Is het mogelijk om diepgevroren aardappelen te eten, is het gevaarlijk en hoe beïnvloedt het de smaak?

Je vraagt: “Laatst had ik een beetje moeite – we hadden plotseling vorst en ik had geen tijd om aardappelen van de straat naar de kelder te brengen. Vertel eens, is het mogelijk om diepgevroren aardappelen te eten, is de smaak sterk veranderd, of is het beter om het weg te gooien? De hand gaat niet recht omhoog om dit te doen. De oogst was goed en slechts de helft van de wortelgewassen kwam op tijd vrij voor bewaring. Een paar dozen zijn bevroren, wat moet je daar nu mee?”

is het mogelijk om bevroren aardappelen te eten?

We antwoorden: Eigenaren van privépercelen hebben een enorm voordeel ten opzichte van bewoners van stedelijke hoogbouw in de vorm van een kelder of kelder, waar aardappelen en andere strategische voorraden voor de winter worden opgeslagen. Voor de laatste blijft er maar één ding over – om hiervoor balkons en loggia’s te gebruiken, wat vaak leidt tot vorstschade aan groenten. Als u ook een soortgelijk probleem tegenkomt, vraagt ​​​​u zich waarschijnlijk af wat u met dergelijke knollen moet doen en of het mogelijk is om bevroren aardappelen te eten. Haast je niet om de voorbereide benodigdheden kwijt te raken, vaker wel dan niet, alles is niet zo erg. Het hangt allemaal af van hoe veeleisend u bent op het gebied van gastronomische voorkeuren. En ook over de mate van schade aan knollen en het juiste verdere gebruik ervan.

Hoe bepaal je hoeveel een aardappel heeft geleden onder een lage temperatuur

bevroren aardappelen

De optimale constante temperatuur voor het bewaren van aardappelen is niet minder dan 2 en niet meer dan 5 ° C warmte. Bij hogere snelheden beginnen wortelgewassen voortijdig te ontkiemen en in het bereik van plus 1 – minus 1 ° C bevriezen ze al. Een verlaging van meer dan 2°C verandert bewaring volledig in bevriezing, wat de smaak en het plantmateriaal aanzienlijk bederft.

Om te bepalen wat u met wortelgewassen moet doen, moet u de omvang van hun schade controleren:

  1. Breng een paar aardappelen naar een warme kamer en probeer ze na twee uur te snijden. Als het zonder moeite bleek te gaan en het vruchtvlees van binnen licht is, betekent dit dat de groenten slechts licht ingevroren zijn..
  2. Blijven de aardappelen na twee uur nog stevig en gaat het mes hard, dan zijn ze helemaal bevroren. Daarnaast zijn er vaak na het ontdooien zwarte binnenkanten te zien in de gesneden aardappelen. Dit gebeurt bij temperatuurdalingen, wanneer het na vorst weer warmer wordt. De diepgevroren aardappel ontdooit en begint van binnenuit te rotten, terwijl de bovenkant normaal blijft.

Is het mogelijk om bevroren aardappelen te eten?

wat kan er worden gekookt van bevroren aardappelen?

Als je een knolgewas van binnen rot vindt, gooi het dan zonder spijt weg, het is al ongeschikt om te eten. Maar diepgevroren aardappelen met lichte gewone pulp kunnen nog steeds worden gebruikt om sommige gerechten te bereiden. Van bevriezing wordt het niet giftig, het verandert alleen de smaak enorm in de zoete richting. Door de lage temperatuur begint het zetmeel om te zetten in sucrose en fructose. Daarom bevroren, en vooral diepgevroren, zoete aardappelen.

Als je je niet schaamt voor een zoete groente, kun je deze veilig eten, alleen het beste gebakken. Of aardappelpannenkoekjes bakken, die blijken erg lekker te zijn. Maar diepgevroren aardappelen zijn niet erg geschikt voor soep of frituren. In de eerste gangen zal het te zacht zijn en tijdens het frituren kan het zwart worden.

En nog een belangrijk punt – ontdooi wortelgewassen die door vorst zijn aangetast. Wacht niet tot de aardappelen helemaal ontdooid zijn, laat alleen de bovenste laag smelten zodat je ze kunt schillen. En begin meteen met koken. Dan hebben de zetmeelenzymen geen tijd om volledig af te breken en zal de zoetheid niet zo uitgesproken zijn. Welnu, voor het geval je niet aan de nieuwe smaak kunt wennen, kun je dergelijke aardappelen altijd voeren aan vee van een nevenbedrijf. Ze zullen zeker dol zijn op deze ongewone traktatie..

Hoe de zoete smaak van bevroren aardappelen te verwijderen?

Adblock
detector