Hoe rozemarijn te kweken - de subtiliteiten van tuinieren

Vertel ons hoe je rozemarijn kunt kweken? Onze familie houdt van pittige kruiden, dus ik probeer altijd een nieuw recept te vinden met een “geurige schil”. Ik heb zelfs een apart bloembed met kruiden, en eindelijk was het de beurt aan een nieuwe gast – rozemarijn. Ik heb gehoord dat hij pretentieloos is, maar hij kan bij ons niet in de volle grond overwinteren. Is het waar?

hoe rozemarijn te kweken? Rozemarijn is in onze omgeving niet zo zeldzaam. Hoewel het een thermofiel gewas is, heeft het pittige kruid ook wortel geschoten in ons klimaat en doet het het redelijk goed. Natuurlijk dicteren koude winters hun voorwaarden. Als je echter enkele subtiliteiten kent van het kweken van rozemarijn, kan zelfs een beginnende tuinier deze plant krijgen. Dus, waar moet je op letten als je besluit deze geurige struiken te planten? Voordat je plantmateriaal gaat kopen, moet je nadenken over waar het zal groeien en wat rozemarijn nodig heeft. Maar laten we alles in volgorde bespreken..

Hoe rozemarijn te kweken – zaaien en snijden

rozemarijn zaailingen Als je een ontdekker bent van rozemarijn bij de buren, is de meest geschikte manier om het te bemachtigen het kopen van zaden. Ze zijn altijd in de winkel te vinden, in tegenstelling tot kant-en-klare struiken of stekken..

Zoals de meeste tuinbouwgewassen wordt rozemarijn op twee manieren gezaaid:

  • direct in de volle grond;
  • zaailingen eerst.

Houd er echter rekening mee dat zaden stabiele warmte nodig hebben voor ontkieming. Bovendien zullen volwaardige weelderige struiken in het eerste geval pas in de herfst worden gevormd. Om dus geen kostbare tijd te verspillen, is het beter om rozemarijn op een zaailingmanier te planten..

Zaden voor zaailingen worden begin maart gezaaid. Begin april duiken zaailingen in aparte containers. Als de vorst voorbij is, worden de zaailingen in de tuin geplant. In dit geval is het noodzakelijk om voldoende vrije ruimte tussen de struiken te laten (ongeveer 40 cm), anders worden ze krap.

Wanneer het begin van de rozemarijnbedden is gelegd, kan het worden vermeerderd door stekken. Eind juni worden jonge twijgen tot 10 cm lang gesneden en in de grond geworteld. Dergelijke struiken groeien snel en zullen je dit seizoen al verrassen met geurige greens..rozemarijn stekken

Enkele kenmerken van het kweken en verzorgen van rozemarijn

Natuurlijk zijn sterke en gezonde zaailingen een van de belangrijkste factoren bij het produceren van een weelderige plant. Maar het zal niet genoeg zijn als u geen rekening houdt met de vereisten van de cultuur aan de bodem en de plantplaats. Rozemarijn, afkomstig uit zuidelijke landen, geeft de voorkeur aan zonnige, warme gebieden die niet door de wind worden geblazen. In de schaduw en in de tocht veranderen zelfs de krachtigste zaailingen in een ellendige schijn van struiken.

Rozemarijn groeit niet in zware kleigrond, maar ook niet in zure grond. Hij heeft een voedzaam en los substraat nodig, bij voorkeur op basis van zwarte aarde, zand en veen in gelijke verhoudingen. Het zou leuk zijn om er een beetje limoen aan toe te voegen..

rozemarijn in de tuinBij het water geven van rozemarijnstruiken moet je ook voorzichtig zijn en een middenweg vinden. Ze zullen overtollig vocht niet vergeven en het gebladerte afwerpen, en in de droge grond zullen de bladeren blijven, maar ze zullen geel worden. In het voorjaar kunnen planten worden gevoed met stikstofmeststoffen – ze zullen helpen een weelderige groene massa op te bouwen. Gebruik dan een keer per maand mineralencomplexen.

rozemarijn in een potEn misschien is de belangrijkste nuance de overwintering van tuinrozemarijn. Van nature is het een vaste plant en als de winters in uw omgeving warm zijn, kunnen de struiken overwinteren. Het enige is dat de schuilplaats nog steeds zal helpen om de meeste landingen te behouden. In koudere streken wordt rozemarijn gewoonlijk als eenjarige gekweekt, waarbij jaarlijks zaden worden gezaaid. Er is echter nog een andere optie – om in potten te planten en ermee in de tuin te graven. Voor de winter moeten de potten naar een koele kamer worden gebracht, maar volgend voorjaar zijn er geen zaailingen nodig..

Rozemarijn groeiende video’s

Adblock
detector