Hoe bosbessen op de site te kweken - de subtiliteiten van planten en verzorgen

Vertel ons hoe je bosbessen kunt telen op de site? We hebben zaailingen besteld in de kwekerij, we zijn van plan een struik te kweken voor de verkoop. Er is een vrij stuk land in de tuin bij de datsja, de plaats is licht en gezellig. Hoe correct te planten, moet je bemesten en hoe zorg je voor bosbessen??

hoe bosbessen op de site te kweken Veel tuinders dromen van het planten van bosbessen, maar niet iedereen durft het te doen. Dezelfde zomerbewoners die hun eigen zaailingen hebben gekregen, hebben vaak problemen. De struiken schieten wortel, maar na verloop van tijd beginnen ze te verdwijnen. Deze bes stelt namelijk veel eisen aan de samenstelling van de bodem en voeding, maar niet alle meststoffen zijn er even goed voor. Daarom is het de moeite waard om, voordat u een nuttige vaste plant plant, te leren hoe u bosbessen op de site kunt laten groeien.

Vereisten voor bodem en plantplaats

plaats voor bosbessen Om blauwgrijze bessen te laten groeien, moet je de helderste plek in de tuin innemen, zonder tocht. Bosbessen houden van warmte en zonneschijn – het is in deze omstandigheden dat een goede oogst kan worden verwacht. In een schaduwrijke hoek zullen de struiken groeien, maar de hoeveelheid eierstok zal afnemen. Bovendien zal de ontwikkeling van de scheuten zelf vertragen. Hierdoor krijgt de bast geen tijd om uit te harden en in de winter bevriezen ze hoogstens of helemaal.

Laaglanden zijn categorisch ongeschikt voor bosbessen – er is een hoge luchtvochtigheid. De wortels van de struik gaan rotten en verdwijnen.

Even belangrijk is dat de grond op de locatie voldoet aan de eisen van de plant. Bosbessen groeien en dragen alleen op zure en lichte grond. De beste optie is of het veenmoerassen of zandgrond is. Als de grond niet aan deze voorwaarden voldoet, moet u extra voorzichtig zijn en de nodige structuur creëren door aan de bedden toe te voegen:

 • verrotte bladeren;
 • hoogveen;
 • blaffen;
 • zaagsel.

Op zware leemgronden in het plantgat moet ook een goede drainage worden gedaan..

Aanbevelingen voor het planten van blauwe bessen

bosbessen plantenOm snel de eerste oogst te krijgen, is het beter om reeds gekweekte zaailingen te gebruiken voor het planten. Het is raadzaam om struiken te kopen op de leeftijd van 2-3 jaar. Ze kunnen in het voorjaar of het vroege najaar worden geplant.. Het beplantingsschema is afhankelijk van het plantenras.:

 • laagblijvende bosbessen kunnen worden geplant, met een afstand van 70 cm tussen de struiken;
 • voor hoge variëteiten moet je minimaal 90 cm . terugtrekken.

De diepte van het plantgat is gemiddeld 50 cm.Als de grond van tevoren is voorbereid, mag er voor het planten geen kunstmest in het plantgat worden gedaan. Het is voldoende om een ​​​​beetje turf op de bodem te gieten. De zaailing zelf moet 5-6 cm hoger worden begraven dan voorheen. De stamcirkel moet worden gemulleerd.

Hoe bosbessen op de site te kweken – de subtiliteiten van zorg

bosbessen verzorgingAls het planten volgens alle regels is uitgevoerd, zullen bosbessen in de toekomst niet veel problemen veroorzaken.. De zorg voor haar moet regelmatig zijn, maar zonder fanatisme, vooral in sommige zaken:

 1. De struiken water geven moet met mate worden gedaan, niet overstromen, om geen bederf te veroorzaken. In de zomer is het voldoende om dit twee keer per week te doen, maar overvloedig. In de hitte kun je de kroon periodiek spuiten.
 2. Er moet te allen tijde mulch onder de planten zijn. Het helpt vocht vast te houden en remt de groei van onkruid..
 3. Het is beter om onkruid dat zich een weg heeft gebaand door de mulch met de hand te verwijderen. Bosbessen hebben ondiepe wortels en kunnen beschadigd raken met een schoffel.
 4. Tijdens het seizoen moeten ten minste 3 verbanden worden uitgevoerd met minerale complexen. De eerste keer dat bemesting wordt toegepast in het vroege voorjaar, de tweede – wanneer de struiken bloeien, en de derde – na het zetten van fruit. Tegelijkertijd moet organische stof worden opgegeven. Veel bosbessenrassen kunnen er niet tegen..
 5. Om de zuurgraad van de grond van de lente tot het midden van de herfst te behouden, moet u de planten 2 keer per maand water geven door citroenzuur toe te voegen.
 6. Snoei elk voorjaar struiken, dun ze uit en verwijder zieke takken. Je moet ook dichte jonge groei van de wortels wegsnijden..

Als u de bovenstaande aanbevelingen opvolgt, zal het kweken van bosbessen plezier en een goede oogst brengen. Hij overwintert met succes in ons klimaat en kan al meer dan 50 jaar genieten van een overvloed aan bessen..

Video over het op de juiste manier planten en verzorgen van bosbessen

Adblock
detector