Hoe ruimte te besparen en tegelijkertijd geen schade te berokkenen: is het mogelijk om bramen en frambozen naast elkaar te planten

Ik wilde al lang een noppenloze braam en eindelijk kwamen mijn bestelde zaailingen aan. En toen maakte mijn man een verrassing en bracht een rassenframboos van een vriend mee. Is het mogelijk om er bramen en frambozen naast te planten, die worden dan niet overbestoven? Er is absoluut geen plaats in de tuin, ik plantte alles met jonge bomen en verliet het perceel alleen voor bramen. Als ik ze in twee parallelle rijen plant, is dit mogelijk, en welke afstand moet ik doen??

is het mogelijk om bramen en frambozen naast elkaar te planten? Voorbij zijn de dagen dat stekelige en kleine bramen alleen in het wild te vinden waren. Tegenwoordig kweken veel tuinders grootbloemige, pretentieloze en zelfs doornloze nieuwe soorten bramen in privétuinen. En natuurlijk rijst vaak de vraag of het mogelijk is om in de buurt bramen en frambozen te planten. Dit laatste wordt beschouwd als een vrijwel onveranderd kenmerk van alle zomerhuisjes. Een tuin als deze vind je zelden zonder frambozen. Aangezien beide gewassen qua uiterlijk vergelijkbaar zijn en beide veel ruimte nodig hebben, gezien hun vermogen om te gedijen, kan planten problematisch zijn. Het is niet altijd mogelijk om voor deze planten afzonderlijk twee behoorlijke gebieden toe te wijzen. Zullen ze met elkaar kunnen opschieten en zullen ze goede buren zijn??

Is het mogelijk om bramen en frambozen naast elkaar te planten?

frambozen op een latwerk Het probleem van ruimtebesparing is eenvoudig op te lossen met een gemengde landing. Al was het maar om de reden dat zowel bramen als frambozen een goed verlichte plek nodig hebben, liefst op een heuvel. En ze geven de voorkeur aan dezelfde grond, leem of zandleem. Dit betekent dat beide gewassen op één plek kunnen groeien, waar ze voldoende licht en voedzame grond krijgen..

Bovendien is de zorg voor beide bessen ook hetzelfde:

  • ze houden van voeren, vooral stikstof, terwijl dezelfde meststoffen geschikt zijn voor de planten;
  • aangezien ziekten en plagen in gewassen ook één voor twee zijn, kan preventie met dezelfde medicijnen worden uitgevoerd.

Het enige nadeel van gezamenlijk planten is het extreem hoge proliferatiepotentieel. Vooral in gewone frambozen en bramen (kumanik). U moet dit probleem nauwlettend in de gaten houden en regelmatig wortelscheuten verwijderen. Anders zullen culturen met elkaar verstrengeld raken en elkaar gaan onderdrukken..

Zullen frambozen en bramen elkaar niet bestuiven?

braambes op een latwerkZo’n vraag hoort ook thuis en het antwoord daarop is ja. Ja, beide gewassen kunnen elkaars bestuiving beïnvloeden, zeker als ze dicht bij elkaar groeien. Tegelijkertijd zal het resultaat niet altijd goed zijn, omdat kruisbestuiving zowel de kwaliteit (de bessen worden kleiner) als de hoeveelheid gewas kan verminderen. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk om een ​​afstand tussen de struiken aan te houden van minimaal 1,5 m. Beter nog, installeer een extra scheidingswand die beide soorten scheidt. Aan beide zijden van de scheidingswand mogen de struiken niet dichterbij dan 1 m worden geplant. Een dergelijke oplossing verkleint de kans op massale kruisbestuiving en helpt ook om de verstrengeling van struiken te voorkomen..

Hoe je op de juiste manier frambozen kweekt naast bramen?

Adblock
detector