Hoe gloxinia met een blad te verspreiden? – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

Ik heb lang van gloxinia gedroomd en nu smeekte ik een vriend om twee stekken. Ik wil ze echt gebruiken, en ik ben bang om iets verkeerd te doen – ik heb gelezen dat de bijsluiter niet goed wortel schiet. Vertel me hoe je gloxinia kunt vermeerderen met een blad?

Gloxinia is een knolachtige vaste plant met vlezige bladeren bedekt met stapel. De plant is vooral mooi tijdens de bloei – de hele struik is bedekt met grote bekervormige bloeiwijzen. Thuis, voor de reproductie van gloxinia, worden meestal jonge bladeren gebruikt, die in overvloed beschikbaar zijn..

Selectie en voorbereiding van de stekken

gloxinia

Het is beter om gloxinia met een blad te vermeerderen in de late zomer – vroege herfst. Om dit te doen, worden sterke gezonde bladeren gesneden van een volwassen plant waarop zich actief knoppen vormen. Gebruik een scherp mes of mes om de bladsteel af te snijden, zodat er slechts 2 cm van zijn lengte overblijft. Het is onmogelijk om met je handen af ​​te breken, om de zachte weefsels niet te beschadigen, omdat dit bladbederf kan veroorzaken.

fragment van een blad

Met een blad kun je op twee manieren een nieuwe plant krijgen:

  • een heel blad van klein formaat rooten;
  • wortelende fragmenten van een groot blad.

De bladsteel moet veerkrachtig zijn, als hij vastzit, moet je hem in een glas water zetten.

Ervaren kwekers adviseren voor het planten om het blad te behandelen met een oplossing van witheid (11 delen lauw water – 1 deel bleekwater), spoel het vervolgens af met schoon water en droog het. De verblijftijd in de oplossing mag niet langer zijn dan twee minuten. Dit zal helpen voorkomen dat de stekken gaan rotten tijdens het wortelproces..

De voorbereide stengel moet worden geroot, je kunt dit doen:

  • in een glas water;
  • in de grond.

Een blad in water wroeten

stengel in water

Giet wat gekookt water in een plastic wegwerpbeker nadat deze is afgekoeld. Het water mag niet hoger zijn dan 1 cm – deze hoeveelheid is voldoende om het blad te voeden. Leg het blad voorzichtig neer. Zodat het niet buigt of breekt, ondersteun het met een stuk schuim.

Plaats het glas met het handvat in een plastic zak en plaats het op een warme plaats uit direct zonlicht. Open de zak om de twee dagen een paar minuten om te luchten. Tegen het einde van de derde week zullen de wortels verschijnen en zal het mogelijk zijn om de bewortelde stek te planten.

gewortelde bladeren

Wortelen van de stekken in de grond

Vul het glas in plaats van water onmiddellijk met voedzame grond en plant een blad voor verdere beworteling. De grond moet los en voedzaam worden gekozen, of koop een speciaal substraat voor gloxinia.

Leg drainage op de bodem van het glas en maak gaten aan de onderkant om overtollig water af te voeren.

stengel in de grond

Verdiep bij het planten de bladsteel met niet meer dan 10 mm, terwijl u de grond eromheen niet hard aandrukt om deze niet te beschadigen. Net als bij de vorige methode, bedek het glas met folie om broeikasomstandigheden te creëren en het periodiek te luchten..

Na ongeveer een maand verschijnen jonge struiken, waarna de film kan worden verwijderd. Over nog een maand of twee zal de bladsteel nieuwe baby’s geven en zal deze geleidelijk uitdrogen. Soms blijft het oude blad groen ondanks de aanwezigheid van jonge planten. Het kan worden afgesneden met een scherp mes – het heeft zijn functie al vervuld en is in de toekomst niet meer nodig.

kinderen

Als er drie maanden na het planten van het blad geen nieuwe kinderen zijn verschenen, maar het blad zelf niet is verdwenen, moet u het niet weggooien. Misschien kwamen de jonge knollen na het rooten in een rustperiode. In dit geval moet de watergift worden beperkt en moet het glas op een donkere, koele plaats worden geplaatst om te rusten..

Reproductie van gloxinia-blad – video