Hoe asperges groeien: kenmerken van het kweken van verschillende soorten – wiresummit.org

Vertel ons hoe de asperges groeien. Iedereen in onze familie houdt heel veel van haar en ik kook vaak sappige scheuten. Deze cultuur was nog nooit eerder gekweekt, maar door de simpelweg gigantische hoeveelheden consumptie durfden ze het te proberen. Vorig jaar zaaiden ze zaden, bijna alles ontkiemde. We dachten dat we dit seizoen zullen genieten van sappige dikke scheuten. Onze struiken zijn echter op de een of andere manier kwetsbaar en dun. Er valt niets te snijden, we bleven hongerig. Misschien mist de plant iets? Of gingen we te vroeg voor de oogst?

hoe groeien asperges? Veel telers kennen een plant als asperges wel. De weelderige twijgen met zachte naalden worden vaak gebruikt om boeketten te maken. Wist je dat asperges en asperges dezelfde cultuur zijn? Dat klopt, er zijn gewoon veel variëteiten van deze geweldige plant. Sommigen van hen hebben zelfs hun eigen kenmerken van vegetatieve ontwikkeling en teelt. Sappige scheuten van asperges hebben een hoge gastronomische waarde. Ze bevatten weinig calorieën, zijn lekker en ook nog eens erg handig. Het is niet verrassend dat asperges de laatste tijd steeds vaker in tuinbedden worden gezien. Als u besluit dit gewas op de site te planten, is het handig om erachter te komen hoe asperges groeien. Ook vandaag zullen we nog een vraag beantwoorden die tuinders interesseert: wanneer kun je oogsten?.

Hoe zien asperges eruit??

aspergestruiken Asperges zijn van nature een vrij hoog gras, hoewel het het meest op een struik lijkt. De hoogte kan 1,5 m bereiken en bestaat uit veel dunne en sterk vertakte stengels. Het onderste deel van de scheuten is kaal, maar van bovenaf vormt de struik een weelderige en aangenaam aanvoelende kroon. En dat allemaal dankzij kleine naaldachtige blaadjes die helemaal niet stekelig zijn.

Maar de belangrijkste waarde van asperges is ondergronds verborgen. Het bovengrondse deel van de struik (dat met een weelderige kop bladeren) heeft geen voedingswaarde. Bloemisten zullen er meer in geïnteresseerd zijn. Maar het wortelstelsel is een echte opslagplaats van vitamines. Het bestaat uit twee componenten:

  • een dikke horizontale wortel die de plant voedt;
  • rechtopstaande scheuten.

Juist die laatste zijn een uitkomst voor een fijnproever. Hun bovenste deel, dat de neiging heeft om uit de grond te komen, zijn de asperges.

Asperges zijn een zeer winstgevend gewas voor tuinders, omdat het een lange lever is. Nadat je het in het land hebt geplant, kun je twee decennia lang smullen van jonge asperges. Het groeit ook snel – dagelijkse groei is van 5 tot 10 cm.

Hoe asperges groeien?

soorten aspergesZoals we al hebben ontdekt, groeit asperges in de vorm van een kruidachtige struik met een ontwikkelde wortelstok. Maar de teelt ervan kan enkele kenmerken hebben, afhankelijk van de variëteit. De meest voorkomende en meest gebruikte asperges zijn:

  1. Groente. Een van de meest betaalbare soorten. Gekweekt door conventionele technologie. De stengels worden afgesneden nadat ze uit de grond “kruipen” en groen worden onder de zon.
  2. wit. Duurdere asperges, omdat de verzorging ervan arbeidsintensief is. De struiken worden constant geschud zodat de stelen niet onder de zon staan. Zonder dat worden ze wit.
  3. Paars. De zeldzaamste variëteit aan cultuur. Vereist constante zorg. Om de originele kleur te krijgen, wisselen donker en licht elkaar af. Planten is niet alleen spud, maar ook bedekt met zwarte film.

Wanneer oogsten??

oogstenHet meest interessante is dat de kruidachtige struik niet meteen eetbare dikke scheuten produceert. Het duurt 3-4 jaar om de prachtige struiken te bewonderen, totdat zich verticale scheuten vormen op hun centrale wortel. En ze worden afgesneden in het stadium van “knoppen” – dat wil zeggen, het voorkomen van overgroei en bloei van de hoofden. De oogst vindt plaats in de maand mei. In de zuidelijke regio’s met het vroege voorjaar kan het in april zijn..

Het snijden moet binnen een maand worden voltooid, waarbij de struiken voorzichtig met aarde worden geharkt. Dan gaan de asperges midden in de zomer weer eetbare stengels krijgen..

Video over de kenmerken van het kweken van asperges