Hoe en wanneer berberis vermeerderen door stekken?

Ik heb er lang van gedroomd om een ​​berberishaag te planten. Een buurvrouw beloofde in de zomer stekken van haar struiken te geven. Vertel me hoe je berberis kunt vermeerderen door stekken en wanneer is het beter om het te doen – in de zomer of de herfst?

Onlangs is de teelt van berberis een steeds populairdere activiteit geworden onder tuinders. Deze prachtige struik siert niet alleen het perceel in de vorm van een haag, maar komt ook goed van pas voor huisvrouwen in de keuken voor gestoofd fruit en jam. Met slechts één struik op de site, kun je al snel een hele straat met berberis planten.

Een van de meest effectieve manieren om berberis te vermeerderen is stekken. Er is niets ingewikkelds in dit proces, maar degenen die voor de eerste keer stekken doen, moeten enkele nuances kennen van het vermeerderen van berberis door stekken.

berberis stekken

Afhankelijk van de tijd van het jaar en de leeftijd van de gesneden scheuten, kan de struik op twee manieren worden vermeerderd:

  • met behulp van verhoute stekken – in de herfst;
  • jonge twijgen – in het voorjaar (zomer).

Herfst stekken

houtachtige stekken

Het snijden van stekken moet in de late herfst worden gestart. Kies hiervoor verhoute tweejarige scheuten zonder tekenen van ziekte van de berberis en snij ze af met een scherp mes. De lengte van het handvat moet minimaal 20 cm . zijn.

Stekken moeten worden gesneden voor het begin van de vorst.

Vervolgens moet je een ondiepe greppel in de tuin graven en de afgesneden takken erin wortelen, en niet te vergeten de beschutting tegen de vorst. Met de komst van de lente moeten de stekken worden getransplanteerd..

Sommige tuinders plaatsen de stekken na het snijden in de kelder voor de winter, ondergedompeld in nat zand en in de lente transplanteren ze ze naar een vaste plaats..

Lente stekken

groene stekken

In het late voorjaar, en beter aan het begin van de zomer, wanneer jonge, groene twijgen elastisch worden, maar nog niet verhout, kunnen ze worden gebruikt om nieuwe planten te verkrijgen.

Groene stekken wortelen beter dan 2-jarige scheuten.

De afgesneden takken moeten goed worden voorbereid:

  • knip het middelste deel van de shoot uit voor het snijden;
  • maak de bovenste snede recht en de onderste schuin;
  • laat minimaal 2-3 knoppen op het handvat;
  • snij de onderste bladeren en de bovenste doormidden.

Voor verdere beworteling plant u de voorbereide stekken in containers gevuld met een mengsel van drie delen zand en een deel turf. Land onder een hoek en laat slechts één knop boven de grond.

plantschema voor stekken

Sommige soorten berberis, zoals monet of Canadese, zijn erg moeilijk te rooten, dus hun stekken moeten vooraf worden geweekt in een oplossing van groeiregulatoren (wortel, auxine).

Containers met geplante stekken moeten worden bewaard in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid en een luchttemperatuur van minimaal 20 graden. De meest geschikte plaats is een kas.

Gewortelde scheuten moeten in de lente of herfst na een jaar (of beter, twee) vanaf het moment van snijden naar een vaste plaats worden getransplanteerd. Dergelijke gekweekte planten zullen sterker zijn en gemakkelijker om de transplantatie over te dragen..

Berberisfamilie – planten, verzorgen en reproduceren – video

Adblock
detector