tevoren worden gekookt. Maar gaat hun voedingswaarde niet verloren? Om te begrijpen welke bieten gezonder, rauw of gekookt zijn, is het in beide gevallen de moeite waard om de samenstelling en eigenschappen ervan te bestuderen..

Vergelijkende kenmerken van rauwe en gekookte bieten

rauwe bieten 100 g rauwe wortelgroenten bevatten 40 Kcal, evenals:

  • 2,8 g voedingsvezels;
  • 1,6 gram eiwit;
  • 0,2 gram vet;
  • 9,6 gram koolhydraten.

Tijdens de warmtebehandeling neemt de hoeveelheid koolhydraten en eiwitten in fruit enigszins toe – tot respectievelijk 10 en 1,7 g. Eiwitten blijven onveranderd, maar voedingsvezels worden enigszins vernietigd, waardoor er slechts 2 g overblijft.Dit beïnvloedt ook het caloriegehalte van bieten en verhoogt het met 9 Kcal.

Zowel rauwe als gekookte bieten bevatten veel voedingsstoffen. Onder hen zijn vitamines van de groepen B en C, jodium, ijzer, kalium, magnesium en andere. Zoals u weet, treedt bij hoge temperaturen tijdens het koken een verlies van vitaminesamenstelling op. Rode biet is geen uitzondering, maar in dat geval zijn de verliezen niet al te groot. Het verliest onder andere het grootste deel van alle vitamine C, maar de rest van de elementen blijven praktisch in dezelfde hoeveelheid, zo niet verteerd.

gekookte bieten

De optimale baktijd voor bieten is niet meer dan 1 uur en het koken is 15 minuten. Met zo’n duur van warmtebehandeling blijft de maximale hoeveelheid “nut” behouden.

Maar wat tijdens het koken echt verloren gaat, zijn nitraten en fruitzuren. Deze verliezen spelen echter slechts een positieve rol. Alle schadelijke componenten blijven in de bouillon achter en zuren tasten de darmen minder aan dan bij het eten van rauw fruit.

Wat is gezonder – rauwe of gekookte bieten?

bietDus, zoals al duidelijk is geworden, worden de voordelen van bieten bepaald afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt. Rauw fruit bevat minder calorieën en meer “vitaminen”, dus ze worden het meest gebruikt bij het volgen van een dieet, inclusief de vorm van sap. Ze bevatten echter meer nitraten en zuren, wat in aanwezigheid van bepaalde ziekten tot onaangename gevolgen leidt..

Rauwe bieten worden niet aanbevolen voor hypotensie, allergieën, maag- en nieraandoeningen.

In gekookte vorm heeft de groente praktisch geen contra-indicaties en kan zelfs aan kleine kinderen worden gegeven. Het irriteert de maag niet en veroorzaakt geen allergieën. Houd er echter rekening mee dat gekookt fruit een uitgesproken laxerend effect heeft. Ze bevatten ook meer suiker, wat belangrijk is voor diabetici. Bovendien laten dergelijke bieten het lichaam niet toe om calcium volledig te absorberen, wat nodig is voor osteoporose. Zo moet iedereen zelf beslissen wat voor soort bieten hij moet eten, rekening houdend met de bestaande ziekten..

Video over de voordelen en gevaren van bieten