Kan een kip eieren leggen zonder haan - waarom heb je een man nodig in een vrouwelijk team?

Vertel eens, kan een kip eieren leggen zonder haan? Het kind is op school gevraagd een opstel over natuurstudies te schrijven, ze zijn nu bezig met het bestuderen van vogels. Ik schijn het antwoord te weten, maar ik kan het niet mooi formuleren. Maar ik herinnerde me meteen mijn kindertijd en de vakantiereizen naar mijn grootmoeder. Ze had veel kippen, maar er liep altijd minstens één haan tussen hen. Grootmoeder noemde hem meester en zei dat zonder hem de kudde niet hetzelfde was.

kan een kip eieren leggen zonder haan? Als je een pluimveehouder vraagt ​​of hij een haan op de boerderij heeft, is het antwoord altijd bevestigend. En het gaat er helemaal niet om of een kip eieren kan leggen zonder haan. De rol van de “man” in de pluimveestal is helemaal niet afhankelijk van de eierproductie van de legkippen en vice versa. Dus waarom heeft het vrouwelijke vee hem nodig en waarom kippen zelf uitstekend eieren leggen??

Is een haan echt nodig voor kippen?

waarom hebben kippen een haan nodig? In kleine privéboerderijen zijn er altijd hanen, en dit is waarom:

  • ze zijn “verantwoordelijk” voor de orde in de pluimveestal en letten op de kippen zodat ze niet ver rennen;
  • tijdens het voeren zal het hoofd van de kudde eerst al zijn ondergeschikten verzamelen, en pas dan zal hij zichzelf beginnen te pikken;
  • ze waarschuwen iedereen voor elk gevaar met hun kreet en nodigen de kippen uit om weg te rennen en zich te verstoppen;
  • hanen zorgen ook ‘s nachts voor de veiligheid door dichter bij de uitgang te zitten om als eerste ongenode gasten te ruiken;
  • mannetjes kunnen zelfs een jonge leghen naar het nest leiden en haar vertellen waar ze eieren moet leggen.

En natuurlijk is het belangrijkste doel van de haan de bevruchting van eieren, zonder dat nakomelingen niet te verwachten zijn.

hoe een haan eieren bevruchtEr zou één haan moeten zijn voor elke tien kippen. Zijn er meer vogels, dan zijn er meerdere mannetjes. In dit geval is het echter belangrijk om vreedzame individuen te selecteren. Anders zullen ze met elkaar wedijveren en met elkaar in conflict komen om het leiderschap en de aandacht van ‘vrouwen’.

Kan een kip eieren leggen zonder haan?

proces van eivormingEr zijn geen hanen in pluimveebedrijven die gespecialiseerd zijn in het fokken van vleeskuikens of legkippen voor de verdere verkoop van eieren. Het is zo vastgelegd door de natuur dat de eieren van de kippen zichzelf leggen, zonder tussenkomst van een mannetje. Na het bereiken van de legleeftijd (ongeveer 5 maanden, afhankelijk van het specifieke ras), begint de ovogenese in het lichaam van kippen. Met andere woorden, er worden eieren gevormd. Ten eerste scheidt de eierstok het ei af en voedt het met lipiden, wat resulteert in de vorming van de dooier. Dan, iets minder dan een uur later, gaat het ei de eileider binnen, waar het zich verder ontwikkelt..

In dit stadium wordt ze juist in dit stadium bevrucht door een haan..

Een “leeg” ei, zonder embryo, nestelt zich in het glandulaire deel van de eileider en vormt een eiwit, dat tot 5 uur duurt. In de laatste fase, wanneer het toekomstige ei in de baarmoeder afdaalt, groeit de schaal. Het wordt gevormd uit het eigen calcium van de kip, dat uit de botten wordt gewassen. Dit is het langste proces, dat tot 20 uur kan duren. Het slotakkoord is het uiterlijk van het afgewerkte ei in het nest..

Je hebt dus geen haan nodig om verse eieren te halen. Maar het fokken van nakomelingen en het uitbroeden van kippen zal niet werken zonder hem..

De invloed van de haan op de eierproductie van kippen

Adblock
detector