Voorbereiding op het “zaailing” -seizoen – bij welke temperatuur ontkiemt kool? – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

Vertel eens, bij welke temperatuur ontkiemt kool? Ik heb een week geleden zaadjes gezaaid op de datsja, het is daar koel in ons huis, we verwarmen behoorlijk als er niemand is. Niet koud natuurlijk, maar meestal houden we het warm rond de 10°C. Ik dacht dat dit genoeg zou zijn om zaailingen te laten groeien, maar het komt niet op. Nog steeds wachten of het heeft geen zin?

bij welke temperatuur ontkiemt kool? De eerste zaailing is, net als de eerste verse groenten, heel behoorlijk. Daarom proberen we het, als het even kan, allemaal zelf te telen, vooral kool, en vooral voor de verkoop. Maar zelfs als je een dozijn kooltjes voor jezelf wilt planten, voor salades, moet je weten bij welke temperatuur de kool ontspruit. Deze cultuur wordt beschouwd als een van de meest koudebestendige. In het open veld verdraagt ​​​​hij kleine vorst, zowel in de lente als in de herfst, maar dit geldt voor volwassen exemplaren. Zaailingen daarentegen hebben stabiele warmte nodig om zich normaal te kunnen ontwikkelen. Tegelijkertijd is de allereerste fase – zaadkieming direct afhankelijk van hoe warm het in huis zal zijn.

Bij welke temperatuur ontkiemt kool?

temperatuur en tijd van zaadontkieming Koolzaden ontkiemen goed en planten kunnen zich zelfs bij een paar graden hitte ontwikkelen. Het microklimaat van de kamer waarin je zaailingen kweekt, beïnvloedt niet alleen de ontwikkeling, maar ook de ontkieming.

De geschatte timing van het verschijnen van zaailingen bij verschillende temperatuurwaarden is als volgt:

  • binnen een paar dagen beginnen de spruiten de schil van het zaad te vernietigen, als de kamer tot 3 ° C warm is;
  • op de vierde dag verschijnen de eerste scheuten in de warmte, van 12 tot 18 ° C;
  • na 11 dagen ontkiemen zaden, gezaaid in een koele, tot 11 ° C hitte.

Over het algemeen is de optimale temperatuur voor de vriendelijke ontkieming van zaailingen minimaal 18 ° C warmte. Zodra ze dit stadium hebben gepasseerd, moeten de koolzaailingen in koelere omstandigheden groeien. En liefst bij temperatuurwisselingen (‘s nachts de wijzers terugbrengen tot minimaal plus 10°C). Zo voorkom je zo’n onaangenaam moment als planten trekken..

Als je bloemkoolzaailingen kweekt, vergeet dan niet dat ze meer thermofiel zijn. Fluctuaties “dag-nacht” zullen haar ook ten goede komen, maar de temperatuurindicatoren moeten 5 ° C hoger zijn.

Wanneer is het beter om kool te zaaien voor zaailingen?

kool zaailingenDe timing van het planten van zaden hangt af van het klimaat, dus laat je allereerst leiden door je lente, hoe vroeg het komt. Maar er is nog een indicator – dit is het type cultuur:

  • je kunt begin maart vroege variëteiten zaaien;
  • middenkool kan het beste tegen eind maart worden geplant;
  • zaai late koolsoorten in het eerste decennium van april.

Uiteraard zijn de aangegeven data slechts indicatief. Maar het is niet moeilijk om de datum van het planten van de zaden te bepalen, als je rekening houdt met twee factoren. Ten eerste, hoeveel dagen zullen de zaden ontkiemen. Houd er rekening mee dat dit tussen de 4 en 12 dagen kan duren, afhankelijk van hoe warm het in de kamer is..

Ten tweede is dit de “binnenperiode” – de tijd waarin de zaailingen zich binnen of in een kas zullen ontwikkelen. Gemiddeld duurt het minimaal 50 dagen. Het is op deze leeftijd dat de zaailingen al in de bedden kunnen worden geplant. Tel deze twee getallen bij elkaar op en je krijgt het aantal dagen dat moet verstrijken van zaaien tot ontscheping. Het is hier bijvoorbeeld koel, de zaailingen zullen in 10 dagen ontkiemen en ze hebben nog 50 dagen nodig om sterker te worden. Dienovereenkomstig moet u 60 dagen zaaien voordat u naar een vaste plaats overplant..

Hoe vroege koolzaailingen thuis te kweken?