Hoe manifesteert de ziekte van de hete zomer zich en hoe wordt deze behandeld - alternariose van aardappelen?

Vertel me hoe ik aardappelalternaria moet behandelen? Laatst was ik mijn knollen aan het sorteren, in de herfst klaargemaakt voor opplant, en veel afgekeurd. Voordat ik ze opsloeg, onderzocht ik ze, alle aardappelen waren gezond en schoon. En nu ongeveer een derde van de knollen met een soort vlekken, wanneer ze worden gesneden – op deze plaatsen is het vlees zwart. Lijkt op Alternaria, wat vinden jullie? Hoe deze ziekte nauwkeurig te identificeren en hoe het resterende materiaal te verwerken? Ik zou niet willen dat de ziekte planten aantast. En dus was er heel weinig eierstok onder de struiken, waarschijnlijk ook hiervan.

Alternaria aardappel Koele regen na een warme zomerdag brengt verlichting. Maar als de regen wordt afgewisseld met hitte, kan dit een probleem zijn voor tuinders. In dergelijke omstandigheden manifesteert zich een gevaarlijke ziekte en begint zich actief te ontwikkelen – aardappelalternaria. Het tast de bladeren aan en ontneemt planten voedingsstoffen, wat de opbrengst met meer dan 50% kan verminderen. Zieke struiken vormen minder knollen of groeien onderontwikkeld. Maar dat is niet alles – het mycelium overwintert goed in de aangetaste knollen. En tijdens de hele opslagperiode blijft het ze vernietigen. Aardappelen worden slecht bewaard, bederven en degene die nog tot de lente kan blijven, wordt een bron van infectie voor nieuwe aanplant. Daarom is het belangrijk om de ziekte tijdig te signaleren en actie te ondernemen..

Aardappelalternaria – tekenen van de ziekte en stadia van ontwikkeling

aardappelbladeren aangetast door Alternaria Bronnen van schimmelziekten zijn mycelium en conidia. Ze blijven zowel in de bodem als in plantenresten en knollen. Gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van schimmels – warm weer, afgewisseld met hevige regenval, evenals nachtdauw.

Alternaria is het meest uitgesproken op lichte en stenige gronden. Kwetsbaarder voor ziekten en planten die geen kalium hebben.

alternaria op knollen

Symptomen van Alternaria:

  1. Bij nat weer verschijnen er vlekken op jonge planten. Ze zijn willekeurig gelokaliseerd, droog, donker, met een ongelijk concentrisch oppervlak.
  2. Na 4-5 dagen drogen de overgroeide plekken uit, verkruimelen en vormen conidia.
  3. Geleidelijk zwaar aangetaste bladeren worden geel.
  4. Planten binden weinig knollen, en degenen die dat wel zijn, worden aangetast door de schimmel. Er vormen zich geïmponeerde donkere vlekken op hun oppervlak. De weefsels op deze plaatsen worden hard, bijna zwart en rotten, alsof ze aangetast zijn door droogrot..

Hoe alternaria te behandelen?

fungicide ridomil goudAls planten aangetast zijn door schimmel, moet u de behandeling starten bij het eerste teken, zodra u droge plekken vindt. Spuit hiervoor de aardappelbedden in met het fungicide Ridomil Gold of Revus. Meestal kan de ziekte na de tweede behandeling worden gestopt..

Maar vergeet niet dat knollen het meest reageren op de schimmel. Sorteer daarom, voordat u ze voor opslag opslaat, uw gewas zorgvuldig om de aangetaste aardappelen te selecteren. Het is het beste om te zien of je daarvoor de groenten twee weken lang op een temperatuur van niet lager dan 14 ° C verhit. Sorteer dezelfde aardappelen voordat ze naar de kelder worden gestuurd voor opslag, behandel met de voorbereiding Maxim. Spuit de knollen met hetzelfde fungicide in het voorjaar, voor het planten.

Houd rekening met de vruchtwisseling om het verschijnen van Alternaria te voorkomen. Plant geen aardappelen na andere nachtschadegewassen. Probeer een vlak gebied te kiezen waar het vocht niet zal stagneren. Gebruik alleen gezond plantmateriaal en bij voorkeur rassen die resistent zijn tegen Alternaria.

Vijand van aardappelen en tomaten – Alternaria

Adblock
detector