Langbladige munt is een geurig en gezond kruid in je bloembed

Vertel ons wat langbladige munt is. Ik vind het heerlijk om geurige blaadjes aan thee toe te voegen. Ik kocht altijd gedroogde munt, en dan plantte een buurvrouw de hare en gaf me een jonge boom. Ik heb gehoord dat deze plant ook geneeskrachtig is. En wat geneest ze precies?

langbladige munt Het is te vinden in het bos, en langs de weg, en in de buurt van het moeras, en zelfs in de perken of bloembedden met gecultiveerde planten. Langbladige munt is een veelzijdige plant. Dankzij het aangename aroma en de verhoogde hoeveelheid essentiële oliën komt het zowel in de keuken als in het medicijnkastje thuis goed van pas..

Kenmerken

munt Een vertegenwoordiger van de familie van lacustrine, munt heeft tot 40 soorten, maar meestal kun je het langbladig vinden. Het groeit in de vorm van een vertakte struik, waarvan de hoogte, afhankelijk van de habitat, 30 of alle 100 cm kan zijn.Je kunt de plant herkennen aan de geurige bladeren van een langwerpige-lancetvormige vorm met een gekartelde rand. Als je ze maalt, ruik je duidelijk het metaal. De bladplaat is iets verdikt, aan de bovenzijde grijsgroen. Aan de achterkant is het bedekt met een grijsachtig dons. De bladeren zitten op rechtopstaande vertakte stengels, terwijl de takken tetraëdrisch zijn, ook geslachtsrijp.

De hele zomer bloeit munt en lost kleine paarsroze bloemen op de toppen van de takken op. Ze vormen kleine aarvormige bloeiwijzen en aan het einde van de bloei – zaden in de vorm van kleine bruine noten.

muntbloeiHet wortelsysteem van de struiken is kruipend, horizontaal, dieper dan 15 cm, dringt niet door in de grond. Munt groeit snel en vult de vrije ruimte volledig. Om deze reden is de belangrijkste methode voor plantenvermeerdering door de struik te verdelen. Geurige struiken geven de voorkeur aan vochtige grond en open, goed verlichte gebieden.

Munt overleeft op een schaduwrijke plek, maar verliest in dergelijke omstandigheden vaak zijn onderste bladeren. Bovendien wordt het gehalte aan essentiële oliën daarin aanzienlijk verminderd..

Langbladige munt – waar de plant wordt toegepast

toepassing van muntSlanke struiken zien er niet alleen mooi uit tijdens de bloeiperiode. Ze behouden hun decoratieve effect tot de vorst, dus munt wordt vaak in bloembedden geplant. Maar de voordelen zijn niet beperkt tot dit. Geurige bladeren bevatten naast olie nog veel andere nuttige stoffen.. Langbladige munt wordt veel gebruikt in de volgende gebieden:

  1. Etnowetenschap. Van de twijgen worden geneeskrachtige infusies bereid. Ze helpen bij maagaandoeningen, hebben een mild pijnstillend effect en dienen als een antisepticum. Infusies kunnen ook als lotion worden gebruikt of aan het bad worden toegevoegd. Daarnaast wordt van munt een helende pepermuntolie gemaakt, die effectief is bij neuralgie en reuma..
  2. Koken. Muntblaadjes zijn een geweldige specerij en worden vóór de bloei geoogst. Op dit moment bevat het blad de maximale hoeveelheid etherische olie. Bladeren kunnen vers of gedroogd worden toegevoegd aan dranken, salades, soepen, sauzen, marinades.

Langbladige munt verzamelen – video

Adblock
detector