Sinds een aantal jaren leggen we in het land een moestuin aan. Maar dit jaar is de kwantiteit en kwaliteit van de oogst aanzienlijk gedaald. Buren adviseerden om de grond te bemesten met zaagsel. Vertel me of verrot zaagsel als meststof kan worden gebruikt?

Elke tuinier weet dat een goede oogst alleen kan worden verkregen op vruchtbare grond. Daarom bereidt hij zich zorgvuldig voor op het begin van het zomerhuisjesseizoen en bemest zijn site. Tegenwoordig zijn er veel nieuwigheden op het gebied van meststoffen, maar de goede oude methoden worden ook veel gebruikt samen met moderne medicijnen en hebben nooit gefaald. Een van deze methoden is het gebruik van zaagsel.

Vaak zijn zomerbewoners geïnteresseerd in de vraag of verrot zaagsel als meststof kan worden gebruikt. Het antwoord ligt voor de hand: het is niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk, omdat zaagsel in feite een puur organisch materiaal is. Het belangrijkste is om ze goed voor te bereiden voor gebruik. Zaagsel verrijkt niet alleen de grond, maar maakt deze ook losser en dient als uitstekende mulch. Bovendien zijn ze vanuit de financiële kant beter bereikbaar..

Het gebruik van zaagsel voor het bemesten van de tuin

zaagsel als meststof

Het wordt niet aanbevolen om verrot zaagsel in pure vorm naar tuinbedden te brengen, omdat ze de grond erg verzuren. Op zo’n bodem zullen veel planten het gewoon niet overleven. Het is echter dankzij het proces van rottend zaagsel dat de aarde verzadigd is met zuurstof. Om de zuurgraad te neutraliseren, moet zaagselmest op de juiste manier worden voorbereid:

  1. Giet vers zaagsel in de voorbereide pit.
  2. Bestrooi ze met limoen erover.
  3. Minstens twee jaar laten rotten.

Om het proces van verval te versnellen, wordt een stapel zaagsel bewaterd met vloeibaar keukenafval zonder toevoeging van huishoudelijke producten. Wanneer het zaagsel vergaat, bemesten ze de grond en verspreiden ze het over de bedden.

Het is beter om in de eerste helft van de zomer met zaagsel te bemesten, zodat ze in de herfst de tijd hebben om volledig te ontbinden. Als aan het einde van de zomer kunstmest wordt toegepast, zal water uit houtafval vanwege de hoge luchtvochtigheid tijdens het regenseizoen niet goed verdampen..

Zaagsel gebruiken als mulch

zaagselmulch

Zaagsel dient als een goede mulch voor verschillende gewassen, niet alleen in de tuin, maar ook in de tuin. Overgerijpt zaagsel kan onmiddellijk met een laag van 5 cm op de bedden worden gestrooid en verse moeten eerst worden voorbereid. Leg ze hiervoor in lagen, afgewisseld met ureum in ongeveer de volgende verhouding: 3 emmers zaagsel – 200 g ureum. Bedek de stapel erop met folie en laat 2 weken staan. Na de aangegeven tijd is het zaagsel klaar voor gebruik..

Heesters zoals frambozen worden gemout met een dikkere laag – tot 20 cm.

Mulchen met zaagsel stelt u in staat de bedden minder vaak water te geven, omdat vocht niet zo snel verdampt en de losse structuur van de grond behouden blijft. Bovendien zal de aanwezigheid van mulch in de gangpaden obstakels vormen voor de groei van onkruid..

Zaagsel in kassen en compost

compost met zaagsel

Gerot zaagsel wordt in de lente of herfst op kasbedden aangebracht om de zaadkieming te versnellen. Deze grond warmt sneller op. Voor meer voordeel worden ze gemengd met mest, ook verrot.

Het is goed om zaagsel aan compost toe te voegen. Tegelijkertijd moeten ze binnen een jaar rotten, zodat de compost voedzamer is..

Zaagsel gebruiken in de tuin – video