Hoe lavendel uit zaden te kweken: de geheimen van ontkieming en subtiliteiten van zaaien

Vertel ons hoe je lavendel uit zaden kunt laten groeien. Ik kreeg een zeer interessante variëteit met een mooie kleur. In de winkel zei de verkoper dat de zaden in de koelkast moeten worden bewaard, anders zullen ze niet ontkiemen. Ik heb eerder zaailingen van kamerbloemen geplant, maar ik heb deze methode niet gebruikt – alles ontsproten vanzelf. Hoe zaden op de juiste manier te bereiden??

hoe lavendel uit zaden te laten groeien Lila lavendelvelden lijken van verre op een enorme wolk. Deze delicate groenblijvende struik is gemakkelijk te kweken in uw zomerhuisje. Ronde struiken met heldere bloeiwijzen-aartjes voelen goed aan, zelfs in een pot op de vensterbank. Om ze te kopen, kopen veel kwekers kant-en-klare jonge planten in de winkel of wisselen ze stekken uit. Als u echter een zeldzame variëteit wilt hebben en de buren niet wilt herhalen, is het heel goed mogelijk om lavendel uit zaden te halen. Het is geen probleem om zaden te kopen – er zijn er nogal wat, maar het is ook belangrijk om te weten hoe je lavendel uit zaden kunt kweken..

Zaadvoortplanting voor veel beginnende tuinders eindigt vaak in een mislukking. Zaden ontkiemen simpelweg niet of ontkiemen in kleine hoeveelheden. Het punt is dat het niet genoeg is om ze alleen te laten weken en te zaaien. Lavendel, hoewel het zijn kiemkracht tot 5 jaar behoudt, ontkiemen de zaden alleen onder de voorwaarde van hun voorlopige gelaagdheid. Hoe je dit doet, vertellen we je vandaag.

De subtiliteiten van het voorbereiden van zaden om te zaaien

zaad stratificatie

Lavendelzaden moeten, net als andere gewassen, eerst worden verwerkt voordat ze worden gezaaid. Het bestaat uit een lange (en dit is het sleutelwoord) afkoelprocedure. Om dit te doen, moeten ze minimaal 1,5 maand voor het zaaien in de koelkast worden geplaatst, maar niet in de vriezer. De zaden kunnen het beste worden gemengd met zand in een bak met deksel of in een zak met ritssluiting. Het bepalen van de datum van de procedure is eenvoudig. Als het planten voor zaailingen eind februari is gepland, moeten de zaden al medio december voor stratificatie worden geplaatst..

Deze procedure kan worden vermeden door in de herfst zaden in de volle grond te zaaien. Zo koelen ze natuurlijk in de winter..

Hoe lavendel uit zaden te laten groeien: manieren

Zoals al duidelijk is geworden, kun je op twee manieren aan mooie planten komen:

  1. Zaaien in de volle grond. Zaden worden in mei of eind oktober op het tuinbed gezaaid..zaaien in de bedden
  2. Door het kweken van zaailingen. In dit geval begint het zaaien half februari met brede containers. Zaden moeten zelden worden aangelegd, zodat de planten een plek hebben om krachtige wortels te laten groeien.zaailing lavendel

In beide gevallen zal in zaad gekweekte lavendel pas in het tweede levensjaar bloeien. Maar het is beter om het niet volledig te laten bloeien en de bloeiwijzen af ​​te snijden nadat de eerste bloemen bloeien. Ze doen ook het volgende bloeiseizoen, maar wachten nu al op meer dan de helft van de bloeiwijzen om te openen. Hierdoor worden de planten robuuster. In de jaren daarna kun je lavendel al vrijheid geven zonder de knoppen aan te raken..

Methoden voor stratificatie van lavendelzaden voor het zaaien – video

Adblock
detector