Is het mogelijk om de kroon van een berk af te snijden - wat te doen met een hoge boom?

Vertel eens, is het mogelijk om de top van een berkenboom af te snijden? In ons landhuis groeit een oude boom, hij is al zo hoog dat hij de hele binnenplaats in de schaduw heeft gesteld. Aan de ene kant is het natuurlijk goed, in de zomer is er een schaduw, maar ik heb daar bloembedden. Hoewel de boom niet zo groot was, stoorde het niet, maar nu begonnen de bloemen te verdwijnen. Als we gewoon de bovenkant afsnijden zodat de berk lager wordt en niet meer opgroeit, zal hij niet verdwijnen.?

is het mogelijk om de kroon van een berk af te snijden? Het is een goede zaak om een ​​berkenboom uit het bos mee naar huis te nemen en uw terrein in een hoekje van de wildernis te veranderen. Na tien jaar worden velen echter geconfronteerd met het feit dat de boom gewoon enorm wordt, torenhoog boven het huis en zelfs boven de rest van de bomen. Het is niet verwonderlijk dat de vraag of het mogelijk is om de kroon van een berkenboom te snijden, zeer relevant is bij degenen die het op deze manier hebben verkregen. Inderdaad, bijna alle wilde soorten zijn indrukwekkend groot. Niet alleen absorbeert de kruin van een berk in de loop van de tijd ruimte en schaduwplanten, waardoor ze van licht worden beroofd. Dus ook lengte kan tot extra problemen leiden. Droge takken kunnen niet worden bereikt om te snijden. Ze kunnen op het meest ongelegen moment zowel op het gebouw als op de eigenaar vallen. Bovendien, als ze tijdens het planten geen rekening hielden met de nabijheid van hoogspanningslijnen, zal de berkenkroon binnenkort tegen hen rusten.

Is het mogelijk om de kroon van een berk af te snijden en waarom zou je dat doen?

gevormde berk De natuur heeft de berk een prachtige kroon gegeven, terwijl ze die zelf vormt en een hekel heeft aan ingrepen. Dit komt door het feit dat het verliezen van takken als gevolg van geforceerd snoeien, de boom verstoken is van sommige voedingsstoffen, evenals vocht, dat door de sneden verdampt. Veranderingen vinden ook plaats in het wortelstelsel, dat lijdt aan onvoldoende vocht, wat onaanvaardbaar is voor berken.

Dit betekent echter niet dat het onmogelijk of onnodig is om de berk volledig te kappen. Een vakkundig en tijdig uitgevoerde procedure kan helpen om de kroon er verzorgder uit te laten zien. En in het geval van het verwijderen van de top maakt het de boom ook compacter en veiliger. Deze gebeurtenis wordt kroning, kroonvorming genoemd.

In het algemeen ziet het snoeischema voor kroonvorming er als volgt uit:

  1. Indien mogelijk is het raadzaam om de top op jonge leeftijd af te snijden, wanneer de zaailing 2 jaar oud is. Dit stopt de groei in hoogte en maakt de slapende zijknoppen wakker, zodat de kroon weelderiger wordt..
  2. In de toekomst, om de twee jaar, hoeft u alleen maar het “kapsel” te corrigeren.

Dus, totdat de berk 15 jaar oud wordt, zal zijn kroon volledig gevormd zijn. Op oudere leeftijd is vormgeven te laat, de boom verdraagt ​​het niet goed.

Wat betreft de kruin van volwassen bomen, het is toegestaan, maar als laatste redmiddel wanneer de hoogte van de berk een bedreiging vormt. Houd er echter rekening mee dat dit de levensduur aanzienlijk verkort. Na het trimmen van de bovenkant, zal de oude berk tien jaar leven, niet meer.

Wanneer is de beste tijd om de toppen bij te knippen?

wanneer de kroon van een berk afknippen?De berkenboom heeft een bekende eigenschap – in het voorjaar “huilt” hij bij de minste schade, terwijl de stromende vloeistof erg lekker is. Hierdoor is het mogelijk om berkensap te verzamelen, wat nuttig is en zelfs geneeskrachtige eigenschappen heeft. Aangezien berk erg hygrofiel is en veel vocht uit de grond opneemt, “huilt” hij ook wonderbaarlijk goed. En hoe groter de wond, hoe meer sap daar uit zal stromen, waardoor de boom voedingsstoffen verliest en verzwakt. Daarom kan berk in het voorjaar niet worden gesnoeid..

De meest optimale tijd voor snoeien is de herfst, in extreme gevallen – tegen het einde van de zomer. Op dit moment is de sapstroom al beëindigd, of vrij onbeduidend, als in de zomer.

Herfstwerk moet vóór de vorst worden gedaan. Anders is er een groot risico dat de vorst door de verse snede in de stam zal dringen en de boom zal bevriezen. Bovendien kan zo’n grote wond een bron van ziekte worden..

Hoe berk op de juiste manier te trimmen en vorm te geven?

Adblock
detector