Ik kweek zelf altijd tomatenzaailingen in een voedzaam substraat. Ik heb veel gehoord over het gebruik van minerale wol voor deze doeleinden. Ik zou het graag willen proberen, maar het gebrek aan aarde is een beetje gênant. Vertel ons wat het is – kubussen voor zaailingen gemaakt van minerale wol? Hoe effectief zijn ze in vergelijking met grondmengsel??

Meestal kweken tuinders zaailingen in een substraat – een los en voedzaam grondmengsel. De laatste tijd gebruiken velen echter minerale wol in plaats van aarde, met name blokjes voor zaailingen. Het materiaal voor hen is inerte hydrofiele watten met een nultoxiciteitsniveau..

Voordelen van minerale wol

kubussen

Minerale wolblokjes zijn niet alleen zeer effectief voor het kweken van zaailingen, maar ook voor volwassen planten. Met behulp van druppelirrigatie en minerale wol kunt u hoogwaardige, gezonde gewassen en een overvloedige oogst krijgen. Alle groenten die in kassen worden geplant, kunnen in dergelijke blokjes worden gekweekt..

Deze bodemvervanger wordt niet gebruikt voor wortelgewassen..

Minerale wolblokjes hebben hun populariteit verdiend vanwege de voordelen:

  1. Herbruikbaar. De blokjes behouden goed hun vorm en de zaailingen zijn er gemakkelijk uit te halen, zonder het wortelstelsel te beschadigen.
  2. Absolute steriliteit, die de mogelijkheid van ziekte uitsluit.
  3. Door de speciale structuur van watten hebben de zaailingen het vermogen om vrij te groeien en voedingsstoffen beter op te nemen tijdens het voeren..
  4. Gemakkelijk om de ontwikkelingstoestand van zaailingen te volgen.
  5. Planten ontkiemen en groeien gelijkmatig.

Hoe gebruik je steenwolblokjes??

zaailingen in blokjes

Zaden kunnen direct in blokjes of in kleine wattenstaafjes worden gezaaid. Daar ontkiemen ze, en pas dan moet de plug in een speciale uitsparing in het midden van de kubus worden gestoken. Zaailingen hebben nu meer ruimte voor verdere groei.

Een dag voordat u de kubussen gebruikt, moet u zich eerst voorbereiden – week ze met een oplossing. Dit kan door van bovenaf water te geven of door ze in vloeistof onder te dompelen..

De “gevoede” kubus moet 580 g wegen, terwijl hij geen overtollig vocht opneemt. Geef in de toekomst de zaailingen die in blokjes zijn geplant water, gebruik 150 tot 200 g oplossing voor elke plant, pas nadat de kubus dezelfde hoeveelheid vocht heeft verloren.

Soorten minerale wol

Minerale wol wordt veel gebruikt voor het telen van groente- en bessengewassen met behulp van hydrocultuur. Afhankelijk van het doel kan minerale wol van verschillende soorten zijn:

  • kurken – zaden worden erin ontkiemd voordat ze worden gezaaid;
  • kubussen – voor het kweken van zaailingen (kurken met gekiemde zaden worden erin geplaatst);
  • matten en blokken – gebruikt bij grootschalige teelt van gecultiveerde planten (blokjes met volwassen zaailingen worden erin geplaatst voor verdere teelt).

Planten kweken op minerale wol – video