Japanse spindelboomverzorging aan huis

Mijn dochter bracht me een nogal ongewone struik bedekt met bonte bladeren. Hij woont nu al bijna een jaar bij mij, maar hij heeft nooit gebloeid. Verzorg ik hem verkeerd? Vertel ons hoe u thuis voor de Japanse euonymus kunt zorgen? Moet het bloeien of is het gewoon een sierheester??

Japanse euonymus is een vertegenwoordiger van sierheesters. Prachtige groene struiken in het wild groeien tot 5 meter hoog, produceren witgroene bloemen en vormen roodachtige vruchten.

Kamerplanten van Euonymus zijn veel kleiner en bloeien zelden. De struik is bedekt met mooie gladde bladeren, ze zijn iets langwerpig en als het ware langs de randen ingesneden. Door de gevarieerde kleur en vorm van de bladeren is de Japanse euonymus onderverdeeld in ondersoorten.

variëteiten van de Japanse euonymus

De meest bekende variëteiten zijn euonymus met een monochrome groene bladkleur. Bonte struiken zijn ook bijzonder aantrekkelijk:

  • gouden euonymus (het midden van het blad is geel);
  • zilver euonymus (wit-groen blad).

Bij het thuis kweken van Japanse euonymus, zal de belangrijkste zorg het behoud van de decoratieve kleur zijn. Het heeft geen speciale voorwaarden nodig, omdat het absoluut pretentieloos is, maar je moet je toch houden aan enkele aanbevelingen voor de zorg voor Japanse euonymus thuis..

Verlichting

jonge euonymus

Een van de belangrijke punten bij de verzorging van een plant is om deze van voldoende verlichting te voorzien. Voor eenvoudige groene euonymus is een beetje zon voldoende, ze groeien goed, zelfs in de schaduw. Maar bonte struiken hebben meer verlichting nodig, anders zal hun kleur na verloop van tijd verdwijnen en worden ze eenkleurig.

Japanse spindelboom wordt niet aanbevolen om in direct zonlicht op de zuidelijke vensterbank te worden geplaatst.

Luchttemperatuur

tweejarige euonymus planten

De plant reageert niet goed op verhoogde binnentemperaturen. In de zomer voelt het het prettigst bij 23 graden Celsius. In de winter is het raadzaam om de pot in een ruimte te zetten met een temperatuur van maximaal 12 graden. In een warmere kamer in de buurt van de spindelboom kan het gebladerte eraf vallen.

Water geven en sproeien

groene euonymus

Euonymus is een redelijk vochtminnende plant. In de zomer heeft het regelmatig water nodig. Het is belangrijk om de grond niet volledig te laten uitdrogen, zodat de bladeren niet verwelken. Met het begin van de herfst worden de intervallen tussen het water geven verlengd en in de winter worden ze zelden bewaterd met warm water..

De struik zal zeer dankbaar zijn voor regelmatig sproeien en zelfs een douche, vooral op warme zomerdagen. Zodat na deze procedure de overblijfselen van onzuiverheden niet op de bladeren verschijnen, moet het water uit de bezonken worden gehaald of beter worden gefilterd.

Topdressing en verplanten

bonte euonymus

Een keer per maand wordt de plant bemest met minerale meststoffen, beginnend in de lente en eindigend in de herfst. Tijdens het groeiseizoen worden eenmaal per week complexe organische meststoffen toegepast. Jonge struiken worden bemest met stikstof om de groei van bladverliezende massa te stimuleren..

Jonge spindelboomaanplantingen hebben een jaarlijkse transplantatie nodig en voor volwassenen is eens in de 3 jaar voldoende. Als de volwassen spindelboom indrukwekkend groot is, kun je eenvoudig de bovengrond bijwerken.

Om de struik de gewenste vorm te geven en de groei van zijscheuten te stimuleren, wordt deze afgesneden (het is beter om dit in de lente te doen). Omdat de struik zelf erg zwak vertakt, wordt dergelijk snoeien regelmatig gedaan. Het is beter om ook zwakke scheuten te verwijderen, zodat ze de kracht van de struik niet wegnemen.

Jonge stekken die van de toppen worden gesneden, worden gebruikt voor het kweken van nieuwe planten. Het is vermeldenswaard dat een stengel die na rijpe knoppen ten minste 3 internodiën heeft, geschikt is voor reproductie. Euonymus reproduceert ook met behulp van zaden..

Spindelboomverzorging thuis – video

Adblock
detector