Hoe varens broeden: vier manieren om een ​​nieuwe plant te krijgen

Leg alsjeblieft uit hoe varens zich voortplanten? Ik bracht een struik mee van een zakenreis en toen kwam er een vriend op bezoek. Nu blijft alles op geen enkele manier achter, vraagt ​​​​om zo’n bloem. Het is jammer om het weg te geven, ik ben er zelf al lang naar op zoek, maar ik weet niet hoe ik het moet delen.

hoe varens broeden Wil je van je huis een gezellige groene oase maken, maar wil je niet rommelen met bloemen, plant dan een varen. Deze prachtige plant met felgekleurde gevederde bladeren en weelderige vormen heeft geen speciale zorg nodig. Vochtige lucht, diffuus licht, veelvuldig sproeien en matig water geven – dat is alles wat het nodig heeft. In dergelijke omstandigheden groeit de struik snel en kun je een hele kas van jezelf maken. Zoals je weet, bloeien varens alleen in volkslegendes en sprookjes. Dit feit verhindert echter op geen enkele manier dat ze nakomelingen krijgen. Hoe varens zich voortplanten, is het de moeite waard om te weten voor bloemenkwekers die deze planten in hun bloemeneconomie hebben..

Varen kweekmethoden

Er zijn verschillende methoden waarmee u aan nieuwe plantenspecimens kunt komen, namelijk:

  • de struik verdelen;
  • geschillen;
  • zijscheuten;
  • broed (zij)knoppen.

Welke je moet gebruiken, hangt af van het type varen.

Hoe en wanneer deel je een struik??

een struik verdelen Het verdelen van een struik is een van de meest effectieve manieren om een ​​volwaardige plant te krijgen. Houd er rekening mee dat het niet voor alle varens geschikt is. Het is mogelijk om alleen die te verdelen waarin verschillende groeipunten worden gevormd (nephrolepis, haarmos, pteris). Bovendien moet elke sectie zijn eigen wortels hebben..

Varens verdragen de voorjaarsdeling beter en gemakkelijker. Eind augustus kunt u ook planten verplanten en vermeerderen..

Hoe varens zich voortplanten door sporen?

varen zaailingenDe sporen van varens dienen als een soort zaadvervanger. Ze worden gevormd op de achterkant van de bladeren. Aan de zelfkant van het blad bevinden zich kleine zakjes – sori, waarin zich sporangia met sporen bevinden. Als ze rijp zijn, moet de sori worden afgesneden met een stuk blad. Ze worden tot het zaaien bewaard in goed gesloten papieren zakken. Varensporen zijn erg klein, poederachtig. Ze vliegen gemakkelijk weg van de geringste zucht wind en zelfs adem..

Het is mogelijk om te bepalen of de “zaden” rijp zijn door de kleur van de sori – ze worden bruin.

Sporen moeten worden gezaaid in een ondiepe bak met een dunne laag aarde (tot 5 cm dik). Het is beter om een ​​zand-veengrondmengsel of een substraat voor viooltjes te gebruiken. Sporen moeten direct op de vochtige grond worden gezaaid en niet worden gestrooid. Bedek de container met glas. Wanneer groen mos op het oppervlak van de grond verschijnt, zijn dit de ontkiemde sporen. Ze hebben nog steeds geen wortels en de zaailingen krijgen voedsel via de rhizoïden (haren waarmee de sporen zijn ontkiemd). Na twee maanden vanaf het moment van zaaien beginnen zich wortels en bladeren te vormen. Het is beter om zaailingen te kweken in een aquarium waar de luchtvochtigheid hoog is. Na verloop van tijd duikt het in de potten.

Hoe zijscheuten te rooten??

schietvoortplantingDe meeste varensoorten produceren telgen. Ze groeien op bladeren en zien eruit als een lange groene pijl. Om een ​​struik van een scheut te krijgen, moet deze worden geroot. Plaats hiervoor een bak met voedingsbodem ernaast en fixeer de scheut erin..

Binnen 1-2 maanden zal de pijl zijn wortels laten groeien. Dan kan het van de moederstruik worden afgesneden..

Hoe een varen met broedknoppen te vermeerderen??

laterale nierenSommige varens hebben de eigenschap zijknoppen op de bladstelen te vormen. Dit is hoe de ui-dragende blaasworm zich vermenigvuldigt. Na verloop van tijd groeit de nier wortels. Daarna wordt het verwijderd en in een glazen container met een deksel geplaatst. Het moet warm en vochtig zijn. Wanneer er bladeren op de knop verschijnen, is het mogelijk om deze in de grond te planten..

Video over de reproductie van de nephrolepis-varen door de struik en het nageslacht te verdelen

Adblock
detector