Ik wil mosterd zaaien in de herfst, wanneer moet ik het opgraven? Vroeger zaaide ik in het voorjaar en in de zomer was het terrein al bewerkt en uitgegraven. En wat te doen met de herfstoogst van groenbemester? Moet ik ze überhaupt opgraven of in deze vorm de winter in laten??

mosterd zaaien in de herfst wanneer graven? De meeste tuinders geven de voorkeur aan organische bodembemesting. Een daarvan is groenbemester, zoals mosterd. En als alles duidelijk is met zijn voorjaarsaanplant, dan zijn velen geïnteresseerd in één nuance: mosterd zaaien in de herfst – wanneer het perceel opgraven? En is het de moeite waard om dit te doen, aangezien in sommige gebieden de winter vroeg is en gewassen nog steeds geen tijd hebben om in kleur te gaan. En tot volgend voorjaar zal de vorst deze jaarlijkse oogst nog steeds vernietigen. Laten we, voordat we deze vraag beantwoorden, onthouden waarvoor siderates over het algemeen nodig zijn, en in het bijzonder mosterd.

Witte Engelse mosterd wordt gebruikt als siderat. Het is in de volksmond bekend als geel vanwege de karakteristieke kleur van de bloeiwijzen..

Mosterd groenbemester eigenschappen

mosterd eigenschappen als siderata De krachtige wortels van mosterd groeien snel, vooral in de diepte. Ze voorzien niet alleen het bovengrondse deel van de plant van voedsel uit de onderste lagen van de grond. Tijdens het groeiproces maken de wortels de grond goed los, waardoor de structuur verbetert en de luchtuitwisseling toeneemt.

Daarnaast heeft mosterd als siderat nog vele andere voordelen:

  1. Actief groeiende gewassen voorkomen het verschijnen en groeien van onkruid in het gezaaide gebied.
  2. In de groene mosterdmassa zit veel stikstof, die na het zaaien de grond ermee verrijkt..
  3. Mosterd heeft het vermogen om fosforzuren te accumuleren, vooral hun slecht oplosbare zouten. Dit is belangrijk omdat de fosforreserves in de bodem snel uitgeput raken en dit is van groot belang voor de productiviteit van alle gewassen..
  4. Siderat kan niet alleen stikstof aan de tuin geven, maar ook de verbindingen voor langere tijd vertragen. Dit voorkomt snelle uitloging..
  5. Mosterd bevat fytonciden, dus het kan in probleemgebieden worden gezaaid om schimmelziekten te bestrijden.
  6. Sommige plagen houden niet van mosterd, wat ook tuiniers in de kaart speelt.
  7. De gemaaid groene massa is een uitstekende mulchdeken die de bedden zal beschermen tegen wintervorst.

Wanneer u mosterd als siderat gebruikt, moet u niet wachten op de vruchtvorming. Bovendien is het de groene massa die rijk is aan voedingsstoffen die belangrijk is..

Mosterd zaaien in de herfst – wanneer graven?

wanneer moet je de mosterd opgraven?Het zaaien in de herfst wordt uitgevoerd onmiddellijk nadat het terrein na de oogst is verlaten. Verdere acties zijn afhankelijk van het klimaat van de teeltregio:

  1. In het zuiden, met warme herfst en late vorst, groeit mosterd snel. Daarom moet je het opgraven nadat de zaailingen een hoogte van niet meer dan 20 cm hebben bereikt.Het is belangrijk om ze niet te laten bloeien, omdat de planten dan grover worden en dan slecht ontbinden in de grond.
  2. In de middelste rijstrook met een korte en koude herfst, is het handiger om jonge gewassen tot de lente te laten. Aan de vooravond van strenge vorst hebben ze geen tijd om in kleur te gaan. En het zal mogelijk zijn om de site in het voorjaar op te graven..

Als de groenbemester nog groeit, maar het is al koud buiten, dan is er nog een andere optie. Je kunt de gewassen gewoon maaien, en dan zullen ze de aarde mulchen en beschermen tegen bevriezing.

Mosterdachtige groenbemester – wanneer zaaien en maaien?