Hoe lariks zich voortplant: twee manieren om een ​​nieuwe boom te krijgen – wiresummit.org

Hoe plant lariks zich voort? De buren in het landhuis hebben gewoon een prachtige boom, ik werd er gewoon ziek van. Vorig jaar heb ik de eigenaren benaderd en gevraagd om een ​​stek. Ze gaven er verschillende, ik plantte ze, maar geen enkele overleefde. Of ik heb iets verkeerd gedaan, of deze methode is niet geschikt voor lariks. Hoe kun je het dan krijgen? Wij verkopen dergelijke gewassen niet, maar willen dat wel graag.

hoe lariks zich voortplant? Onder coniferen neemt lariks een speciale plaats in. Qua uiterlijk valt het niet op tussen zijn familieleden en is het een lust voor het oog met weelderige groene naalden. Maar er is één waarschuwing: ze brokkelen af ​​voor de winter. Het blijkt dus dat naaldlariks een bladverliezende cultuur is. Maar het heeft nog andere voordelen: de boom kan groeien waar anderen niet overleven. Vochtige en zure bodems zijn niet bang voor haar, en sommige soorten voelen zich zelfs goed in halfschaduw. De boom is niet bang voor tocht, vorst en plotselinge temperatuurschommelingen. Het wordt zelden ziek, terwijl de jaarlijkse groei 1 m kan bereiken. Deze pretentieloze cultuur heeft echter nog steeds enkele nuances van cultivatie en deze hebben betrekking op reproductie. In tegenstelling tot de meeste coniferen reageert lariks niet goed op stekken, maar het is goed geplant met zaden. Als u de fijne kneepjes van de manier waarop lariks zich voortplant, kent, kunt u vervelende fouten voorkomen en een goed resultaat behalen..

Lariks kan dus alleen op twee manieren worden vermeerderd:

  • zaaien voor zaailingen;
  • door de gelaagdheid te rooten.

Laten we elke methode nader bekijken.

Wat betreft enten, deze methode wordt bijna nooit toegepast op lariks vanwege de ineffectiviteit. Stekken zijn uiterst terughoudend en schieten zelden wortel, dus het heeft geen zin om ermee te knoeien. Het zal veel effectiever zijn om zaden te zaaien of in lagen te graven.

De subtiliteiten van het kweken van lariks uit zaden

zaad lariks Het enige voorbehoud bij zaadvermeerdering is dat de zaden veel essentiële oliën bevatten. Daarom zijn ze moeilijk thuis te ontkiemen. Maar dit proces kan worden vergemakkelijkt door ze te stratificeren. Om dit te doen, worden in de herfst kegels verzameld, worden zaden eruit gehaald en in containers met nat zand geplant..

Gewassen moeten tot het voorjaar op een koele plaats worden bewaard. Het kan een koelkast zijn of een gesloten loggia, waar het niet erg koud is..

Met de komst van de lente worden de gewassen overgedragen aan warmte en bedekt met folie. Ze zouden binnen een maand moeten ontkiemen. Daarna wordt de schuilplaats verwijderd. Overwoekerde planten duiken. In de zomer kunnen larikszaailingen naar de tuin worden gebracht, maar in de herfst moeten ze binnenshuis worden genomen. Jonge zaailingen worden op de leeftijd van 2 jaar in de volle grond getransplanteerd.

Hoe lariks zich voortplant door gelaagdheid?

lariks gelaagdheidDeze methode wordt gebruikt voor dwerg- en kruipende variëteiten waarbij de onderste takken dicht bij de grond groeien. In natuurlijke omstandigheden planten ze zich zo voort.. Het resultaat is goed als alles correct is gedaan, namelijk:

  • er wordt een tak gekozen die zo laag mogelijk groeit;
  • buigt naar de grond;
  • gemaakt;
  • hagelslag.

Na ongeveer 4 maanden vormen de stekken hun eigen wortelstelsel. Maar hij moet nog de eerste winter samen met de ouderboom overleven. En al volgend seizoen is het mogelijk om een ​​jonge plant voorzichtig af te snijden en naar een vaste plaats te transplanteren..

Video over de vermeerdering van larikszaden