Waarom wordt citroenzuur aan de jam toegevoegd - we openen de geheimen

Weet je niet zeker waarom citroenzuur aan de jam wordt toegevoegd? De buurvrouw zegt dat ze hem neerlegt om te voorkomen dat de blikjes ontploffen. Maar ik kook altijd alleen met suiker, en er is nog geen enkele pot verloren gegaan, alles staat tot de lente. En dit najaar waren veel peren lelijk, ik ging op zoek naar recepten, dus zuur zit in alles.

waarom wordt citroenzuur aan de jam toegevoegd? Zoete kersen- of aardbeienjam is nog lekkerder met een beetje citroenzuur. Weet je waarom citroenzuur aan jam wordt toegevoegd? Sommige huisvrouwen zijn verrast en begrijpen de noodzaak van dit product niet bij het bereiden van een zoet dessert voor de winter. Elke vrucht of bes bevat namelijk zijn eigen, natuurlijke zuur, net als suiker. Wat beïnvloedt de toename van de zuurgraad van het eindproduct, en voor welke doeleinden en waar wordt het aanbevolen om het te plaatsen??

Waarom wordt citroenzuur aan jam toegevoegd?

citroenzuur voor jam Een van de redenen waarom het de moeite waard is om zo’n additief te gebruiken, is als je jam maakt met te zoet fruit. Dan wordt het niet zo plakkerig en ontstaat er een aangename zuurheid. Om de smaak te verbeteren, is ook zuur nodig voor fruit dat geen eigen smaak heeft..

Er zijn nog een paar andere belangrijke doelen die u kunt bereiken met zuursuppletie:

 1. Als de jam niet veel suiker bevat, kan deze bederven, maar het zuur verlengt de houdbaarheid..
 2. Omgekeerd wordt de jam bij langdurige bewaring er vaak bovenop gesuikerd. Door zuur toe te voegen wordt dit voorkomen..

Met andere woorden, citroenzuur werkt als conserveermiddel en verbetert niet alleen de smaak, maar draagt ​​ook bij aan een langere houdbaarheid van de jam. Wees niet bang om het werkstuk te verpesten, want je hebt er niet veel van nodig. Een kwart theelepel is genoeg voor een 1:1 verhouding fruit/bessen en suiker.

Hoe citroenzuur te vervangen?

citroen in plaats van zuurAls je liever alles natuurlijk gebruikt, gebruik dan verse citroen in plaats van in de winkel gekochte kristallen. Dit is hetzelfde, maar de hoeveelheid ingrediënten verandert enigszins. Citroen voor 1 kg fruit heeft minimaal 0,5 fruit nodig. Bovendien kun je het sap er gewoon uit persen of in schijfjes snijden en met de totale massa meekoken.

Welke jam is beter om citroen of citroenzuur toe te voegen?

aardbeienjamZoals eerder vermeld, is extra zuurgraad nodig voor bereidingen van te zoete vruchten of vruchten met een neutrale smaak.. Zo’n aangezuurde jam zal lekkerder zijn:

 • pompoen;
 • aardbei;
 • kers;
 • van rozenblaadjes;
 • Peer;
 • abrikoos;
 • zwart fruitig;
 • bosbes;
 • aardbei.

Vijgenjam met citroenzuur – video

Adblock
detector