Wanneer en welke bemesting onder aardappelen op zandgrond?

Hulp met advies! Vorig jaar werden aardappelen op een nieuwe plek geteeld. We werden meteen gewaarschuwd dat de grond zanderig was. De oogst was inderdaad niet erg indrukwekkend – het land is de hele tijd droog, zelfs na regelmatige regenval. Misschien lost bemesten het probleem op? Vertel ons alstublieft over het bemesten van aardappelen op zandgronden!

Zandgrond is een serieus probleem voor veel tuinders en zomerbewoners. Het is mogelijk om in dergelijke gebieden een rijke oogst te krijgen, maar het is erg moeilijk..

Aardappelen planten in zandgrond

Maar voordat we het hebben over het bemesten van aardappelen op zandgronden, is het nuttig om een ​​​​beetje theorie te geven over de sterke en zwakke punten van dergelijke grond..

Voor- en nadelen van zandgrond

Het belangrijkste voordeel van zandgrond is het gemak van de teelt – het is gemakkelijk om de grond op te graven. Bovendien warmt het veel sneller op onder de eerste stralen van de lentezon dan andere. Maar dit is waar de verdiensten eindigen. Nadelen beginnen:

  1. Water verlaat de zandgrond zeer snel, praktisch zonder te blijven hangen;
  2. Bij vorst koelt de grond snel af;
  3. Eventuele meststoffen kunnen gemakkelijk worden weggespoeld met water geven of regelmatige regenval..

Gezien al het bovenstaande, wenden we ons tot het belangrijkste probleem: aardappelbemesting. Dit is erg belangrijk – aardappelen halen veel voedingsstoffen uit de grond en ze moeten worden hersteld om de grond niet volledig uit te putten..

Wij bemesten de grond op de juiste manier

Bij het poten van aardappelen moet u direct beginnen met het bemesten van de grond. Een handvol turf of compost moet aan elk gat worden toegevoegd, vóór de aardappel. Hiermee kunt u een klein kussen maken dat de knol niet alleen voorziet van de stoffen die nodig zijn voor de groei, maar ook vocht vasthoudt na water geven en regen, wanneer het zand het water snel afvoert naar dichtere lagen..

Compost voedt aardappelen en houdt vocht vast

In bijzonder droge gebieden wordt de compost of turf in de gaten overvloedig bewaterd voordat de aardappelen worden geplant. Ze worden snel nat en geven de grond slecht af aan de omringende grond, waardoor ze lang vocht vasthouden.

Toont zich perfect als meststof “groene slurry”. Het is eenvoudig bereid – al het onkruid dat in de tuin groeit, wordt enkele dagen in een grote hoeveelheid water geweekt..

Groene drijfmest is een uitstekende topdressing voor aardappelen

Als het water groenbruin is geworden en een karakteristieke geur heeft gekregen, kun je het water geven. Een deel van het water zal onvermijdelijk door het zand gaan, maar een deel zal worden opgenomen in compost of turf, samen met voedingsstoffen.

Meer zal de kwestie van het voeren van aardappelen belichten deze video

Adblock
detector