Vergeling van gebladerte in aubergine - oorzaken en maatregelen om het te bestrijden

We waren niet bijzonder tevreden met de huidige aubergineoogst – bijna alle aanplantingen waren met gele bladeren, die de vruchten zelf aantasten. Vertel me waarom de aubergines geel worden en wat er in dit geval moet gebeuren? Is het mogelijk om vergeling op de een of andere manier te voorkomen??

aubergines worden geel Helaas voor zomerbewoners brengen groentebedden vaak niet alleen vreugde, maar ook extra zorg, vooral voor aubergines – mooie paarse vruchten zijn gevoeliger dan wie dan ook voor negatieve factoren. Een van de meest voorkomende problemen bij het kweken van blauwe is het vergelen van het blad. De ooit grote, sappige en groene bladeren krijgen een gele kleur, verdorren geleidelijk en vallen af. Als er niet op tijd maatregelen worden genomen om het probleem te redden en te elimineren, kan dit leiden tot een volledige nederlaag van de struik en zijn dood, wat het verlies van de oogst betekent..

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de bladeren van aubergines geel worden en het is noodzakelijk om pas actieve acties te starten nadat ze nauwkeurig zijn vastgesteld.

Het gebladerte van krachtige auberginestruiken kan dus geel worden vanwege:

  • gebrek aan voedingsstoffen;
  • schimmelziekte;
  • schade door ongedierte;
  • veranderende klimatologische omstandigheden;
  • onjuist water geven.

Gebrek aan voeding

gebrek aan stikstof

Om grote vruchten aan de struiken te laten rijpen, hebben aubergines een volledig en uitgebalanceerd dieet nodig, daarom is het belangrijk om ze regelmatig en tijdig te voeren. Bij gebrek aan sporenelementen in de grond beginnen de wortels van de plant ze uit het bovengrondse deel van de struik te “trekken”, wat leidt tot verkleuring van de bladeren en hun kleur in geel.

Bij gebrek aan stikstof worden de onderste bladeren geel en kaliumgebrek manifesteert zich door vergeling van de randen van de bladplaat..

Om de balans van voedingsstoffen te herstellen, moeten aubergines worden gevoed met complexe (maar noodzakelijkerwijs stikstof bevattende) preparaten, of bladtoepassing van kaliummeststoffen.

Vergeling door ziekte

fusarium verwelking

Als de onderste bladeren bleek worden, beginnen ze geleidelijk geel te worden, verdorren en vallen af, de reden hiervoor is een gevaarlijke schimmelziekte – fusariumverwelking. Zonder behandeling zullen de scheuten ook geleidelijk vervagen. De oorzaak van de ziekte is een schimmel op de zaden of in de grond, en warm weer draagt ​​​​bij aan de actieve ontwikkeling ervan..

Zodra de eerste tekenen van de ziekte werden opgemerkt, moesten alle zwaar aangetaste struiken worden verwijderd en de rest worden behandeld met Fundazol.

Om de ziekte te voorkomen, is het voor het zaaien noodzakelijk om de zaden in een oplossing van kaliumpermanganaat te weken, zaailingen niet in de bedden te planten na solanaceous gewassen, maar onmiddellijk voor het planten, voeg Trichodermin toe aan elk gat.

Aubergine plagen

spintmijt

Bij droog en warm weer kunnen planten ook worden aangevallen door spintmijten. Wanneer er verschillende plagen zijn, zijn ze niet waarneembaar, maar na reproductie verschijnen zwarte stippen op de achterkant van de bladeren en dan wordt het blad geel.

Het is noodzakelijk om insecten onmiddellijk te verwijderen door de aanplant te behandelen met Aktellik of Confidor. Folkmedicijnen zoals knoflook- of uieninfusie werken ook goed op hen..

Andere redenen

Geelheid op de bladeren van aubergine kan ook optreden als gevolg van:

  • een sterke verandering in temperatuur (‘s nachts – koud, overdag – heet);
  • langdurig regenseizoen;
  • gebrek of teveel aan verlichting;
  • onjuist water geven (als druppels de bladeren raken).

Om de blauwe goed te laten groeien, is het noodzakelijk dat ze een heldere en windbeschermde plaats op de site innemen en ook goed voor ze zorgen.

Waarom worden auberginebladeren geel – video

Adblock
detector