Vertel me welke granen er worden gebruikt om gierst te maken. De kleindochter is dol op gierstpap, en hij is ook erg nieuwsgierig met ons. Hij is in alles geïnteresseerd, vooral waar het vandaan komt. Ze zegt, zeggen ze, grootmoeder, als boekweitpap van boekweit is, dan van gierst – van wat? En op de een of andere manier dacht ik zelf niet.

waar wordt gierst van gemaakt? We kennen allemaal de smaak van gierst, geurig, gekookt en erg lekker. Zo’n gerecht staat op het menu in kleuter- en schoolkantines, en zelfs in ziekenhuizen is gele pap erg populair. Weet je van welke granen gierst wordt gemaakt? In tegenstelling tot tarwe en boekweit hebben dit graan en het graan waaruit het wordt verkregen inderdaad verschillende namen..

Van welke granen wordt gierst gemaakt?

gierst en gierst Je weet vast wel waar de meest gewone bezem die in de hoek van de keuken staat van gemaakt is. Niet zulke moderne penselen, maar “grootmoeders” met de hand gebreid – natuurlijk gemaakt van gierst. Het is een kruidachtige plant uit de familie van granen, vruchtdragend in kleine glanzende korrels. Eigenlijk zijn zij het die de bron zijn van ieders favoriete gierstpap. En als bijna elke variëteit geschikt is voor bezems, worden gekweekte soorten gierst gekweekt om granen te verkrijgen. Op het grondgebied van ons thuisland kun je tot 8 soorten granen vinden, maar gewone gierst wordt meestal geplant.

Waarom veranderde gierst in gierst, maar pap werd geen “gierst”? Alles is heel eenvoudig: de naam is ontleend aan de Sloveense taal, waarin het verfijnde graan gierst (pseno) wordt genoemd. Dienovereenkomstig, om granen te verkrijgen, moet gierstkorrel een speciale verwerking ondergaan (reiniging).

Hoe gierst wordt gemaakt

gierst-Gierstkorrels zijn bedekt met schil en daaronder bevindt zich ook een filmomhulsel. Om de granen goed te laten koken, is het noodzakelijk om ze hiervan te bevrijden. De verwerking van granen bestaat uit verschillende fasen:

  • het sorteren van gierst op grootte, het selecteren van de grootste korrels en het uitzeven van puin (zand, graszaden);
  • speciale machines gebruiken om de schil schoon te maken;
  • geschuurd in schuurapparatuur om uit de film te komen.

De premiumgrutten ondergaan nog een bewerking. Gierst wordt gewassen met hete stoom om de bitterheid kwijt te raken. Het wordt gegeven door technische oliën in contact met apparatuur. Van gierst worden ook vlokken gemaakt, door de bewerkte granen eerst te koken en te drogen.

Soorten gierst

gierst-Hoe meer stadia van het verwerken van gierstkorrels zijn doorlopen, hoe beter en duurder het graan is. Er zijn in totaal 4 soorten gierst:

  1. Shingle – felgele, glanzende korrels, geschild van de bloemschaal. De meest bruikbare ontbijtgranen, maar niet erg smakelijk, met een bittere smaak.
  2. Gepolijste gierst – lichtgele, matte gries, heeft alle verwerkingsstadia volledig doorstaan. Snel voorbereiden.
  3. Gemalen gierst – granen die tijdens de verwerking worden geplet (een bijproduct). Je kunt er snel vloeibare pap van koken. Ze maken ook meel van dergelijk “afval”.
  4. Vlokken – geschild, geplet en voorgekookte en gedroogde kleine fragmenten. Gebruikt voor het koken van pap – vijf minuten.

De voordelen en nadelen van gierstpap – video