Hoe bergamot binnen en in de tuin te planten – wiresummit.org

Vertel ons hoe je bergamot plant? Ik verzamel exotische planten en kweek ze waar mogelijk. We wonen in het zuiden, de winter is relatief warm, waardoor we er zelfs in geslaagd zijn om de eerste oogst te krijgen van een granaatappel die in de tuin groeit. In huis heb ik een mandarijnboom, die ook al vrucht draagt. Nu zijn er plaatsen om bergamot te kweken, maar ik weet niet waar het beter is om het te planten. Overleeft de plant in de tuin of is het beter om hem in een pot te laten staan??

hoe bergamot te planten Bergamot is niet alleen een ongelooflijk geurige specerij die wordt toegevoegd aan thee en parfums. Het is ook een prachtige sierplant met een groenblijvende kroon en prachtige bloei. Grote bloeiwijzen van witte of paarse kleur met een geurig aroma bloeien van maart tot april. In de herfst rijpen peervormige vruchten met een zuur-bittere smaak aan de takken. Door zijn mooie uitstraling is deze warmteminnende cultuur vaak in onze omgeving te vinden. Hoe je een bergamot plant, hangt af van waar het zal “leven” (in de tuin of in het huis) en welke soort wordt gekweekt. Laten we hier nader op ingaan..

Vermeerderd door bergamotzaden, stekken of het verdelen van de struik.

Lees: Monarda planten en verzorgen in het open veld

Kenmerken van het planten van indoor bergamot

indoor bergamot Bergamot voelt erg goed in kameromstandigheden, terwijl het voor deze doeleinden wordt beschouwd als de beste vertegenwoordiger van citrusvruchten. Het wordt meestal uit zaden gekweekt door ze in een licht voedzaam substraat te planten. Totdat de spruiten verschijnen, wordt de beplanting in een kas gehouden. Dan moet je de sterkste verlaten en na de vorming van een paar echte bladeren, plant je ze in aparte kopjes. Voor jonge planten moet je humus, zand en bladaarde mengen..

Bij het kweken van bergamot door zaad, moet er rekening mee worden gehouden dat de groeisnelheid veel lager zal zijn. Bovendien bloeien en dragen dergelijke planten zelden zonder enting..

Je kunt de vorming van kamerbergamot versnellen door stekken te rooten. In elk geval moet een lichte en warme vensterbank worden toegewezen aan de plant en moet worden gezorgd voor frequent water geven en sproeien. De uitzondering is de winterperiode. Op dit moment moet de struik naar een koele kamer worden verplaatst en moet de watergift worden verminderd. Koel blijven in de winter bevordert de knopvorming.

Hoe bergamot in de tuin te planten??

tuin bergamot monardaVanwege het zuidelijke karakter voelt een verscheidenheid aan bergamot, monarda genaamd, zich het beste in de tuin. Dit zijn hoge wortelstokgrassen tot 1,5 m hoog met rechte vertakte stengels. De langwerpige bladeren met gekartelde randen geven een karakteristieke gewasgeur af. Bloemen geschilderd in witte, rode, roze tinten en hun tinten ruiken ook.

Voor het planten gebruiken ze meestal kant-en-klare zaailingen die bij de kwekerij zijn gekocht. Ze zijn echter niet moeilijk om zelf te kweken. Zaden worden ofwel in een pot gezaaid en in een kamer gekweekt, of direct in de volle grond in een geïmproviseerde kwekerij. Naarmate de zaailingen groeien, moeten ze naar een vaste plaats worden getransplanteerd. Bij groepsbeplanting is het noodzakelijk om minimaal 0,5 m tussen de struiken te laten, omdat ze na verloop van tijd sterk in de breedte groeien.

Voor bergamot is het beter om een ​​​​lichte en gezellige hoek in de tuin opzij te zetten, waar het niet geïrriteerd raakt door tocht. De grond moet licht en voedzaam zijn. Arme grond moet worden bemest met een mineralencomplex of organische stof.

Je kunt tuinbergamot niet planten in moerassige en zure grond – het zal daar niet overleven. Monarda groeit slecht op kleigrond.

Om een ​​weelderige kroon en overvloedige bloei te behouden, wordt aanbevolen om bergamot op ongeveer 6-7 jaar oud te herplanten. Het is beter om dit in de herfst te doen, terwijl verdikte struiken in afdelingen kunnen worden verdeeld en geplant.

Video over het kweken van bergamot monarda in de tuin