Vertel ons hoe je een druivenstruik uit een zaadje kunt laten groeien? Ik hou van experimenteren en deze keer besloot ik om druivenpitten te planten – gewoon kennissen trakteerden me op een zeer smakelijke tafelvariëteit. Misschien kan ik wat zaailingen kopen. Is het in principe mogelijk??

hoe een druivenstruik uit een zaadje te laten groeien Onder wijnboeren is de meest populaire manier om een ​​cultuur te planten en te vermeerderen het verwerven en planten van kant-en-klare zaailingen of stekken. Deze methode heeft zijn voordelen, omdat de planten al snel hun eerste oogst geven en ze gemakkelijker te verzorgen zijn. Tegelijkertijd vergeten degenen die graag experimenteren een dergelijke kweekmethode als zaad niet. Waarom niet? De zaden in de bessen zijn immers groot en hebben een goede ontkieming. Al een paar weken na het planten zie je de eerste scheuten en de kameromstandigheden zijn alleen gunstig voor de zaailingen. In de warmte ontwikkelen zaailingen zich snel en met voldoende licht kun je een zaailing krijgen die bijna net zo goed is als een plant uit een kwekerij. Als je tot een dergelijk experiment hebt besloten, is het de moeite waard om enkele subtiliteiten te leren van het kweken van een druivenstruik uit een zaadje. Met inachtneming van eenvoudige maar noodzakelijke regels, zal een thuiszaailing stoutmoedig een winkelzaailing vervangen.

Houd er echter rekening mee dat druiven die uit het zaad zijn gekweekt niet eerder dan in 4 jaar zullen genieten van de eerste bessen. Bovendien zal de oogst slecht en zuur zijn in vergelijking met variëteiten die op vegetatieve wijze zijn verkregen. Maar het is een ideaal materiaal voor onderstammen of het kweken van een nieuw type cultuur..

Zaden voorbereiden om te planten

voorbereiding van zaden Om een ​​sterke zaailing te krijgen, moet je zaden selecteren van volledig rijpe bessen. Ze mogen geen tekenen van ziekte vertonen. Daarna moeten ze goed worden gespoeld en opnieuw worden gesorteerd, waarbij alleen de grootste worden geselecteerd, met een bruinachtige tint..

Omdat de zaden bedekt zijn met een dichte schil, zal stratificatie de spruit helpen doorbreken en de kieming versnellen. Hiervoor worden de zaden in een vochtige doek gewikkeld en in de koelkast geplaatst. Het is noodzakelijk om ze daar minstens 1,5 of zelfs alle 2 maanden te weerstaan. Elk decennium moet je de botten in schoon water spoelen om schimmel te voorkomen..

Wanneer de schaal bedekt is met scheuren, is het tijd om de gelaagdheid te beëindigen en door te gaan met ontkiemen. De zaden worden een paar dagen in een vochtige doek op een warme plaats bewaard. Nadat de spruiten verschijnen, worden ze geplant.gekiemde botten

Hoe een druivenstruik uit een zaadje te laten groeien: plantkenmerken

Gekiemde zaden worden onmiddellijk geplant in aparte containers gevuld met voedingsbodem. Het is gemakkelijk om het thuis te bereiden door in gelijke delen te mengen:

  • land uit de tuin;
  • zand;
  • humus.

Maak in het midden van de pot een ondiep gat, plaats een bot en bestrooi licht met aarde. Aanplantingen moeten worden afgedekt met folie en op de zuidelijke vensterbank worden geplaatst. Wanneer er scheuten verschijnen, kan de schuilplaats worden verwijderd..zaailing van druiven

Zorgen voor druivenzaailingen is eenvoudig en is als volgt:

  1. Matig water geven (jonge planten zijn erg gevoelig voor droogte en vochtstagnatie).
  2. Losmaken (na elke watergift).
  3. Stikstof- en fosforbemesting (tot 3 keer per maand met een gelijke pauze).

Druiven uit zaden kunnen dit seizoen (aan het begin van de zomer) in de volle grond worden geplant. Om ervoor te zorgen dat de planten tegen die tijd voldoende tijd hebben om te groeien en sterker te worden, moet in december worden begonnen met stratificatie. Er is nog een optie. Dit is om de druiven in huis te laten door ze simpelweg in een grotere pot te planten. Maar vroeg of laat zal hij toch op straat moeten worden afgezet. Dit wordt meestal gedaan wanneer de hoogte van de struik 2 m begint te overschrijden..

Video over zaadteelt van druiven in de tuin