Hoe drainage op een site te maken – drie modellen van een waterafvoersysteem – wiresummit.org

Vertel me hoe je drainage op de site kunt maken? Na de regen staan ​​er lange tijd plassen op het erf, blijkbaar omdat de aarde kleiachtig is. Bovendien merkte ik dit jaar dat de muren in de garage nat zijn na de winter..

hoe drainage op de site te maken? Drainagesystemen zijn een onmisbaar onderdeel van de verbetering van een woonwijk, of het nu een zomerhuisje of een permanente verblijfplaats is. Het feit dat ze nodig zijn, wordt meestal al “post factum” herinnerd, wanneer men te maken heeft met de gevolgen van langdurige regenbuien. Natte muren, uitgewassen bedden, plassen in het midden van de tuin, die op geen enkele manier weg willen … Dit alles kan worden vermeden als u weet hoe u de site moet legen en tijdig met het werk begint.

Wanneer is drainage nodig?

wanneer drainage nodig is U moet nadenken over het maken van drainagestructuren als:

 • kleigrond op de site (water verlaat lang en stagneert);
 • het grondwater bevindt zich op een diepte van minder dan 1 m;
 • de geplande gebouwen zullen een ondergrondse fundering hebben (deze kan tijdens een seizoensstijging door grondwater worden weggespoeld);
 • een aanzienlijk deel van de site is bedekt met straatstenen, asfalt of beton;
 • er is een groot gazon of meerdere die zijn uitgerust met automatische irrigatie;
 • muren van een huis of andere gebouwen zijn na de winter vochtig, bedekt met schimmel en in de kelder of kelder staat vaak water.

Laaggelegen en hellende locaties hebben ook drainage nodig. Het voorkomt overstroming van de tuin en uitspoeling van de vruchtbare grondlaag. Vlak terrein is geen uitzondering: zonder drainage zal het water diep de diepte in gaan. De aanwezigheid ervan is vooral belangrijk als er hekken zijn in de vorm van een hek met een strookfundering rond de omtrek van de site.

Drainage kan oppervlakkig, gesloten (diep) of opvullend zijn.

Een site leegmaken – eenvoudig oppervlaktemodel

open afvoerOppervlakte- of open drainage wordt meestal gebruikt om de effecten van neerslag op tijd te elimineren. Het is een speciaal gegraven ondiepe individuele sloten of een netwerk daarvan. Ze worden gegraven op plaatsen waar vocht zich ophoopt en moeten naar het lagere deel van de site aflopen. De bodem en wanden van de afvoerput zijn goed verdicht. Als het regent, stroomt het water door de sloot.

Oppervlakteafvoer wordt vaak gecombineerd met regenwater. Deze laatste kan worden uitgerust met een van de soorten watercollectoren:

 1. Punt. Ze worden op bepaalde plaatsen geplaatst (onder de goot, bij straatkranen).
 2. Lineair. Dit zijn trays die zich op een groot oppervlak bevinden, maar met een lichte helling, en met elkaar worden gecombineerd.

Kenmerken van de opstelling van een gesloten drainagesysteem

gesloten afvoerGesloten of diepe drainage zorgt voor de aanleg van een volledige pijpleiding van ondergrondse leidingen. Deze methode wordt vaak gebruikt in gebieden om het gebied af te voeren omdat drainage niet zichtbaar is..

Voor diepe drainage:

 • graaf langs de omtrek en het gebied van de site greppels met een diepte van minimaal 30 cm en een helling van 2 cm per meter;
 • combineer ze tot één systeem met een aansluiting op het waterafvoerpunt;
 • graaf op het laagste punt een afvoerput, waar het water zal weglopen;
 • installeer een reservoir om water op te vangen;
 • vul de bodem van de greppels met fijn grind;
 • leg geofabric op het grind zodat het op de muren gaat;
 • giet er een laag grote steenslag op;
 • pijpen leggen op steenslag;
 • installeer inspectieputten op plaatsen met bochten;
 • vul pijpen met medium grind;
 • afdekken met geotextiel en zand erover strooien met een laag tot 15 cm.

Indien nodig wordt de resterende greppelruimte bedekt met aarde om deze gelijk te maken met het grondoppervlak.

Aanvuldrainagesysteem

opvuldrainageDit is een goedkopere optie voor diepe drainage, maar zonder het gebruik van leidingen. Het doel is om het gebied na hevige regenval af te voeren en het water eruit af te voeren. In de beginfase is het constructieprincipe vergelijkbaar met gesloten drainage. Ook worden sloten met een diepte van ongeveer 35 cm schuin langs het terrein gegraven (tot 3 cm per strekkende meter) Alleen in plaats van leidingen worden deze gevuld met vervangbare grond. Ze zijn materiaal met hoge filtratie-eigenschappen – steenslag, grind.

Om ervoor te zorgen dat de opvulsleuven langer meegaan, zijn hun bodem en wanden gebetonneerd.

De zijgeulen moeten samenkomen met de hoofdgreppel en zij moet op haar beurt naar de waterinlaat worden gebracht. Deze laatste moet zich op het laagste punt van de site bevinden. De bodem van de sloten is bedekt met geotextiel en pas daarna gevuld met puin.

Video over het maken van een gesloten drainagesysteem om de site af te voeren