Ik heb veel gehoord over het gebruik van groenbemester bij het verbouwen van tuingewassen. Ik wil dit seizoen proberen rogge te zaaien op een aardappelperceel. Vertel me hoe je rogge in de tuin op de juiste manier kunt gebruiken om aardappelen te bemesten?

Zodra tuinders er niet in slagen hun perceel vruchtbaar te houden en de aardappeloogst niet schaars wordt: ze bereiden organische bemesting met hun eigen handen, kopen complexe preparaten voor het bemesten van de grond … Er is echter nog een andere uitstekende manier om de tuin verrijken met behulp van groenbemester, in het bijzonder rogge zaaien na het oogsten van wortelgewassen.

Eigenschappen van rogge als siderat

Rogge dient als een uitstekende meststof in de tuin, niet alleen voor aardappelen. Dit komt door het feit dat als gevolg van gewassen van dergelijke groenbemester:

  1. De structuur van de bodem wordt verbeterd. Het wortelsysteem van rogge is zeer ontwikkeld, het maakt de grond goed los, waardoor de vocht- en luchtcapaciteit toeneemt.
  2. De voorraden kalium, fosfor en stikstof worden weer aangevuld. De groene massa van groenbemester is zacht en ontleedt snel, waardoor het tuinperceel wordt verzadigt met organisch materiaal, humus en micro-elementen.
  3. Er ontstaan ​​belemmeringen voor het ontstaan ​​en de voortplanting van onkruid. Onkruid, zelfs zoals zaaidistel en tarwegras, groeit niet goed in een met rogge ingezaaid gebied.
  4. Ongedierte wordt onderdrukt. Rogge is vooral effectief tegen nematoden..

Kenmerkend voor deze groenbemester is dat het tijdens het ontbindingsproces alle stoffen teruggeeft die nodig zijn voor zijn ontwikkeling, maar in een meer toegankelijke vorm. Rogge is ook absoluut pretentieloos voor de grond – het groeit even goed op zand- en kleigronden als op zwarte grond..

Voor al zijn voordelen heeft rogge ook nadelen waarmee rekening moet worden gehouden:

  • aanplant droogt de grond erg uit tijdens de groei;
  • als je de oogsttijd overslaat en de rogge naar het oor brengt, worden de greens grof en zal het moeilijk zijn om ze te snijden en te malen.

Wanneer mag je rogge zaaien??Rogge

Als siderat wordt respectievelijk voornamelijk winterrogge gebruikt en moet deze voor de winter worden gezaaid. Direct na het oogsten van de aardappelen moet de vrijgekomen ruimte worden losgemaakt, maar niet diep. De zaaidiepte van rogge is ongeveer 5 cm.

De geschatte tijd voor het zaaien van groenbemester is van het derde decennium van augustus tot het derde decennium van september.

Je kunt op de volgende manier zaden zaaien:

  • bedden met rijafstanden van 15 cm breed;
  • in bulk (zaaihoeveelheid – 1,5 kg per honderd vierkante meter).

Winterrogge is een van de meest vorstbestendige en droogtebestendige sideraten. Als het echter niet mogelijk was om in de herfst te zaaien, is het mogelijk om in het vroege voorjaar lenterogge te planten..

Wanneer en hoe groenbemester verwijderen??rogge inbedding

Tuinders gebruiken twee methoden voor het snijden en inbedden van rogge voor bemesting:

  1. Voor de vorst. De in de herfst gezaaide groene massa kan 10-14 dagen voor het begin van de vorst worden gemaaid en in de grond worden ingebed (niet erg diep).
  2. Voor het planten van aardappelen. Overwinterde zaailingen groeien erg snel. Wanneer ze 30 cm hebben bereikt, snijdt u met een zeis of ander gereedschap de greens bij de wortel en hakt u ze fijn. Steek vervolgens in de grond op de bajonet van de schop. Meestal wordt deze procedure 2-3 weken vóór het planten van aardappelen uitgevoerd..

Wanneer rogge als meststof wordt gebruikt, is het de moeite waard om te overwegen dat de ontbinding van groene massa alleen optreedt als er voldoende vocht is. Daarom is het nodig om de site water te geven als er geen regen is..

Rogge als siderat – video