Unieke wilde orchidee zonder dop bladloos - waarom zien maar weinig mensen het

Is het waar dat de bladloze supra een bedreigde diersoort is die in het Rode Boek staat? Onlangs bezochten we familieleden in Siberië, maakten een wandeling in de taiga en tijdens onze reis vonden we gewoon een fantastische weide. Fantastisch want ik heb nog nooit orchideeën in het wild gezien, en daar groeiden ze zo uit de grond. Ik wilde voor mezelf graven, maar ze zeiden dat niemand het toch zou weggeven, omdat deze plant zeldzaam is. Waarom verdwijnt het??

dop zonder dop Als in de warme en vochtige tropen orchideeën een integraal onderdeel zijn van de lokale flora, maar op het grondgebied van ons thuisland, slaagt zelden iemand erin ze in de natuur te ontmoeten. Exotische epifyten groeien niet aan bomen in onze bossen, maar op sommige plaatsen onder de voeten vind je nog een bladloze supra. Onder de voeten omdat deze zeldzame bloem ondergronds kan leven, en dit is de enige mogelijke vorm van leven. Het heeft geen fotosynthese nodig. En de plant krijgt voeding in diepe symbiose met bepaalde paddenstoelen..

Bladloze hoofdkap – kenmerken van de structuur en levensstijl

wat is de eigenaardigheid van de bladloze hoofdkap? Behoort tot de orchideeënfamilie en is slechts een van de twee bestaande vertegenwoordigers van het geslacht van de doppen. Deze orchidee is zeer ongebruikelijk in zowel zijn uiterlijk als levensstijl. Een vaste plant bereikt een hoogte van 30 cm, en we hebben het over de stengels. Vlezige scheuten zijn bijna transparant, met een geelroze tint. De kappertje heeft als zodanig geen bladplaten en wordt daarom bladloos genoemd. Ja, hij heeft ze niet nodig, omdat ze geen rol spelen bij de ontwikkeling en voeding van de plant. Als je echter goed kijkt, zie je verminderde bladeren in de vorm van lichte schubben op de stelen..

Het wortelstelsel van deze wilde orchidee is zeer ontwikkeld en bestaat uit koraalwortelstokken en verdikte uitlopers. Maar het kan de plant alleen voeden als er een “gastheer” is – een bepaald type paddenstoel. Hun mycelium groeit in de wortels van de orchidee en het servet krijgt de voedingsstoffen die het nodig heeft voor ontwikkeling..

Het meest interessante is dat de dop een plant is die uitsluitend onder de grond leeft. Daar, in de diepten van de grond, vindt de vorming van het wortelstelsel en de stengels plaats. En pas als er bloei komt, komt de orchidee aan de oppervlakte.

Het servet bloeit midden in de zomer, maar niet elk jaar. De bloeiwijze bestaat uit maximaal 8 bloemen met een roze lip en gele bloemblaadjes die een bananenaroma afgeven.

Waar groeit de bosorchidee

waar groeit het wangstuk?De hoed groeit alleen in vochtige grond en schaduwrijke gebieden. Zonlicht speelt voor hem geen rol, net als de samenstelling van de grond, want de orchidee leeft in het bosstrooisel of in mossen. Kortom, de plant kiest voor berken- of naaldbossen en moerassen. De belangrijkste voorwaarde voor het leven van de supra is echter de aanwezigheid van het mycelium dat hij nodig heeft, dat hem zal “groeien”.

De orchidee plant zich voornamelijk vegetatief voort met behulp van wortels. Liever uitlopers met een groeipunt. Zaden van dezelfde bloemsets zijn zeer zelden, bovendien moeten ze bij hetzelfde mycelium komen om een ​​voedingsbodem voor ontkieming te krijgen.

In Rusland kun je een bloem vinden in de Siberische zuidelijke bossteppen en taiga. En de belangrijkste habitat is de regio Moermansk.

Waarom de dop zeer zeldzaam is

tepel bloemIn de verre jaren 80 werd de bladloze muts opgenomen in het Rode Boek als een bedreigde diersoort. Sindsdien neemt het aantal elk jaar alleen maar af. Daarom valt de orchidee nog steeds onder de bescherming van de wet..

De redenen waarom het voor de hoofdkap moeilijk is om te overleven en zich voort te planten waren en blijven:

  • ontbossing;
  • verzameling van bloemen door amateurs voor herbaria en verzamelingen;
  • drainage van moerassen;
  • aanleg van wegen door zijn leefgebied.

Om de zeldzame bosorchidee te behouden, wordt speciaal gezocht naar zijn afzettingen, die vervolgens de status van gereserveerd krijgen. Het verzamelen van een pet voor persoonlijk gebruik is ten strengste verboden en staat gelijk aan de vernietiging ervan..

Planten opgenomen in Krasnu. boek van Rusland

Adblock
detector