Kamperfoelie planten en nazorg – wiresummit.org

Ik wil in het voorjaar kamperfoelie kweken en ik heb een plaats – een gratis strook langs de rand van de site. Er is ook een stuk land naast een halflege wijnrankenboog. Vertel me hoe je kamperfoelie plant zodat hij goed groeit?

kamperfoelie planten Het planten van kamperfoelie is een verantwoorde procedure, waarvan de groei en ontwikkeling van de cultuur afhangt, evenals de vruchtvorming, als het een eetbare soort is. Veel tuinders planten sierplantensoorten op hun percelen. Het planten van zowel deze als andere vereist het in acht nemen van belangrijke nuances: bepaalde data, grondbewerking, plaats. Je moet ook rekening houden met de eigenaardigheden van de groei van cultuur in verschillende klimaatzones..

Lees ook het artikel over het onderwerp: kamperfoelie planten en verzorgen in de buitenwijken!

Beschrijving van de plant

eetbare kamperfoelie De plant behoort tot het geslacht van opgaande, kruipende of klimmende struiken. In het wild wordt het verspreid in sommige Europese regio’s, in de Oeral, het Verre Oosten, Siberië en Kamtsjatka. Kamperfoelie groeit ook in Oekraïne, de Republiek Wit-Rusland en enkele Baltische landen.

De hoogte van de struik is meer dan 2 m, het wortelstelsel is veel groter in diameter dan de kroon en bevindt zich dicht bij het grondoppervlak. De kamperfoeliebladplaat lijkt op een ellips en heeft een stevige rand, een korte rug. De bladeren bevinden zich tegenover elkaar, soms kunnen ze samen groeien tot één. Hun kleur is heldergroen aan de bovenzijde, aan de onderkant – dof, met een blauwachtige tint..

De bloemen zijn vrij groot, gepaard met een tweelippige bloemkroon. Ze kunnen wit, roze, geel of groen zijn. Meestal bevinden ze zich in paren in de oksels van de bladeren of aan de uiteinden van de takken. De bes is langwerpig, de kleur is geel, oranje, rood, diepblauw en zwart. Vruchten ontwikkelen zich in paren op een tak en groeien vaak samen.

De eetbare soorten kamperfoelie onderscheiden zich door hun grote vruchten. De bessen zijn sappig, met een uitstekende smaak – zoet met een lichte zuurheid, daarom is de struik populair bij tuinders.

Nuttige eigenschappen van bessen

gezonde kamperfoeliejam

De gunstige eigenschappen van kamperfoelievruchten zijn te danken aan hun samenstellende vitamines en mineralen. Kamperfoeliebessen bevatten een grote hoeveelheid ascorbinezuur, caroteen, rutine, sommige B-vitamines.

De vruchten bevatten de volgende mineralen:

 • natrium;
 • magnesium;
 • koper;
 • potassium;
 • calcium;
 • zink;
 • fosfor;
 • jodium;
 • ijzer.

De bes is erg handig in dieetvoeding, omdat het caloriegehalte slechts 38 kcal per 100 g product is..

Met mate kamperfoelie eten heeft een gunstig effect op de volgende organen en systemen:

 • spijsverteringsstelsel;
 • slijmvliezen;
 • cardiovasculair systeem;
 • huid membranen;
 • urine-organen.

Bovendien heeft de bes een positief effect op het niveau van hormonen, herstelt het metabolische processen, heeft het antiseptische en antivirale eigenschappen..

Het zijn niet alleen bessen die voordelen voor het lichaam opleveren. Het wordt aanbevolen om gebladerte, stengels, schors en bloemen te consumeren. Afkooksels, infusies, thee worden bereid uit deze grondstof. Zowel intern als extern gebruikt voor de behandeling van huid- en cosmetische defecten.

Mogelijke contra-indicaties zijn een neiging tot allergieën, individuele intolerantie. Moet met voorzichtigheid en in kleine hoeveelheden worden gebruikt door kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Populaire soorten en variëteiten

decoratieve kamperfoelie op de siteEr zijn nogal wat soorten en variëteiten van struiken. Kamperfoelie wordt geplant omwille van eetbaar fruit of om een ​​decoratief effect aan de site toe te voegen. De decoratieve variëteiten van het gewas verschillen van de eetbare variëteiten in de kleur van de bessen. De vruchten die gegeten kunnen worden zijn helderblauw van kleur met een doffe blauwachtige bloei. Tuinders verbouwen Altai, blauw, Kamchatka kamperfoelie of Turchaninov’s variëteit.

eetbare rode kamperfoelieBovendien worden de variëteiten van kamperfoelie ingedeeld naar de rijpingsperiode in vroege, late en middenseizoensvariëteiten. Er is een verdeling van cultuur volgens de grootte van de struik. Een hoge struik kamperfoelie bereikt een hoogte van maximaal 2 m. Laagblijvende soorten kamperfoelie niet meer dan 150 cm.

grootbloemige kamperfoelieKamperfoelie wordt veel gebruikt in landschapsarchitectuur. Krullende kamperfoelie Kaprifol wordt bijvoorbeeld gebruikt voor verticaal tuinieren van de site. Ze bloeit niet alleen prachtig, maar ruikt ook nog eens lekker. Onder andere decoratieve variëteiten, Inga, Passiebloem, evenals Amerikaanse kamperfoelie, die in Rusland wordt gefokt als een kruipende cultuur, zijn populair bij tuinders..

Bij het planten van kamperfoelie is het noodzakelijk om rekening te houden met de soort, omdat elk zijn eigen kenmerken van groei en ontwikkeling heeft. Dit geldt met name voor de timing van het planten, het kiezen van een geschikte plaats en het verzorgen van het gewas..

Kamperfoelie planten en voorbereidende activiteiten

kamperfoelie planten op de siteEen van de belangrijke activiteiten is de juiste keuze van een zaailing. In eerste instantie is het de moeite waard om alle kenmerken van kamperfoelie te bestuderen en vervolgens te gaan winkelen in een gespecialiseerde winkel of kwekerij met een goede reputatie. Bovendien is het noodzakelijk om van tevoren te beslissen over de landingsplaats, rekening houdend met de buurt, de grond voor te bereiden, een gat van een bepaalde grootte te graven en de landingsprocedure correct uit te voeren. Veel tuinders doen er goed aan de cultuur zelf te vermenigvuldigen, stekken, zaden, gelaagdheid te oogsten.

Hoe een zaailing in een kwekerij te kiezen?

kamperfoelie zaailingen in de kwekerijVoordat u plantmateriaal koopt in een speciaalzaak of kwekerij, moet u de verkoper vragen naar het plantenras en de eigenschappen ervan. Het is ook de moeite waard om uit te leggen wat er precies van de cultuur wordt vereist – fruit of decorativiteit..

Bij visuele inspectie moet u op het volgende letten:

 • takken moeten flexibel, gezond zijn, zonder tekenen van scheuren, schade;
 • het wortelstelsel is behoorlijk ontwikkeld, met intacte wortels, zonder rot;
 • de hoogte van de zaailing mag niet meer dan 40 cm zijn, hoe hoger het plantmateriaal, hoe moeilijker het bewortelingsproces zal zijn.

goede zaailingEen ideale zaailing heeft meerdere takken en is ongeveer 30-40 cm hoog, de grootste plant is 2 jaar oud, anders wordt de vruchtvorming verstoord. Er kunnen sporen van peeling op zitten. Dit is normaal en zal goed werken voor het planten..

Meestal bieden kwekerijen exemplaren van twee soorten aan: zaailingen met een open wortelstelsel en een gesloten wortelstelsel. Experts zijn van mening dat een zaailing met open wortels veel effectiever is in het doorlopen van het aanpassingsproces..

Kamperfoelie planten op timing

kamperfoelie planten op timingKamperfoelie kan in de lente en de herfst worden geplant. De meest geschikte tijd voor het planten in de lente is april. Het is belangrijk om het moment te raden waarop de sneeuw al is gesmolten en de sapstroom nog niet is begonnen.

Verschillende regio’s van Rusland hebben hun eigen tijd:

 • Regio Moskou, Middenbaan – half april;
 • Krasnodar-gebied, Noord-Kaukasus – begin april of eind maart;
 • Siberië, Oeral, regio Leningrad – eind april.

Deze data zijn natuurlijk bij benadering, aangezien de lente kan worden uitgesteld of eerder kan beginnen..

Een jonge struik kan halverwege de herfst worden geplant. De optimale tijd is half oktober voor Centraal-Rusland, zuidelijke regio’s, eind september – voor de regio Moskou, Siberië en de Oeral.

Locatieselectie en geschikte grond

een plantplaats kiezen voor kamperfoelieKamperfoelie is geen grillig gewas, het is resistent tegen ziekten en plagen, maar voor het planten moet je van tevoren bedenken waar de struik comfortabel zal zijn. Voor volledige ontwikkeling heeft hij hoogwaardige grond nodig, rekening houdend met de buurt.

Bij het planten van een zaailing met een gesloten wortelstelsel (in een container), is het niet nodig om de aarden klomp te vernietigen. De plant wordt geplant samen met de grond waarin hij wortel heeft geschoten. Het aanpassingsproces zal dus sneller gaan..

Kamperfoelie verdraagt ​​​​met succes zelfs de meest strenge vorst, en bloeiwijzen zijn niet bang voor korte voorjaarsvorst. Ze onderscheidt zich door een sterke immuniteit en leeft lang, ondanks moeilijke omstandigheden. Met de juiste zorg draagt ​​hij heel lang vrucht. Om dit te doen, moet u de regels volgen voor het fokken, planten en verzorgen van kamperfoelie..

De struik kan volledig groeien en zich ontwikkelen op verschillende gronden, ook op grond zonder voedingsstoffen (zand of steenachtig). De cultuur geeft echter de voorkeur aan vruchtbare losse bodems met diep grondwater. Tegelijkertijd maakt de zuurgraad niet zoveel uit..

kamperfoelie planten in een open gebiedDe site moet zo verlicht en open mogelijk zijn. Bescherming tegen tocht is vereist, omdat de bes vatbaar is voor verlies. Kamperfoelie kan zich aanpassen aan alle groeiomstandigheden, maar de smaak van de bessen en hun grootte zullen aanzienlijk worden beïnvloed..

Bij het kiezen van een plek voor een struik, moet u rekening houden met de buurt. Plant hem niet naast die fruitbomen en struiken die sterk groeien. Na verloop van tijd zullen ze de kamperfoelie gaan onderdrukken. Hun wortelstelsel zal de cultuur beroven van voedingsstoffen en andere hulpbronnen, zoals zonlicht..

Locatie en stoelvoorbereiding

voorbereiding van de landingsplaatsVoordat u kamperfoelie plant, moet u de site en het plantgat voorbereiden. Het wordt aanbevolen om dit ongeveer een week voor de ingreep te doen. De landingsplaats moet op een schopbajonet worden gegraven, waarbij onkruid, wortels, puin en stenen worden verwijderd.

Vervolgens moet je een gat graven. De optimale maat hiervoor is 50 cm in diameter, diepte is 40 cm Gooi de toplaag opzij. Leg op de bodem een ​​drainagelaag van minimaal 10 cm dik. Geëxpandeerde klei, gebroken baksteen, steenslag zijn geschikt als drainage.

Als er meerdere zaailingen zijn, moet u voor de afstand tussen de struiken zorgen:

 • ondermaatse variëteiten – 1,5 – 2 m;
 • lang – minimaal 2,5 m;
 • de afstand tussen de rijen moet 2 m . zijn.

Deze aanbevelingen mogen niet worden verwaarloosd, omdat het anders moeilijk zal zijn om voor het gewas en de oogst te zorgen. Het is ook zeer waarschijnlijk dat de struiken elkaars volledige ontwikkeling zullen verstoren..

as toepassingNadat de put klaar is, moet u deze vullen met meststoffen. Bereid het mengsel als volgt voor: 1 emmer aarde die overblijft uit het gat en 10 kg humus. Kaliumzout en superfosfaat worden daar toegevoegd, elk 150 g. Vervolgens moet je alles mengen, 2/3 van het gat vullen met dit mengsel en goed bevochtigen. In het geval dat de grond op de locatie voor het planten van kamperfoelie zanderig is (wat onaanvaardbaar is voor de cultuur), dan is het noodzakelijk om deze te verdunnen met klei. Meestal 1 vierkante meter. m. voeg 4 kg klei toe.

Kamperfoelie planten

kamperfoelie planten

Ongeacht de tijd van het jaar moet het proces worden uitgevoerd volgens het volgende schema:

 • gooi een laag aarde op het kunstmestmengsel;
 • laat de zaailing in het gat zakken en maak de wortels voorzichtig recht, vermijd plooien;
 • vul het gat geleidelijk met aarde, schud de plant en laat geen holtes tussen de wortels achter;
 • de grond grondig verdichten;
 • giet minimaal 10 liter water onder elke zaailing.

Mulchen moet worden gedaan na het water geven. Met deze procedure kunt u de grond beschermen tegen ongunstige factoren en de basiskwaliteiten verbeteren. De laag mulch moet minimaal 10 cm zijn. Om dit te doen, wordt aanbevolen om stro, turf of zaagsel te gebruiken.

de zaailing water geven en mulchenWat betreft de wortelhals, je moet van de grond afzetten. Als het zwaar is, staat het grondwater te hoog, dan mag de nek niet worden begraven. Als de grond licht en vruchtbaar is, kunt u deze 3 cm . verdiepen.

Nazorg van de cultuur

kamperfoelie mulchenHet planten en verzorgen van kamperfoelie zijn noodzakelijke voorwaarden voor snelle aanpassing, beworteling en volledige ontwikkeling van de plant.

De zorg omvat de volgende werkzaamheden:

 • bewateringsmodus;
 • verband aanbrengen;
 • losmaken en mulchen;
 • snoeien en vormen van de kroon;
 • voorbereiding op de winterperiode.

Daarnaast is regelmatige inspectie van het gewas op ziekten en plagen noodzakelijk om indien nodig tijdig met de behandeling te kunnen starten..

Water geven en mulchen

kamperfoelie water gevenJonge kamperfoeliezaailingen hebben na het planten de eerste twee weken water nodig om de grond gelijkmatig te bevochtigen tijdens de periode van intensieve groei. Het is beter om druppelirrigatie-apparaten te gebruiken, omdat dit de toplaag behoudt en maximale diepe hydratatie geeft. Bij deze methode wordt spaarzaam omgegaan met water..

In de toekomst, als er in de zomer geen regen valt, is dagelijks water geven vereist. Deze procedure is vooral belangrijk tijdens scheutgroei en vruchtvorming. Het is absoluut noodzakelijk om rekening te houden met het type grond: kleigrond heeft niet veel vocht nodig, omdat het vocht vasthoudt. Als er zand op de site heerst, moet water vaker worden bewaterd – dergelijke grond houdt geen water vast.

Watergift kan worden verminderd door te mulchen. De laag mulch moet minimaal 10 cm zijn en ongeveer 5 cm in diameter rond de basis van de struik. Het is belangrijk om het vochtregime correct te bepalen, waarbij overloop wordt vermeden, wat zal leiden tot verval van de wortels. Kamperfoelie is veel gemakkelijker om droogte op korte termijn te verdragen dan constant vocht van het wortelstelsel.

Tuinders waarschuwen dat de struik zwaar wordt aangetast door veelvuldig water geven, met een kleine hoeveelheid water – de wortels worden ondiep en vervullen hun functies niet goed..

Topdressing

je moet eten makenAls het planten volgens de regels is gedaan en de plant in bemeste grond is geplant, is de eerste drie jaar geen voeding vereist. Verder wordt de grond geleidelijk uitgeput als gevolg van vruchtvorming en ontwikkeling van de struik. Kamperfoelie geeft de voorkeur aan nutriëntengebalanceerde meststoffen met stikstof, fosfor en kalium.

voeden onder een volwassen struikHet is noodzakelijk om aan het begin van het groeiseizoen in de lente en daarna na de bloei topdressing aan te brengen. Vóór de procedure moet u de grond ondiep losmaken. Als de meststof vloeibaar is, giet deze dan onder de struik, het droge concentraat wordt gemengd met de grond en in een greppel gebracht die langs de omtrek van de struik is gegraven. Vervolgens moet de grond grondig worden bewaterd, anders kun je de wortels verbranden.

Het onkruid onder de kamperfoeliestruik moet tijdens het losmaken regelmatig worden gewied. Ze verdikken de kroon en veroorzaken de ontwikkeling van schimmelziekten..

Snoeien

kamperfoelie snoeienKamperfoelie behoort tot die soorten struiken die niet vaak hoeven te worden gesnoeid en kroonvorming nodig hebben. Nadat de jonge zaailing is gegroeid, is het belangrijk om droge, gebroken takken, dun en oud, te inspecteren en te verwijderen, evenals takken die in de kroon groeien. Aanzienlijk snoeien kan kamperfoelie negatief beïnvloeden. Dit moet in de herfst worden gedaan, zodra de struik zijn gebladerte heeft afgeworpen..

Voorbereiden op de winter

kamperfoelie voorbereiden op de winterEetbare kamperfoeliesoorten zijn zeer goed bestand tegen vorst. Scheuten verdragen vorst tot -35 ° C. Voor jonge zaailingen van het eerste levensjaar is echter onderdak vereist. In eerste instantie is het noodzakelijk om podzimny water te geven en te mulchen. Vervolgens moet de jonge plant worden geïsoleerd met eventueel afdekmateriaal. Voor sommige siervariëteiten is het nodig om anders te handelen. Klimplanten worden van steunen verwijderd en de scheuten zijn bedekt met vuren takken.

Kamperfoelie overplanten (planten) naar een nieuwe locatie

kamperfoelie transplantatieKamperfoelie kan indien nodig naar een nieuwe locatie worden getransplanteerd. Een jonge struik tot 6-8 jaar oud past zich goed aan een nieuwe plek aan. Deze procedure moet in september worden uitgevoerd. Het is noodzakelijk om van tevoren een volumineus gat te graven, het te bemesten met een dubbele portie voedingsstoffen. De struik die moet worden getransplanteerd, moet aanzienlijk worden afgesneden – verwijder alle onnodige takken en verkort de resterende met 1/3. Als gevolg hiervan zou u een struik tot 1,5 m hoog moeten krijgen.

Dan moet je de struik voorzichtig van de grond verwijderen. Eerst moet je het van alle kanten graven, weg van het midden van de plant. Het moet samen met een aarden klomp uit de put worden getrokken. Om de cultuur niet te beschadigen, is het beter om deze procedure met vier handen uit te voeren. Vervolgens moet je het op een zeildoek leggen en het wortelstelsel inspecteren. Verwijder indien nodig gebroken, rotte, droge wortels.

De plant moet op dezelfde diepte worden geplant als voorheen. Geleidelijk aarde op het wortelsysteem strooien, is het noodzakelijk om alle holtes te vullen. Geef daarna de kamperfoelie water en mulch.

Zelf kamperfoelie vermeerderen?

vermeerdering van kamperfoelie door stekken

De belangrijkste kweekmethoden van kamperfoelie verschillen niet van die van andere struiken. De meest effectieve manieren:

 • de struik verdelen;
 • gelaagdheid;
 • zaden;
 • stekken.

De zaadmethode is erg arbeidsintensief en het resultaat is vaak onvoorspelbaar – de ouderkenmerken van het gewas blijven mogelijk niet behouden. Veel tuinders gebruiken deze methode echter met succes, ondanks het feit dat na het zaaien van de zaden de resulterende kamperfoelie na een paar jaar vruchten begint af te werpen..

Een eenvoudig te gebruiken methode – gelaagdheid. Het vereist laterale jonge groei (gelaagdheid) om naar de grond te buigen en in een vooraf voorbereide groef te leggen, en ook vast te zetten met speciale beugels. Geef vervolgens voorzichtig water en mulch de lagen. De beste tijd voor de procedure is juni. Tot de herfst moeten de lagen worden bewaterd. Bij gunstige beworteling zou uit elke knop een nieuwe struik moeten verschijnen. Ze zijn klaar om volgend voorjaar naar een nieuwe locatie te worden getransplanteerd..

Vaker gebruiken tuinders de stekkenmethode, aangezien deze het meest effectief is. Stekken worden in het vroege voorjaar geoogst met behulp van gezonde scheuten. Ze moeten 20 cm lang worden gesneden, met drie knoppen. Met een scherpe snede worden de stekken in een vochtige omgeving geplaatst – in water of aarde. Onder gunstige omstandigheden vormen de wortels vrij sterk. In de herfst kunnen ze in de volle grond worden getransplanteerd..

Je kunt de methode gebruiken om de struik te verdelen bij het vermeerderen van kamperfoelie, maar het is raadzaam om deze te gebruiken als je van plan bent een plant te transplanteren. Verwond de struik niet opnieuw als er even effectieve manieren zijn.

Het planten van kamperfoelie is geen moeilijke procedure, vanwege het feit dat de cultuur pretentieloos is en zich goed aanpast aan de omgevingsomstandigheden. Tijdens het planten en de daaropvolgende verzorging moeten echter bepaalde regels worden gevolgd. In dit geval zullen goede vruchtvorming en hoge decoratieve eigenschappen worden gegarandeerd..

Kamperfoelie planten en verzorgingsfuncties – video