Wanneer knoflook planten - de optimale timing en basisregels voor het planten in de herfst

Vertel me wanneer ik knoflook moet planten in de herfst? Ik besloot tijd te sparen voor het voorjaarswerk, aangezien ik de laatste tijd niet vaak op de datsja ben geweest. Een perceel toegewezen voor alle gewassen die voor de winter kunnen worden geplant, heb al peterselie gezaaid en nog een paar kruiden. Het weer is nog steeds warm, maar ‘s nachts is het al merkbaar koel, het is immers half september. Zou het niet te vroeg zijn om knoflook te planten??

wanneer knoflook planten in de herfst? Na de oogst, met de komst van de herfst, hebben de tuinders niet alleen het werk van het graven van de bedden. Het is tijd voor winteraanplant, inclusief knoflook. Ondanks het vrij koudebestendige karakter van de plant, is het belangrijk om te weten wanneer knoflook in de herfst moet worden geplant. Hoe graag je ook in de tuin wilt werken bij nog steeds warm weer, je moet je niet haasten. Te vroeg planten zal leiden tot een actieve groei van knoflook, wat niet mag, omdat er vorst in het verschiet ligt. Degenen die het bovengrondse deel van de plant hebben weten te laten groeien, zullen bevriezen. Laat planten geeft geen oogst – in dit geval heeft de kruidnagel gewoon geen tijd om wortel te schieten en zal hij ook in de winter afsterven. Hoe de optimale timing voor herfstwerk in de tuin te “raden”??

Wanneer knoflook planten in de herfst??

knoflook planten voor de winter Het is onmogelijk om de exacte plantdatum te noemen, omdat alles afhangt van het klimaat, en het is anders op het grondgebied van ons uitgestrekte thuisland.. U moet zich concentreren op de volgende aanbevelingen:

 • het moet nog warm genoeg zijn, niet lager dan 10 °;
 • voor het begin van de vorst moet je minimaal 2 weken op voorraad hebben, en nog beter drie.

De herfstwarmte geeft de knoflook de kans om wortel te schieten en overwintert goed. Maar de korte periode, integendeel, zal de tanden geen tijd geven om te ontkiemen en groene massa te krijgen, die sterft door vorst.

In het zuiden kan tot november knoflook geplant worden. In de middelste rijstrook is het de moeite waard om het plantmaximum begin oktober te voltooien. In de noordelijke regio’s moet een winterlanding uiterlijk half september worden uitgevoerd.

De timing van het planten van knoflook, afhankelijk van de plantmethode

plantdiepte van knoflookIn dit geval wordt de plantdiepte bedoeld.. Het kan anders zijn en de oorspronkelijke betekenis is ook het klimaat en de strengheid van de winter:

 1. Ondiepe landing. Het wordt beoefend in het zuiden en in de middelste baan met warme winters. De diepte van de groef is niet meer dan 5 cm, in de zuidelijke regio’s wordt in het eerste decennium van november geplant. Voor de middelste baan is de periode waarin winterknoflook geplant kan worden langer: eind september – het eerste decennium van oktober.
 2. Verzonken pasvorm. Het wordt beoefend in regio’s met koudere klimaten en ijzige winters. Knoflook die op deze manier is geplant, verdraagt ​​​​lage temperaturen beter en schiet goed wortel. In de middelste rijstrook kan eind augustus een diepe podzimnyy-aanplant van knoflook worden uitgevoerd. In de herfst zou je voor half oktober tijd moeten hebben om te planten..

Welke datum om knoflook te planten volgens de maankalender?

wanneer knoflook planten volgens de maankalender?Veel tuinders plannen alle aanplant, evenals de rest van het tuinwerk, op basis van de maancyclus. Dit is vooral belangrijk voor het planten van planten, waaronder knoflook. Planten op een gunstige dag vergroot de kans op een rijke oogst aanzienlijk. Knoflook wortelt goed en wortelt, overwintert beter, en in het voorjaar groeit het actief en vormt het grote koppen. Voor bol- en wortelgewassen moet het planten worden uitgevoerd bij afnemende maan. Wanneer u de tijd kiest om knoflook voor de winter te planten, moet u zich concentreren op de specifieke fase van de maan.

In de huidige 2019 zijn gunstige dagen voor het planten van knoflook in de winter:

 • 3 – 4, 8 – 9, 18 – 19 september;
 • 1 – 6, 15 – 16, 30 – 31 oktober;
 • 1 – 3, 11, 24, 28 – 30 november.

Vergeet tegelijkertijd de andere kant van de medaille niet en vermijd landing op ongunstige dagen. Ze worden beschouwd als de data waarop de volle maan valt, evenals het eerste kwartier van de vorming van de nieuwe maan.. Op basis van de maancyclus in 2019 zijn de ongunstige dagen waarop in de herfst geen knoflook geplant kan worden:

 • 14, 27 – 29 september;
 • 14, 27, 28, 29 oktober;
 • 12, 25 – 27 november.

Waar knoflook te planten – selectie en grondbewerking

waar knoflook planten?Om knoflook te laten groeien, moet je een goed verlicht gebied met vruchtbare grond kiezen. Het is zeker de moeite waard om de zuurgraad te controleren – deze moet neutraal of laag zijn.

De grond voor de herfstbeplanting moet van tevoren worden voorbereid, eind augustus of begin september.. Voor deze:

 1. Bemesten (per vierkante meter oppervlakte) door ze op de grond te strooien:
 • humus – 10 kg;
 • as – 2 el.;
 • krijt – 1 eetl.;
 • superfosfaat – 1 eetl. ik.;
 • kaliumsulfaat – 2 el. ik.
 1. Graaf het tuinbed tot een diepte van minimaal 20 cm.

Het is onmogelijk om knoflook meteen te planten, de grond moet krimpen. Anders zullen de tanden met de grond bezinken. Dit zal de opbrengst beïnvloeden, bovendien zullen de scheuten langer nodig hebben om te ontkiemen..

Naast bemesting kunt u een preventieve behandeling uitvoeren door de grond te besproeien met kopersulfaat (1 eetlepel per emmer water). Het is voldoende om 2 vierkante meter te verwerken. m. landingsplaats. Dit zal de pittige cultuur redden van ziekten..

De goede en slechte voorlopers van knoflook

voorlopers van knoflookOok al is de tuin erg klein, je kunt niet eerder dan 5 jaar later een gewas op dezelfde plek planten. Niet geschikt voor aanplant en perken waar kruiden, aardappelen, uien, radijs en wortelen groeiden. In dit geval bestaat het risico dat een deel van het gewas verloren gaat door ziekte of aantasting door plagen..

Maar alle peulvruchten zijn goede voorlopers van knoflook. Je kunt het ook na meloenen en komkommers planten. Het gebied waar kool groeide, maar alleen vroeg, evenals bijna alle groenbemester, behalve gerst en haver, is ook geschikt..

Welke knoflook moet in de herfst worden geplant – selectie en voorbereiding van materiaal

welke knoflook te planten in de herfst?

Zowel op de markten als in de winkels wordt in de zomer precies dat soort pittig gewas verkocht, dat voor de winter wordt geplant – winterknoflook. Het heeft een stabieler karakter, verdraagt ​​vorst goed en een sterke temperatuurverandering in het voorjaar. Het geeft ook een eerdere en grotere oogst. Zomer(lente)knoflook wordt alleen in het voorjaar geplant en rijpt in het najaar. Wintervariëteiten in het voorjaar zijn al groen in de tuin en zijn midden in de zomer oogstrijp..

Het enige nadeel van winterknoflook is dat het pas volgend seizoen kan worden bewaard. In principe is dit niet nodig, omdat de koppen worden gedemonteerd tot teentjes en opnieuw worden geplant als de herfsttijd voor het planten van knoflook komt.

Je kunt ook onderscheid maken tussen winter- en zomerknoflook:

 1. De teentjes van wintervariëteiten zijn groot, met een harde schil. Ze zijn gerangschikt in een cirkel rond een dikke staaf..
 2. De kop van lenteknoflook bestaat uit kleine teentjes die in verschillende lagen zijn gerangschikt. Het heeft geen centrale kern en de schil is zachter.

De voorbereiding van plantmateriaal moet onmiddellijk voor het planten zelf worden uitgevoerd. Selecteer de grootste koppen met 5 – 6 grote tanden en demonteer ze. Kleine knoflook is het niet waard om te nemen – dan zal de toekomstige oogst niet in de smaak vallen.

Heroverweeg de lobben, verwerp alle zieke of mechanisch beschadigde. Desinfecteer vervolgens het plantmateriaal voor profylactische doeleinden. Hiervoor is een oplossing van kaliumpermanganaat of een fungicide, bijvoorbeeld Fitosporin, geschikt. Het is voldoende om de kruidnagel 20 minuten te weerstaan ​​en je kunt beginnen met planten.

Hoe knoflook correct te planten?

hoe knoflook te planten voor de winterEen pittige cultuur wordt meestal geplant in bedden in groeven, die worden gebroken met een schoffel of kwade droes. De rijafstand is afhankelijk van de gebruikte lay-out:

 1. Privaat. Laat minimaal 20 cm tussen elke groef.
 2. Dubbele rij. De groeven worden in twee stukken gesplitst met een afstand van 20 cm. Tussen elk paar moet een afstand van minimaal 50 cm zijn.

Wat betreft de afstand direct tussen het plantmateriaal zelf in de groef, deze hangt af van het type. Meestal wordt knoflook geplant met kruidnagel, met een tussenruimte van ongeveer 15 cm.Bij het planten met zaden (bollen), kunnen ze om de 10 cm dikker worden gelegd.Tegelijkertijd een vernauwing van de rijafstand tot 15 cm is ook toegestaan.

Zowel kruidnagel als zaden mogen niet diep worden begraven en in de grond drukken. In dit geval zullen ze lange tijd “zitten” en zal de vorming van wortels vertragen..

Niet de minste rol bij het planten van knoflook voor de winter wordt ook gespeeld door de beschutting van de bedden. Veel tuinders zijn geïnteresseerd in de vraag of winterknoflook het nodig heeft. Nogmaals, dit is afhankelijk van de teeltregio en de “aard” van de winter. Voor het zuiden is geen beschutting nodig, daar de winters warm zijn. Het is niet nodig als er veel sneeuw ligt in de winter – het dient zelf als een uitstekende bescherming tegen vorst. Maar hoe dichter bij het noorden en hoe minder neerslag in de winter, hoe meer er nodig is om subwinter-aanplantingen te beschermen. Dit kan mulchen zijn met bladeren, zaagsel, vuren takken of een volwaardige hoes met een film over mulch..

Bij een filmschuilplaats is het belangrijk om te voldoen aan de voorwaarden van de organisatie en verwijdering ervan. De film moet pas na de eerste nachtvorst worden gelegd en in het vroege voorjaar worden verwijderd, anders zal de knoflook gewoon soperen.

Hoe je een goede knoflookoogst kweekt, hangt dus niet alleen af ​​van goede weersomstandigheden. Allereerst vergroot een goed gekozen plantplaats, voorbereide en bemeste grond, de kans op het binden van grote koppen. En natuurlijk hangt veel ook af van het plantmateriaal. Door rassen te kiezen die resistent zijn tegen ziekten en schieten, krijgt u niet alleen een overvloedige, maar ook een hoogwaardige oogst..

Wanneer en hoe knoflook voor de winter te planten – video

Adblock
detector