Hoe een artisjok te koken - eenvoudige recepten

Vertel me hoe je een artisjok kookt? Het verscheen onlangs in onze regio: er werd een nieuwe supermarkt geopend, waar ze verschillende exotische groenten – fruit begonnen te verkopen. Nadat ik naar een prachtig uitzicht had gekeken, besloot ik het zelf te proberen, maar de eerste ervaring was niet succesvol. Ofwel waren de groenten al oud, ofwel heb ik ze verkeerd gekookt. Over het algemeen weigerde zelfs mijn man harde en bittere hoofden te eten, en hij houdt van alles wat pittig is bij ons.

hoe kook je een artisjok? Je hebt vast wel een keer in een winkel of op de markt interessante ronde hoofden ontdekt die bedekt zijn met bloemblaadjes, zoals schubben. Dit is de artisjok, de favoriete groente onder Italianen. Het is nog niet erg populair bij ons, omdat velen gewoon niet weten hoe ze een artisjok moeten koken. Het draait allemaal om de bijzondere structuur van het eetbare deel van de plant, dat verborgen zit onder de oneetbare ruwe bladeren. Zelfs in de artisjok zit een “vangst” – een klein maar moeilijk deel dat moet worden gesneden. Om het gerecht te laten slagen, is het niet alleen belangrijk om een ​​kwaliteitsproduct te kiezen, maar ook om de koppen op de juiste manier schoon te maken. Wat is dit wonder van de natuur en hoe kom je tot zijn gezonde en lekkere kern?

Geheimen van het kiezen en lezen van artisjokken

hoe schil je een artisjok? Artisjokbloeiwijzen worden gegeten, en alleen ongeopende. Ze zien eruit als kegels met bloembladen – schubben, afhankelijk van de variëteit, kunnen ze groen of paars zijn. De bovenste bloembladen hebben een ruwe textuur, met een onaangename bitterheid – ze moeten worden verwijderd. Maar onder hen zijn sappige dikke bladeren en het meest waardevolle is een vlezige bak. Bovendien heeft het in het midden ook een oneetbaar deel dat moet worden verwijderd. Het lijkt op een bos stekelig hooi. Het is beter om jong fruit te kopen, zwaar en dicht, en ze niet langer dan een week in de koelkast in een zak te bewaren, anders wordt de artisjok donkerder.

Om het gerecht te laten slagen, is het belangrijk om de bloeiwijzen goed schoon te maken:

  1. Verwijder eerst de taaie bovenste bladeren.
  2. Snijd de bovenkant van de bloeiwijze af.
  3. Knip de stengel zo dicht mogelijk bij de bloem af.
  4. Verdeel het fruit doormidden en snijd een van weerhaken voorzien, hard deel in de bak. Kan intact worden gelaten, maar reinigt de binnenkant na het koken.

Tijdens het schoonmaken moeten alle secties onmiddellijk worden gesmeerd met citroensap – ze worden snel donker. De stengel kan ook gekookt worden. Van binnen is het dicht en sappig, je hoeft alleen de bovenste schil te pellen.

Vergeet niet dat wanneer u de artisjok snijdt, deze sap afscheidt dat in de huid eet. Gebruik handschoenen om te voorkomen dat uw handen worden geverfd. En als het schilderen niet mogelijk was, veeg dan je handen na de keuken af ​​met citroensap of azijn. Ze zullen helpen om donkere vlekken te verwijderen..

Hoe een artisjok te koken – eenvoudige maar heerlijke recepten voor exotische groenten

Artisjok bloeiwijzen zijn niet alleen lekker, maar ook erg gezond en bevredigend. Door hun hoge vezelgehalte laten ze lang een vol gevoel achter. Bovendien verbeteren gerechten met de toevoeging van artisjok het spijsverteringsproces, verlagen ze het cholesterolgehalte en wekken ze de eetlust op. De lekkerste artisjok wordt gebakken of in salades, mits goed gekookt.

Artisjok gebakken met groenten

gebakken artisjokWas, maar maak de koppen nog niet schoon, snij voorlopig alleen de steel af. Bak ze in de oven tot ze donkerbruin zijn (ongeveer 45 minuten). Doe de wortelen en uien in een koekenpan tot ze zacht zijn. Schil intussen de bovenste bladeren van de gebakken artisjok en snijd de harde kern eruit. Leg de gestoofde groenten op een bakplaat, en de artisjok erop en bruin in de oven (5-40 minuten). Maak de saus apart: meng olijfolie met citroensap, zout een beetje. Besprenkel de bereide artisjok met groenten en serveer.

Artisjoksalade

artisjok saladeEen pittige salade zal dienen als een uitstekend bijgerecht voor aardappelpuree of een onafhankelijk licht gerecht voor een snack. Om dit te doen, snijdt u 8 vruchten in 4 stukken, verwijdert u de bovenste bloembladen en snijdt u het midden eruit. Kook de bloeiwijzen in water met toevoeging van het sap van een halve citroen (ongeveer 20 minuten).

Maak de dressing apart klaar: haal de knoflookbol door de knoflook, voeg gehakte peterselie toe. Giet 5 eetl. ik. olijfolie en sap van de tweede helft van de citroen. Klop goed om de saus in te dikken.

Doe de afgewerkte artisjok in een slakom, bestrooi met sesamzaad, zaden (zonnebloem- of pompoenpitten) en giet de saus erover.

Gekookte artisjok gevuld met peterselie en knoflook – video

Adblock
detector