Rotte appels als meststof voor frambozen en aardbeien

Ik heb een kleine appelboomgaard, elk jaar valt een deel van de oogst op de grond. Ik wil proberen om bessengewassen te voeden met deze vruchten. Vertel me hoe je rotte appels op de juiste manier kunt gebruiken als meststof voor frambozen en aardbeien?

Veel tuinders die appelbomen kweken, vragen zich af: wat te doen met gevallen fruit? Geklopte appels zijn niet langer onderhevig aan opslag, bovendien beginnen ze snel te verslechteren. Het is goed als u een nevenbedrijf heeft – runderen of varkens helpen u graag met het afvoeren van het smakelijke aas. Anders gooien ze het gewoon weg. En het is helemaal tevergeefs, want rotte appels dienen als een uitstekende meststof voor cultuurplanten, waaronder frambozen en aardbeien..

Aas als meststof

Afgevallen en bedorven vruchten kunnen worden gebruikt als organische meststof voor andere gewassen. Door de aanwezigheid van een verscheidenheid aan sporenelementen na volledige ontbinding, zullen ze niet alleen de kwaliteit van de grond verbeteren, maar ook helpen om een ​​overvloedige oogst te verkrijgen. Tegelijkertijd kunnen vrijwilligers zowel onder fruit en bessen als onder groente- en sierteelt worden geïntroduceerd..

Ervaren tuinders en tuiniers oefenen twee manieren om rotte appels als topdressing te gebruiken:

  • directe toepassing van fruit op de grond;
  • gebruik als compostcomponent.

Introductie van de vrijwilliger in de bodem

aas

Om vers fruit als meststof te gebruiken, moet u:

  1. Graaf niet erg diepe groeven tussen de rijen aardbeien of frambozen (of rond de struiken).
  2. Hak het aas fijn met een schop of een bijl (zodat het sneller vergaat).
  3. Giet de geplette appels in de groeven. Indien gewenst kunt u rotte mest en bladeren aan het fruit toevoegen.
  4. Bestrooi ze met aarde en dek af met een laag aarde erop..

Voordat u appels in de grond plant, moet u fruit selecteren met duidelijke tekenen van schimmelziekten of plagen. Dit sluit besmetting uit van planten waarvoor “appel” -meststof wordt toegepast..

Rotte appelcompost

compost

Vrijwilligers zijn een uitstekende compostcomponent. Vruchten vallen snel uiteen, wat op zijn beurt de rijping van de compost versnelt en deze ook verrijkt met nuttige micro-elementen.

Om compost te bereiden, bereidt u een plastic container voor of maakt u een houten kist. Je kunt eenvoudig een gat graven in de verre hoek van het terrein, dat goed verlicht is. Leg een laag stro of takken op de bodem van de put of voorbereide container. Leg vervolgens de geplette appels in lagen en wissel ze af met de grond. Dit is de gemakkelijkste compostoptie..

Om de compost te verrijken met nuttige elementen is het ook aan te raden om bij het opzetten onkruid, voedselresten, as en een beetje mest toe te voegen. En de voorbereiding Snelle compost helpt de rijping te versnellen..

Bedek de composthoop met plasticfolie om snel vochtverlies te voorkomen. Periodiek moet de inhoud van de hoop worden geschud en, indien nodig, met water worden besprenkeld. De afgewerkte compost kan in ongeveer 3 maanden worden verkregen. Het is geschikt voor het bemesten van zowel frambozen als aardbeien en wordt ook gebruikt als mulch..

Wat betreft bacteriën en schimmelsporen, die leiden tot vallende appels, deze worden volledig geneutraliseerd wanneer de compost rijpt. De hoge temperatuur doodt alle plagen en dergelijke compost is absoluut veilig. Voor volledig vertrouwen kunt u de compost twee jaar laten rijpen..

Rotte appelcompost – video

Adblock
detector