Jasmijn: kenmerken van snoeien in de lente – wiresummit.org

Vorig jaar hebben we een zomerhuisje gekocht met een kleine maar verwaarloosde tuin. Er groeien daar twee jasmijnstruiken, alleen enorme, met veel kale takken. Het is jammer om ze te ontwortelen (ze bloeien te mooi), ik zou willen proberen te verjongen. Vertel me hoe je jasmijn snoeit in de lente?

jasmijn Jasmijn wordt vrij vaak gekweekt in zomerhuisjes. Kortom, het is geplant omwille van een mooi decoratief uiterlijk, omdat de bloeiende struik er erg aantrekkelijk uitziet en bovendien een zoet aroma afgeeft. Daarnaast wordt jasmijn vaak gebruikt om een ​​pittoreske groene haag te creëren, omdat het snoei goed verdraagt..

In feite is het snoeien van struiken niet alleen verplicht bij het vormen van een “levend hek”, maar ook bij het planten van enkele jasmijn. Zonder dit krijgt een mooie en nette struik uiteindelijk een verlaten en onverzorgd uiterlijk, en, belangrijker nog, de kwaliteit en kwantiteit van de bloei wordt aanzienlijk verminderd.

Tuinjasmijn wordt vaak mock-oranje genoemd..

Hoe jasmijn in de lente te snoeien, hangt af van wat er wordt gesnoeid. Er zijn drie soorten werkzaamheden:

  • sanitair snoeien;
  • anti-aging snoeien;
  • vormend snoeien.

Wat is sanitair snoeien??

sanitair snoeien

Als de winter bijzonder ijzig en met weinig sneeuw bleek te zijn, treft dit alle culturen, inclusief jasmijn. Dan bevriezen de uiteinden van volwassen takken enigszins en kunnen jonge scheuten volledig bevriezen.

De essentie van sanitair snoeien is precies om de struik van dode scheuten te verwijderen, droge takken volledig weg te snijden en bevroren toppen af ​​​​te knippen..

Het is noodzakelijk om jasmijn in het vroege voorjaar te snoeien, voordat de sapstroom begint..

Hoe jasmijn op de juiste manier te verjongen??

Verjonging van de jasmijnstruik (foto) hangt af van de algemene toestand. Als er zich eenvoudig veel takken op de struik hebben gevormd, waardoor deze te dik is geworden, volstaat het om de scheuten uit te dunnen, de zwakste te verwijderen en degenen die verkeerd groeien. Dit zal de kroon ruimer maken en voorzien van vrije luchttoegang, wat op zijn beurt de kwaliteit van de bloei zal verhogen..

Verdunnen wordt aanbevolen ten minste eens in de drie jaar..

In vergevorderde gevallen, wanneer zich al kale, oude en niet-bloeiende scheuten op de jasmijn hebben gevormd, zal een meer radicale interventie nodig zijn. Voor volledige verjonging van de struik moeten alle takken bij de wortel worden verwijderd, behalve de 5 gezondste en jongste. Ze moeten ook aanzienlijk worden ingekort, zodat ze niet meer dan 40 cm lang zijn..

Bedek de sneden met tuinvernis en mulch de struik om de verdamping van vocht te vertragen. Bovendien moet je tijdens het seizoen de chubushnik overvloedig water geven en stikstofhoudende bemesting toepassen, en in de herfst zal de jasmijn jonge twijgen laten groeien.

Formatief snoeien

jasmijn formatie

De lente is de perfecte tijd om jasmijn te vormen en een prachtige struik te laten groeien. Als je het aan zijn lot overlaat, kun je een niet erg mooi resultaat krijgen – zowel eenzijdige struiken als hoge (meer dan 2 m) bomen, die moeilijk te verzorgen zijn..

In de lente van het planten moet de mock-oranje zorgvuldig worden bijgesneden door de takken af ​​​​te snijden die te lang zijn en voorbij de struik uitsteken. Daarnaast is vormend snoeien de basis voor een jasmijnhaag. In dit geval moeten de sterke oude scheuten licht worden gesnoeid en de jonge en dunne takken worden verwijderd om de vorming van eenjarige scheuten te stimuleren..

Lente snoeien jasmijn video