Universele struik voor schoonheid en voordeel - pruim appelbes

Vertel ons alsjeblieft, wat is de stroperige appelbes? Ik heb gehoord dat dit een gewone lijsterbes is, alleen met zwarte bessen en erg handig. Ik ben van plan om in de herfst verschillende zaailingen te kopen en ik zou geen fout willen maken met de keuze.

appelbes

Appelbes is een familie van Pink en is een van de soorten appelbes, die gewoonlijk de appelbes wordt genoemd. Appelbes zelf is een natuurlijke hybride variëteit afgeleid van zwarte appelbes en arbutusbladige appelbes..

Kenmerken van de variëteit

appelbes bloeit

De variëteit dankt zijn naam aan de vorm van pruimachtige bladeren – ze zijn iets langwerpig en met een lichte beharing op de rug..

De plant is een vrij hoge eetbare struik. In de natuur kan de hoogte 7 meter bereiken, maar als tuincultuur zijn exemplaren hoger dan 5 meter zeldzaam. Het groeiseizoen van de appelbes duurt van april tot september en de bloei begint in mei. Tijdens deze periode is de struik bedekt met zeer mooie geurige witte bloemen (soms met een roze tint), met in het midden rode meeldraden.

Actieve vruchtvorming van de struik begint vanaf het zesde levensjaar, de bessen rijpen aan het einde van de zomer en hebben een donkerpaarse, bijna zwarte kleur. De vruchten zijn vrij groot, elk met een gewicht tot 1,5 g, hangend met gevulde borstels.

In de lente en de zomer is de bladverliezende dop van appelbes-kersenbladeren rijk groen en in de herfst krijgt deze een rode tint..

Groeiende functies

volwassen appelbesstruik

Appelbes is over het algemeen pretentieloos, wordt meestal gekweekt voor heerlijke bessen, maar is ook zeer geschikt als sierplant. Als haag ziet de struik er erg mooi uit, bovendien vertakt hij goed en leent hij zich goed voor snoeien.

Vrijwel elke grond is geschikt voor het planten van appelbes, maar ontwikkelt zich het beste en draagt ​​vrucht op voedzame en vochtige leem met matige zuurgraad. Lichte schaduw is toegestaan, maar niet meer, want de struik heeft goede verlichting nodig.

De verzorging van struiken omvat:

  1. Overvloedig water geven. Het is vooral belangrijk om de grond onder de struik regelmatig te bevochtigen tijdens de vruchtperiode. Bij gebrek aan vocht kunnen de bessen klein en droog worden..
  2. Periodieke voeding. Breng in het vroege voorjaar stikstofmeststoffen aan onder de jonge struik en wanneer de bloei eindigt, voed deze met nitroammofos (100 g voor één plant). Op arme en zandige gronden is het om de twee jaar noodzakelijk om een ​​emmer organisch materiaal onder de struik te gieten, parallel met de introductie van fosfor-kaliumpreparaten. Oude struiken met een diameter van meer dan 1 m hoeven niet te worden bemest.
  3. Systematisch snoeien. Om verdikking van de struik te voorkomen en een overvloedige oogst te garanderen, moet de appelbes regelmatig worden gesnoeid. In dit geval is het noodzakelijk om ten minste 3-4 van de sterkste takken tot 4 jaar oud te laten (raak de jongere scheuten helemaal niet aan) en verwijder de zwakke en beschadigde takken. Als de plant voor decoratieve doeleinden wordt gebruikt, volstaat het om de takken die vrucht hebben gedragen te verwijderen.
  4. Preventie en behandeling van ziekten. Graaf jaarlijks de stamcirkel op en behandel de struik met biologische producten (Fitosporin tegen ziekten, Verticilline – tegen ongedierte).

Video over het kweken van appelbes

Adblock
detector