Waarom aardappelzaden niet ontkiemen - een interessante manier om te groeien

Vertel me waarom aardappelzaden niet ontkiemen? We besloten een experiment uit te voeren en voelden ons als fokkers. We hebben vorig jaar rassenzaden gekocht en in het vroege voorjaar in potten gezaaid. Helaas, meer dan de helft is nooit opgestaan. Wat zou de reden kunnen zijn? We willen het opnieuw proberen, we willen dit specifieke ras heel graag hebben, maar we verkopen geen knollen voor opplant.

waarom ontkiemen aardappelzaden niet? Aardappelen worden meestal geplant met knollen, plantmateriaal kopen of van hun oogst nemen. Maar er is nog een, nog niet erg populaire manier – om het uit zaden te laten groeien. Het is alarmerend voor veel tuinders, omdat ze vaak de vraag hebben waarom aardappelzaden niet ontkiemen. Dit gebeurt inderdaad en vrij vaak, maar dit mag niet stoppen. In de meeste gevallen kan deze situatie worden voorkomen door enkele punten te corrigeren. Maar in ruil daarvoor krijgt u hoogwaardig plantmateriaal. Het is ook een geweldige kans om een ​​zeldzame en dure variëteit te kweken, waarbij je veel minder uitgeeft..

Zaden zijn een orde van grootte goedkoper dan kant-en-klare knollen. Toegegeven, het zal niet werken om binnen een jaar pootaardappelen te krijgen: je zult nog een jaar moeten wachten. In het eerste jaar van zaaien zullen alleen jonge en kleine knobbeltjes groeien. Maar volgend seizoen zijn ze al plantklaar. Laten we echter terugkeren naar het problematische probleem en uitzoeken waarom dit gebeurt..

Waarom aardappelzaden niet ontkiemen

aardappelzaad spruiten Zaadteelt van aardappelen als geheel is niet moeilijk en verschilt bijna niet van het zaaien van tomatenzaailingen. Maar aardappelen hebben een iets grilliger karakter, ook die van hun zaden. Het is zeer zeldzaam, maar het komt nog steeds voor dat de zaden niet ontkiemen.. Dit kan drie redenen hebben:

  1. Houdbaarheid. Je kunt zaden bijna 10 jaar bewaren, maar ze verschillen niet in hoge kiemkracht. Het hoogste percentage geldt voor plantgoed dat maximaal 2 jaar geleden is ingezameld. Alles wat ouder is, wordt elk jaar erger.
  2. De grond is te zwaar. Kleine zaden bleken net onder dichte grond “begraven”. Gebruik voor het zaaien een losse en lichte ondergrond, dan zullen de spruiten er makkelijker doorheen breken..
  3. De zaden zijn niet voorbehandeld en droog gezaaid. Het is hoogst onwenselijk om dit te doen, aangezien aardappelen al een lage kiemkracht hebben. Zorg ervoor dat u voor het planten de zaden laat weken zodat ze uitkomen, met toevoeging van een groeistimulans aan het water.

aardappel zaden

Om de opkomst van spruiten te versnellen, wordt ervaren tuinders geadviseerd om stress voor de zaden te regelen – een sterke temperatuurverandering. Om dit te doen, legt u de zaden eerst een nacht in vochtig gaas in de koelkast, maar niet bij temperaturen onder het vriespunt. Breng ‘s morgens over naar een warme plaats, zoals een batterij. De spruiten zouden over een week moeten verschijnen en je kunt ze planten.

Voordelen van het kweken van pootaardappelen

aardappelknollenAllereerst is dit de financiële kant, waarmee u aanzienlijk kunt besparen op het verkrijgen van rassenmateriaal in de vorm van knollen.. Een van de voordelen van de zaadmethode is ook het vermelden waard:

  • de zaden zijn absoluut gezond en hebben een ingebouwde immuniteit tegen ziekten;
  • knollen die daaruit worden gekweekt, kunnen zich aanpassen aan het klimaat van de regio, net als de planten die ervan worden verkregen;
  • een dergelijk aanpassingsvermogen blijft lang bestaan, tot 8 jaar, waardoor u een goede oogst kunt nemen.

Er zijn enkele nadelen, in de eerste plaats de kwetsbaarheid van de zaailingen. In tegenstelling tot tomaten hebben aardappelen zachtere stengels en kunnen ze moeilijk te transplanteren zijn. En hoewel volwassen struiken nauwelijks ziek worden, zijn de zaailingen zelf weerloos tegen de “zwarte poot”. En je moet er natuurlijk wel aan sleutelen, terwijl je wel een heterogeen resultaat kunt krijgen..

Hoe aardappelen uit zaden te kweken – video

Adblock
detector