Pruimen kweken in Siberië - populaire variëteiten

Al een aantal jaren op rij vriezen er pruimen in onze tuin (Hongaarse en doornige pruimen werden geplant). Dus uit eigen ervaring waren we ervan overtuigd dat deze bomen niet altijd overleven in de strenge Siberische winters. Vertel me welke soorten pruimen in Siberië kunnen worden gekweekt??

pruim in siberië Ondanks het feit dat de pruim over het algemeen vrij winterhard is, tolereert het Siberische klimaat met zijn vorst en overvloedige neerslag in de vorm van sneeuw de meeste soorten niet. Hier zullen tuinders speciale rassen moeten selecteren die een aantal voordelen hebben ten opzichte van pruimen die in het Europese deel worden geteeld..

Pruimenrassen voor Siberië moeten niet alleen een verhoogde winterhardheid hebben, maar ook weerstand tegen een scherpe temperatuurdaling in het vroege voorjaar, evenals demping en bevriezing als gevolg van overvloedige sneeuwbedekking. Bovendien moeten ze bij lage temperaturen goed bestand zijn tegen harde wind..

De beste soorten pruimen voor het kweken in Siberische klimaten zijn:

 • variëteiten van de Ussuri-pruim;
 • kersen-pruim hybriden.

Kenmerken van de Ussuri-pruim

pruim altai jubileum

De soorten van de Ussuri-pruim hebben een verhoogde winterhardheid en verdragen gemakkelijk vorst tot -44 graden, maar dit is alleen mogelijk met voldoende vocht. Bij droogte wordt de weerstand van bomen tegen bevriezing aanzienlijk verminderd, de smaak en kwantitatieve kenmerken van de vruchten verslechteren en soms valt de eierstok zelfs volledig af. Met voldoende vocht dragen ze vanaf 3 jaar overvloedig vrucht. Ook bestand tegen demping.

Aangezien de meeste variëteiten worden gekenmerkt door vroege bloei, kunnen bloemknoppen worden beschadigd door strenge terugkerende vorst (als de luchttemperatuur onder de 3 graden onder nul daalt), waarmee rekening moet worden gehouden bij het telen van pruimen in regio’s met een late lente.

Van de Ussuri-pruimen verdragen de volgende variëteiten de Siberische winters goed:

 • Altaj-jubileum;
 • Geel hoppig;
 • Piramidaal;
 • Dageraad van Altai;
 • Roodwangen.

Kenmerken van kersen-pruimhybriden

hybride pruim mainor

Hybriden van pruimen en zandkers zijn compact van formaat, hun struikhoogte is niet groter dan 2 m, waardoor in de winter het grootste deel van de kroon door sneeuw wordt beschermd tegen vorst.

Bloei in hybriden vindt een week later plaats dan in de Ussuri-pruim, wat ook bijdraagt ​​​​aan het behoud van de toekomstige oogst, hoewel bloemknoppen al een verhoogde winterhardheid hebben. Pruimen beginnen vruchten af ​​​​te werpen vanaf het tweede levensjaar; bij de meeste variëteiten zijn de vruchten donker van kleur en rijpen ze aan het einde van de zomer..

De meest winterharde zijn binnenlandse fokhybriden. Wat Amerikaanse variëteiten betreft, bevriest het bovengrondse deel ervan vaak, maar het herstelt snel.

Meestal worden dergelijke hybride variëteiten in Siberië gekweekt:

 • Bij;
 • Chulym;
 • Amateur;
 • Admiraal Schlei;
 • Hoofdgerecht.

Teelt van de Ussuri-pruim – video

Adblock
detector